sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Berliinin U21 Eurooppa Cup

Kovatasoinen alle 21-vuotiaiden Berliinin eurooppa cup -kilpailu käytiin viikonloppuna 30-31.7.2016. Suomen joukkueesta venyivät yhteen otteluvoittoon Henri Määttä (-66kg) ja Joel Ylitalo (-60kg). Parhaaksi saavutukseksi Suomen osalta jäi Emilia Kanervan (-63) 2 otteluvoittoa. Ilman otteluvoittoja jäivät Stefan Rönkkö(-66),Kristian Bulgakov(-81), Konsta Hänninen(-81), Martti(-100) Puumalainen ja Emmi Rossi(-57)

Toimitus tavoitti ottelijoista haastateltaviksi vain kaksi henkilöä näin lyhyellä varoitusajalla, Martti Puumalaisen ja Emilia Kanervan.

Martti hävisi ainoan ottelunsa Uzbekistanin Bekmurod Oltiboeville yukolla (joka sai lopulta pronssia), joka tuli uchimatasta heti ottelun alussa. Martti harmitteli, että omat hyvät kieppi ja korean kieppi yritykset eivät tuottaneet tulosta. Leirillä Martti aikoo haastaa kilpakumppaneita enemmän sylitilanteisiin, etteivät matsit enää jatkossa pääty ensimmäiseen.

Emilia vastaa matsiselostusta pyydettäessä:
”Matseja mulla oli yhteensä neljä, joista kaksi voittoa ja kaksi häviötä. Matsaaminen oli omasta mielestä hyvää, mutta tyhmiä mokia tuli, joista häviöt johtuivat. Kaksi ekaa matsia voitin omalla rutiinilla ensin saksalaista ja sen jälkeen hollantilaista vastaan. Kolmannella kierroksella vastaan tuli kadettien viime vuoden maailmanmestari. Pari kertaa käännyin puolihuolimattomasti sisään, joista lensin sitten taakse. Keräilyssä vastaan tuli Kreikkalainen, jonka kanssa oli hyvin tasainen matsi ja välillä ehkä mun hallinnassakin, jolloin kaveria varoitettiin. Minuuttia ennen loppua kuitenkin taas tyhmä huolimaton kääntyminen, josta lensin yokolla taakse, jolla sitten hävisin. Tämä matsi jäi eniten harmittamaan, koska mahdollisuudet voittoon oli ja kreikkalainen eteni kuitenkin keräilyssä pronssimatsiin asti.”


Historiaa

Vaikka Berliini tunnetaankin yhtenä kovatasoisimmista junioreiden Eurooppa Cupeista on suomalaismenestyksestäkin päästy nauttimaan. Vuonna 2002 Suomeen matkasi peräti kolme mitalia, kun Jaana Sudberg (52kg) Nina Koivumäki (57kg) ja Samuel Mäki (90kg) ylsivät mitaleille. 
Toistaiseksi ainoa sarjavoitto tuli vuonna 2006 kun Antti Virta voitti sarjansa alle 73kiloa. Virran taakse jäi jopa alle 20-vuotiaiden MM 2. Kazushi Nishioka. 
Myös vuonna 2010 päästiin mitalien makuun kun Vadud Balathkanov otti hopeaa sarjassa alle 60kg häviten vain saman vuoden junioreiden maailmanmestari Toru Shishimelle.


Vuonna 2013 Samuli Viitanen johti semifinaalia jo legendaariseen asemaan noussutta  Beka Gviniashviliä  vastaan. Viitanen onnistui matsin alkupuolella heittämään georgialaisesta yukon uchimatan ja ogoshin yhdistelmällä. Tässä vaiheessa suomalaisten ilakointi kuului varmasti Suomeen asti. Ilo oli kuitenkin ennenaikaista sillä Samuli hävisi ottelun, Gviniashvilin heittässä 2 yukoa Samulin yhtä vastaan. Samulin sijotus oli lopulta viides.

Games of the XXXI Olympiad - Rio de Janeiro

28.kesäolympialaiset järjestetään Brasilian Rio De Janeirossa 5-21.8.2016. Judon osalta kilpailut alkavat 6.8 sarjoilla 48&60kg. Olympialaiset ovat tapahtumana jokaisen judokan suuri unelma. Vaikka maailmanmestaruuskilpailuissa taso saattaa olla jopa kovempi, on olympiakulta judomaailman tavoitellun meriitti. Maailmanmestaruus jaetaan vuosittain, olympiakulta joka neljäs.

