maanantai 12. marraskuuta 2018

Tomi Jaakkola ja Ahjo Training Center

Hansokun haastattelussa tällä kertaa 38-vuotias entinen kilpajudoka Tomi Jaakkola. Tomi on tehnyt judon ympärillä monennäköistä ja on siksi mielenkiintoinen haastateltava.

 Tomi Jaakkola Yong In Universityn harjoituksissa Koreassa


Aloitetaan haastattelu kysymällä Dozo.fi:stä. Yritimme tutkia asiaa, mutta ilmeisesti sivusto on kadonnut sekä Facebookista, että omasta internetosoitteestaan…Toimitus on sen verran nuori, ettei kunnolla muista mistä sivustossa oli kyse. Ylläpitämäsi Dozo kai kuitenkin muistutti Hansokua ja käsitteli kilpajudoon liittyviä asioita. Kertoisitko minkälainen viritelmä Dozo oli, mistä sait idean siihen ja miksi se loppui? Kerro sivustosta muutakin jos mieleesi tulee jotain.
Hauskaa, että vielä tiesitte Dozo.fi sivustosta. Aikalailla samanlaisella visiolla olimme liikenteessä varmaan kuin teidän Hansoku myös. Halusimme tuoda mielenkiintoisia ja monipuolisia judouutisia näkyviin, pääpaino kilpajudossa. Siitä taitaa olla kymmenisen vuotta aikaa, kun sivusto oli toiminnassa. Silloin judosta uutisointi oli aika vaisua Suomessa ja sitä aukkoa halusimme täyttää. Youtubesta näyttäisi vielä löytyvän muutama meidän video, josta parhaalla on yli 14000 katselukertaa (https://www.youtube.com/user/Dozofi/videos). Nykyisin, kun sosiaalinen media on kasvanut niin se on tuonut myös paljon vaihtoehtoisia kanavia ja julkaisuja virallisten kanavien rinnalle. Sivusto loppui yksinkertaisesti siihen, ettei ollut tarpeeksi aikaa tehdä juttuja. Joten pitäkää Hansoku pystyssä ja tuottakaa jatkossakin hyviä juttuja sinne!

Ainakin suomenmestaruuskilpailuista on hallussa värisuora (hopea -90kg 2001, kulta -90kg 2002, pronssi -100kg 2008) ja pari mitalia pohjoismaidenmestaruuskilpailuistakin jäi kilpauralta käteen. Mitä pidät parhaana saavutuksenasi?
Suomenmestaruus on tottakai aina hieno saavutus, mutta henkilökohtaisesti mieleenpainuvimpia onnistumisia / kilpailuja oli 9 sija opiskelijoiden MM-kilpailussa sekä 16 sija legendaarisessa Jigoro Kano Cupissa.

Jigoro Kano Cupissa ottelemassa, vastassa maailmanmestari Takamasa Anai





Mitkä olivat lempitekniikkasi?
Lempitekniikoita olivat harai-goshi / osoto-gari ja te-guruman erilaiset versiot.

EM-kisoissa vuonna 2008

Kilpauran aikaiset punttitulokset?
Parhaat punttitulokset tein noin 95 kg painoissa. Rinnalleveto 135 kg, penkki 140 kg, takakyykky 190 kg ja leuat 55 kg lisäpainolla.

Jos jälkikäteen analysoit omaa tekemistäsi, niin mihin olisi pitänyt panostaa enemmän tai mitä olisi pitänyt tehdä toisin jotta olisit lähestynyt suorituskyvyltäsi maailman huippujudokoita? Jos tekisit kaiken samoin kun silloinkin, niin kerro missä osa-alueissa jäit maailman huipuista eniten?
Tämä on mielenkiintoinen ja haastava kysymys. Olen keskustellut tästä myös monen entisen kilpajudokan kanssa. Yksi asia tuntuisi nousevan enemmän esille omissa ajatuksissani sekä käydyissäni keskusteluissa: kilpailu-urasta nauttiminen. Tällä en tarkoita sitä, että koko ajan pitää olla mukavaa ja hauskaa ja ettei kovat treenit tuntuisi pahalta tai ole huonoja päiviä jne. Vaan kysymys on siitä, että urheilijalle pystyttäisiin luomaan kokonaisuudessaan rento ilmapiiri harjoitteluun ja kilpailemiseen. Helposti toiminta ajautuu siihen, että tehdään vain asioita ja nyt kun on treenattu näin kovaa ja ollaan kovassa kunnossa niin nyt on pakko menestyä jne. Rentous katoaa ja sitä kautta myös terävin huippusuoritus kilpailuissa.

Muissa alueissa koin, että varsinkin voimaominaisuudet olisi pitänyt hankkia aikaisemmin riittävälle tasolle, ettei kovimman kilpailu-uran aikana tarvitsisi tehdä niin paljon töitä fyysisten ominaisuuksien eteen vaan pystyisi keskittymään enemmän lajiharjoituksiin.

Otetaistelu ja muut tekniset taidot ovat asioita, joita pystyy kehittämään valtavasti ja niihin olisi äärimmäisen tärkeää löytää ammattitaitoista osaamista heti alusta alkaen. Tästä hyvä esimerkki oli Travis Stevensin seminaari meillä viime vuonna. Se oli todella silmiä avaavaa, kuinka pitkälle heillä on kehitetty koko otetaistelusysteemi.

Ketkä olivat pahimpia kilpakumppaneitasi Suomessa?
Kovimpia kilpakumppaneitani olivat Samuel Mäki ja Saku Tanayama.

Kerro myös harrastuskokemuksistasi muissa kamppailulajeissa?
Kamppailulajit on aina kokonaisvaltaisesti kiinnostanut minua ja olen myös harjoitellut sekä kilpaillut jonkin verran muissa lajeissa: brasilialaisessa jujutsussa, lukkopainissa ja vapaaottelussa olen voittanut suomenmestaruuden.

Vapaaottelua: Carelia Fight





Siirrytään haastattelussa ehkä mielenkiintoisimpaan aiheeseen, eli Keravalla sijaitsevaan perustamaasi Ahjo Training Centeriin. Ahjo Training Centerin sivuilla kerrotaan seuraavaa:  
-
“Ahjo Training Center on Ilarin ja Tomin perustama yksityinen kamppailusali, joka syntyi vuonna 2014 intohimosta kamppailulajeihin. Haluamme tarjota keravalaisille ja keski-uusimaalaisille tasokkaan ja viihtyisän harjoittelupaikan kamppailulajien ja voimailun harrastamiseen. Meille on erityisen tärkeää tukea nuorten urheilumahdollisuuksia ja hyvinvointia.”
-
Olet käsittääksemme onnistunut tekemään rakkaasta harrastuksestasi työn, työn siis siinä merkityksessä, että elät sillä. Kerro mistä idea oman kamppailusalin perustamiseen tuli, minkä pohjatyön se vaati ja mitä ajattelet asiasta nyt?
Joo olen onnistunut tekemään omasta intohimosta työn itselleni. Unelma omasta salista oli itse asiassa aika pitkään mielessä. Ison inspiraation herätti Jouni Hietasola, kun tapasin hänet vuonna 2001 judon MM-kilpailuissa Munchenissa. Ehdimme keskustella pitkän viikonlopun ja hän kertoi paljon hyviä asioita, miten hän oli aloittanut pyörittämään salia Itävallassa. Siihen aikaan oma kilpailu-ura oli käynnissä, joten se ei ollut soveltuva hetki aloittaa omaa salia.

Eri saleja maailmalla kierrellessä ajatus vain vahvistui, että olisi hienoa saada myös yhtä upea sali Suomeen. 2013 jouluna asiat konkretisoituivat, kun Ilari oli palannut Amerikasta vaihdosta ja oli myös hyvin inspiroituneessa tilassa, kun hän oli nähnyt paikallista toimintaa. Päätimme laittaa salin pystyyn.

Kolme vuotta pyöritimme salia, jonka jälkeen päätimme laittaa isomman vaihteen päälle. 2018 keväällä laajensimme toimintaamme ja sali kasvoi 1500 neliön suuruiseksi ja samalla se on Pohjois-Euroopan suurin kamppailusali Oulun Kamppailuklubin rinnalla.