Olympiakarsinta on ollut tiukempi kuin... Teddy Riner 170cm judopukuun iskettynä ja moni vanha mestari on pudonnut kyydistä. Esimerkiksi kaksinkertainen maailmanmestari ja hallitseva olympiavoittaja Kim Jae-Bum ei selviytynyt Korean joukkueeseen. Suomen maajoukkueesta olympialaisiin on itsensä taistellut lopulta vain yksi henkilö, 8-kertainen suomenmestari Juho Reinvall, 27 vuotta. Toimitus pitää Juhon valttikortteina vahvoja seoinage heittoja ja rautaista fysiikkaa. Toivotamme Juholle kovasti onnea kilpailuihin! 60-kilon sarjassa ottelevan Juhon otteita päästään seuraamaan heti lauantaina 6.8 kello 16.00 alkaen.


Tarkempaa tietoa kilpailuiden aikatauluista löytyy Euroopan Judo Unionin sivuilta (http://www.eju.net/how-to-watch-olympic-games-4543)

Tilastoja

Ennen kilpailuiden alkamista on myös mielenkiintoista tutkia tilastoja. Vaikka kahden vahvimman maanosan Euroopan ja erityisesti Aasian voisi olettaa dominvoivan kisoja, osoittavat tilastot että kotikilpailuissaan 2000-luvulla Etelä-Amerikka on pystynyt kahmimaan lähes kolmanneksen miesten sarjavoitoista. (Kuva suurenee sitä klikkaamalla)




lauantai 30. heinäkuuta 2016

Sairaan nopee ja värikäs - Faye Njie valmistautuu Olympialaisiin

Vuoden 2015 alussa Helsingin Judosportin Faye Njie siirtyi edustamaan isänsä kotimaata Gambiaa. Nyt Suomen judopiirejä kuohuttanut jupakka on jo historiaa ja Faye valmistautuu Rion olympialaisiin.

Miten ja missä olet valmistautunut kisoihin?
F:Valmistautuminen alkoi toukokuussa ensiksi viikon mittaisella leirillä Antalyan OTC:lla. Tämän jälkeen matkustin kesäkuun alussa viikoksi Pariisiin. Ennen olympialaisia otin vielä kaksi valmistavaa kilpailua ( GP Budapest ja E-Cup Bratislava). Viimeisenä valmistautumisena toimi Torinon Akiyaman seuran treenit. Vietin täällä kuukauden ja tunnen nyt olevani valmis kisoihin.

Miksi juuri Italia? Miten treenaaminen Italiassa on eronnut treenaamisestasi Suomessa?
F: Italia oli vaihtoehtona mielestäni paras monella tapaa. Seuratoverini, Rene Villanello asuu Torinossa, joten oli mahdollista asua hänen luonaan koko tämä aika. Olen aikaisemminkin vieraillut Akiyaman treeneissä ja tiesin paikan olevan kova ja rytmin, jolla he treenaavat sopivan valmistautumiseeni. Treenit eroavat omista treeneistä suomessa sillä tavalla, että täällä otetaan enemmän randoria ( lähes joka päivä), pidetään kovaa tempoa koko treenien ajan.

Miten valmistautuminen on sujunut, oletko pysynyt terveenä?
F: Valmistautuminen on sujunut hyvin, suuremmilta vammoilta on säästytty.

Kävit kesän aikana pari valmistavaa kilpailua, mikä fiilis niistä jäi?
F: Kisoista jäi ihan hyvä fiilis. Totta kai molemmista kisoista jäi kaivelemaan se 5. sija mutta tärkeintä oli, että sai paljon otteluita alle ennen sitä tärkeintä kisaa.

Fyysiset ominaisuudet näyttelevät suurta osaa judo-ottelussa, mitä pidät suurimpina heikkouksina ja vahvuuksinasi fysiikan osalta?
F: Omina vahvuuksina pidän räjähtävää nopeutta ja ketteryyttä. Myös kunto kestää hyvin. Heikkouksina  pidän staattisia ominaisuuksia ja otevoimaa.