Ahjon perustajakaksikko Ilari Marstio ja Tomi Jaakkola



Ahjo on varmasti huomattu myös, varsinkin judopiireissä, aikaansa edellä olevasta markkinoinnista. Markkinointia tapahtuu niin some-kanavilla, kuin esimerkiksi markkinointitempausten, kuten superseminaarien kautta. Toiminnan takana vaikuttaa olevan asiantuntemusta. Mikä on siis perustajakaksikon koulutustausta?
Minä olen koulutukseltani tradenomi ja opiskelen tällä hetkellä ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ohjelmassa tulevaisuuden innovatiivisiset digitaaliset palvelut. Ilari on koulutukseltaan diplomi-insinööri, joten meidän taustat tukevat hyvin toistemme osaamista.

Jos saisit antaa vinkkejä judon tai ylipäätään kamppailun markkinoimiseen Suomessa, mitä ne olisivat.
Tärkein asia on se, että on ymmärrettävä, että markkinointi on osa kaikkea toimintaa. Se ei ole vain joku erillinen osio. Maailma muuttuu tällä hetkellä aivan valtavalla vauhdilla ja niin muuttuu markkinointikin sekä liikunnan ja urheilun maailma.

Judo ei kilpaile pelkästään muiden kamppailulajien kanssa harjoittelijoista vaan vapaa-ajasta. Ihmiset ovat nykyisin hyvin vaativia vapaa-ajan käyttönsä suhteen ja siinä on hyvä pohja lähteä miettimään markkinointia: Mitä arvoa, tunteita, ja elämyksiä judo tuo juuri sinun vapaa-aikaasi?

Kun tiedetään mitä halutaan markkinoida ja kenelle niin suunnitelma auttaa markkinoinnin käytännön hoitamisessa. Kannattaa tehdä esimerkiksi vuosikello, johon merkataan kurssien alkamisajankohdat, tapahtumat, pyhäpäivät jne. Milloin markkinointi aloitetaan ja kuka / ketkä sen hoitavat.

Yhdistystoiminnassa verkostojen hyödyntäminen on äärimmäisen tärkeää. Selvitä, löytyykö seurastasi osaamista markkinoinnin eri osa-alueille ja miten voisitte löytää hyvän yhteistyömallin, joka hyödyttäisi kumpaakin osapuolta. Yhteistyössä on voimaa.

Markkinoinnin on oltava aitoa ja oman toimintasi näköistä. Jos olet rakentanut mahtavan markkinoinnin, joka luo huppufiiliksen. Mutta kun uusi harjoittelija astuu salille niin kukaan ei edes tervehdi häntä niin kaikki on ollut turhaa. Kannattaa muistaa, että jokainen salisi valmentaja ja harjoittelija on myös kävelevä mainos ja he kertovat sekä välittävät tietoa salistasi eteenpäin.

Tästä riittäisi enemmänkin asiaa, mutta tuossa nyt tärkeimpiä pääkohtia J Pienenä lisäyksenä voisi vielä laittaa, että seurojen ja liiton on tuettava vahvasti kilpajudokoita markkinoinnissa, jotta heidän kisamenestyksen näkyvyys kasvaa. Tämä helpottaa sponsorien ja tukijoiden hankintaa, joka taas helpottaa yksittäisen urheilijan polkua kohti maailman huippua. Joka on taas huippumarkkinointia koko judolle ja kaikille seuroille!


Ahjon kaltaiset training centerit ovat monessa muussa maassa jo arkipäivää. Koetko, että tällaisen keskuksen pyörittäminen suomessa on hankalampaa kuin muualla?
Koen tämän olevan vahvasti yhteydessä yritystoiminnan pyörittämiseen ja minkälainen toiminta maassa kannustaa yrittämiseen. Olemme saaneet paljon kokemusta siitä, että harjoittelijat ovat valmiita maksamaan valmiista paketista, jossa he voivat rauhassa keskittyä vain omaan harjoitteluun.

Jatkokysymyksenä, koetko että training center malli voisi olla hyväksi myös suomalaisille urheilijoille? Ahjollakin on ilmeisesti panostettu kuitenkin niin palautumismahdollisuuksiin, kuin fysiikkaharjoittelun mahdollistamiseenkin. Näin ollen urheilijalle on tarjolla puitteet saman katon alla.
Tämä malli on soveltunut meidän toimintaamme hyvin ja siihen on monia syitä, miksi olemme kehittäneet toimintaa tähän suuntaan. En koe sen missään olevan paras tai ainoa malli, mihin olisi hyvä mennä. Uskon edelleen myös yksittäisten toimijoiden tai yhteen alueeseen keskittyvien mallien toimivan mainiosti.
Olemme saaneet paljon positiivista palautetta siitä, että saman katon alta löytyy monipuoliset palvelut ja pystyt helposti hyödyntämään niitä. Myös lajivalikoiman laajuus on monelle harjoittelijalle mieluisa.


Mitä kaikkea Ahjo Training Centerillä voi harrastaa?
Ahjo Training Centerin kamppailupuolelta löytyvät brasilialainen jujutsu, judo, kuntonyrkkeily, lukkopaini, nyrkkeily, paini, potkunyrkkeily, thainyrkkeily ja vapaaottelu.

Fysiikkaharjoittelupuoli on kamppailijoiden vapaassa käytössä, kun sali on tyhjänä. Iltaisin fysiikkapuolella pyörii Training For Warriors Keravan monipuoliset harjoitukset.

Ahjo Recovery Studion puolella voi keskittyä palautumiseen. Tunneilla on tarjolla pilatesta, joogaa, venyttelyä, bodyweight- ja  hengitysharjoituksia.

Ahjo Training Centerin valmentajia



Toimit siis monien eri kamppailulajien parissa, mutta onko judolla kuitenkin edelleen erityinen paikka sydämessäsi?
Nykyisin olen eniten harjoittelut / valmentanut lukkopainissa, vapaaottelussa ja judossa. Judolla on erityinen paikka aina omassa elämässäni ja judosta saadut opit sekä arvot ohjaavat paljon toimintaani monella elämän osa-alueella. Judon harjoittelu on myös todella mukavaa aina, kun pääsee tekemään heittoja tai ottamaan randoria.

Millaiset mahdollisuudet judon harjoittelemiseen Ahjolla tällä hetkellä on? Entä onko toimintaa tarkoitus laajentaa judon osalta?
Tällä hetkellä Ahjolta löytyvät aikuisten judoryhmä, junioreiden ryhmä sekä mini- ja muksunuju, jossa on myös paljon judollisia leikkejä 3-vuotiaista eteenpäin. Aikuisten ryhmässä harjoituksissa on keskimäärin 15 judokaa. Junioreiden ryhmät ovat todella isoja.

Uutena asiana Ahjon toiminnassa itselleni tuli se, kun junioritoiminta aloitetaan nollista niin se on todella pitkäjänteistä työtä ennen kuin saadaan kilpailijoita nousemaan omasta seurasta. Meillä on käynnissä neljäs toimintavuosi, joten vanhimmat juniorijudokamme alkavat olla 11-12 vuotiaita.

Kilpailutoiminta on meillä tärkeä osa toimintaa, joten sitä puolta kehitämme jatkuvasti. 

-----------Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahjon Superseminaarien myötä tapasit liudan maailman huippukamppailijoita. Liittyykö superseminaarivetäjiin mitään hauskoja tarinoita? Entä kuka jäi erityisesti mieleen.
Järjestimme vuonna 2017 ainutlaatuiset 10 Superseminaaria, joihin teimme kovan työn, jotta saimme paikalle maailmanhuippuja eri lajeista. Seminaarikävijät olivat todella ihmeissään miten huipputähtiä on tullut Suomeen ja olivat erittäin tyytyväisiä seminaareihin. Seminaarien tähdet olivat Andre Galvao (BJJ), Travis Stevens (Judo), Remy Bonjasky (Potkunyrkkeily), Masakazu Imanari (MMA) ja Ricardo De La Riva (BJJ), Erick Silva (MMA), Anton Kuivanen (MMA), Maiju Suotama (NoGi), Jarkko Stenius (Thainyrkkeily), Jonatas Novaes (BJJ) ja Tuomas Simola (NoGi).