Koska tämä julkaisu käsittelee faktatietoja, onko sinulla esimerkkejä voima tai kestävyystuloksistasti, ne varmasti kiinnostaisivat lukijoitamme.
F: Penkistä olen nostanu 100 kiloa, rinnalle olen vetänyt 105. Kyykyllä en ole ottanut maksimia mutta olen tehnyt 135llä 2x. Cooperin olen juossut 3185, kilometrin 3 minuuttiin.

Sinut tunnetaan yleisesti nopeana ja räjähtävänä judokana ja mainitsit itsekin nämä ominaisuudet vahvuuksina, miten olet kehittänyt näitä ominaisuuksia vai ovatko ne synnynnäisiä?
F: Sekä että. Pelasin nuoremapana monta vuotta jalkapalloa joukkueessa. Uskon tämän vaikuttaneen paljon nopeuteen ja räjähtävyyteen. Teen myös nykyään paljon nopeus ja ketteryysharjotteita kuten askeltikkaita ja vetoja.

Ottelupäivään on nyt kymmenen päivää/mikä ikinä sillon onkaan) kuinka vietät viimeiset hetket ennen itse pääpäivää?
F: Viimeiset hetket otan yleensä aika rennosti. Kuuntelen musiikkia, kävelen, analysoin tulevia kilpailijoita katsomalla heidän aikaisempia otteluita.

Onko sinulla mitään erityisiä valmistautumisrutiineita kilpailua edeltävien päivien tai itse kilpailupäivän aikana?
F: Joitain rutiineja löytyy. Tietty soittolista soi kisa-aamuna ja matsiin mentäessä otan muutaman juoksuaskeleen tatamille mentäessä.

Ottelet sarjassa -73kg, tarvitseeko sinun pudottaa painoa tähän sarjaan?
F: Normaalisti painan n.75kg. Yleensä se pari kiloa putoaa helposti eikä sen eteen tarvitse tehdä paljon töitä.

Karsinnan ja harjoitusleirien aikana olet päässyt ottamaan mittaa joistain maailman huipuista. Mikä mielestäsi erottaa heidät muista, jos mikään?
F: Mielestäni mikään ei erota heitä muista. He ovat judokoita siinä missä muutkin.

Kovin äijä kenen kanssa olet ottanut?
F: Rustam Orujov

Mitä pidät suurimpina vahvuuksinasi ja heikkouksinasi judon osalta
F: Pidän vahvuutenani sitä että pystyn ottelemaan todella avoimesti ja liikkuvasti. Olen aina yllätysvalmis ja uskallan tehdä omaa judoani. Avoimuutta pidän myös heikkoutena jos ottelen liian avoimesti. Kehittämistä on myös otetaistelussa ja otevoimassa.

Mikä on suurin yksittäinen tekijä jota sinun mielestäsi pitää kehittää jotta saavutat maailman kärjen?
F: Otteet ovat selkeästi se osa-alue jossa häviän eniten maailman huipuille. Jos en saa omaa mieleistä otetta, en yleensä pysty myöskään toteuttamaan omaa judoani niin hyvin.

Mikä on mielestäsi tärkein asia jos haluaa kehittyä hyväksi judokaksi
F: Pään pitää kestää kaikki. Sekä onnistumiset että vastoinkäymiset. Totta kai tähän pitää sitoutua samalla tavalla kuin kaikkiin muihinkin lajeihin ja annettava itsestään kaikki.

Suosikkijudoka?
F: Min-Ho Choi

Parasta judossa?
F: Kaikki

Jos et jostain syystä, esim kidnappaus, voita Rion kisoja, kuka voittaa sarjan 73kg?
F: Ono

Onko sinulla jotain erityistä suosikkilajia jota aiot judon ohella seurata olympialaisissa?
F: Yleisurheilu

Kiitos Haastattelusta!

F: Tattis




HANSOKU

Tervehdys arvoisa lukija,

Olet saapunut Hansoku-judoblogin sivuille.


Hansoku on kahden (judo)hullun kaveruksen perustama kilpajudoon keskittyvä julkaisu. Julkaisun sisältö tulee keskittymään tinkimättömään analyysin kilpajudosta niin maailmalla kuin Suomessakin. Hansoku toimii nimensä mukaisesti vanhoilla säännöillä, eikä kaihda vaikeitakaan aiheita. Lukijanamme voit odottaa löytäväsi sivuiltamme mielenkiintoisia haastateluja, tilastoja, kilpailuraportteja, sekä yleistä judoasiaa. Antoisia lukuhetkiä!
-Team Hansoku