Oli todella mahtavaa päästä isännöimään isoja tähtiä ja kuulemaan heidän tarinoitansa. Yhteinen asia kaikilla maailmanhuipuilla oli se, että he ovat saavuttaneet paikkansa erittäin kovalla työllä ja sitoutuminen harjoitteluun on todella äärimmäistä. Polut menestykseen ovat olleet hyvin erilaisia, mutta nuo kaksi asiaa yhdistävät kaikkia.

Pari tarinaa voisi kertoa, mitkä jäivät mieleen. Imanarilla oli todella erikoinen ruokavalio. Yleensä päivisin hän söi vain 10 kananmunaa. Treenin jälkeen mentiin sitten Allas Sea Poolille rentoutumaan niin siinä oli tarjoilijalla ihmettelemistä, kun Imanari tilasi 10 kananmunaa. Siinä käytiin sitten neuvotteluja ja lopulta he saivat tuotua viisi kananmunaa Imanarille.

Travis Stevens taas ei innostunut saunomisesta alkuunkaan. Hän kertoi, että oli saanut siitä tarpeekseen painonvetojen yhteydessä, eikä mieltänyt sitä millään tavalla rentoutumiseen. Lisäksi yhdessä maailman cupin kilpailussa oli ollut pientä erimielisyyttä löylyn heiton määrästä silloisen Suomen maajoukkueen päävalmentajan kanssa J.

Hauskoja ja unohtumattomia tarinoita oli paljon ja ihan kaikkea ei voi julkisesti kertoakaan.

Tunnelmia seminaareista löytyy täältä: http://ahjotrainingcenter.fi/2017/01/17/superseminaarit-2017/





Onko muiden lajien toimintatavoissa tai harjoitustavoissa jotain mistä judokat voisivat ottaa oppia?
Aina pitää olla avoimin mielin ja valmis oppimaan uutta. Ahjolla olemme keskittyneet tämän ilmapiirin rakentamiseen ettei mitään lajien välisiä raja-aitoja pääse syntymään. Meillä sekä valmentajat että harjoittelijat ammentavat koko ajan uusia oppeja eri lajeista. Juniorit ovat huipputaitavia sekä matto- että pystyottelussa juuri tämän ristiinharjoittelun takia.

Pari esimerkkiä judokoille: brasilialaisesta jujutsusta saa paljon lisää ajatuksia matto-ottelun jatkuvuuteen sekä erilaisiin liikesuuntiin. Nyrkkeilyharjoituksista löytyy todella paljon erilaisia hyviä nopeus- ja reaktioharjoitteita judokoille. Vastaavasti taas judosta löytyy valtavat määrät oppia muiden lajien harjoittelijoille.

Aivan kuten Japanin maajoukkuekin on Kosei Inouen johdolla avannut oppimisväyliä mm. sumosta ja brasilialaisesta jujutsusta judoon.


Mitä Ahjo Training Centeristä jäi kysymättä?
Olet tervetullut milloin tahansa tutustumaan ja harjoittelemaan Ahjolle. Katso harjoitusajat kotisivulta ja laita meille viestiä. Jos jokin asia jäi askarruttamaan niin meille voi laittaa viestiä, kerromme avoimesti kaikista asioista lisää.

Meillä on lisäksi uusia tulevaisuuden visioita. Kannattaa ottaa Ahjon somekanavat seurantaan niin pysyt kärryillä huippumeiningistä!


Vapaa sana.
Meillä on vaan yksi elämä täällä, muista käyttää aikasi järkevästi. Jos susta tuntuu ettei hommat mene putkeen ja vikaa on valmentajassa, seurassa tai liitossa tai kaikessa ulkopuolella tapahtuvassa toiminnassa ja sulla on aikaa kritisoida kaikkea tai huudella somessa miten huonosti asiat ovat. Niin laita stoppi sille! Tee mieluummin itse jokin pieni konkreettinen asia kehittääksesi toimintaa.

Jos sulla on unelma, pidä siitä kiinni ja tee paljon hommia sen eteen. Oli unelma sitten olympiakulta, seuran markkinoinnin kehittäminen tai mitä vaan. Niin mekin tehdään Ahjolla ja välillä hommat menee penkin alle ja välillä onnistutaan.

Kiitos mahdollisuudesta tähän haastatteluun. Hansokun tiimille myös iso käsi, te teette just näin omaa konkreettista hommaanne judon edistämiseksi. Kovat tsempit kaikille kilpailijoille, jännityksellä odotan kuka tuo sen ensimmäisen olympiakullan!



Lisätietoa löytyy täältä:






sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Etelä-Korean judo


Etelä-Korea on yksi maailman suurimpia judomahteja. Mitalien ja kultamitalien määrässä mitattuna se on kolmanneksi menestynein maa olympialaisissa ja MM-kisoissa. Judo onkin Korean menestyksekkäimpiä olympialajeja. Tämän lisäksi korealaisten judokoiden kehittämät tekniikat ja omintakeinen tyyli ovat kasvattaneet korealaisten suosiota myös judofanien keskuudessa.

Judoharjoittelu Koreassa on kovaa. Aikalaisraportit kertovat raastavista juoksutreeneistä aamuisin, joissa juostiin niin kauan, että hitaimmatkin pääsivät vihdoin alle tavoiteajan. Tämän jälkeen saatettiin vielä juosta kottikärrykävelyillä juoksurataa tai mäkeä ylöspäin, monia kymmeniä metrejä. Eräässä youtubestakin löytyvässä videossa, entinen maailmanlistan ykkönen ja kaksinkertainen MM-mitalisti Kim Won Jin kuvailee tyypillistä harjoituspäiväänsä: ”Harjoittelen yleensä kolme tai neljä kertaa päivässä. Herään noin 5.30 ja 6-7.30 harjoittelemme kestävyyttä. Levon ja aamupalan jälkeen haroittelen 10.20-12.20 voimaa ja 15.00-17.00 meillä on tekniikkaharjoitus”. Jos Kim harjoittelee kolmesta neljään kertaan, voimme päätellä, että joinain päivinä iltaisin on vielä randoriharjoitus. Tämän vahvistaa myös korealainen liikuntakasvatusohjelma Cool Kiz on the Block, jossa naisten maajoukkueen jäsenet kuvailevat päivässä olevan 4 harjoitusta, joista 2 viimeistä on judoa.

Korealaisten judo tunnetaan sekoituksena japanilaisen taitojudon, ja eurooppalaisen kovan fysiikan välillä. Harjoittelun kovuudesta kertovatkin judotulosten lisäksi myös korealaisten judokoiden raportoidut fysiikka-arvot. Toimituksen nuoruudessa osallistuessa judoliiton testileirille, kerrottiin meille korealaisten miesjudokoiden kevennyshypyn keskiarvon olleen 70cm. Suomessa vastaava luku oli noin 40-45cm luokkaa. Mutta ovat korealaiset räjähtävyyden lisäksi vahvojakin. Olympiavoittaja Won Hee Lee, joka toimii yhtenä Cool Kizin juontajista, kertoo vuoden 2008 olympiavoittajan, alle 60 kiloisen Choi Min-Hon vetäneen maasta 230 kiloa! Siis lähes neljä kertaa oman painonsa! Toisaalta ohjelmassa vieraillut Choi kertoo pudottaneensa 8-9 kiloa otellakseen sarjassa alle 60 kiloa. Nämä kovat painonvedot tuntuvat olevan yleisiä koreassa, sillä kun sarjassa keskustellaan painonpudotuksesta, sanoo jokainen pudottaneensa kilpailuihin vähintään 6-7 kiloa.

Fysiikkansa lisäksi korealaiset ovat tunnettuja myös teknisestä taituruudestaan. Korealaiset ovatkin kehittäneet useita omia versioitaan tunnetuista judotekniikoista. Näistä joitain esimerkkejä ovat korealainen taiotoshi, sekä nykyjudossa monelle erittäin tutuksi tullut "Reverse Seoinage" tai Korean seoinage, jossa moroteseoinage tehdään pyörähtämällä lähes 360 astetta saman puolen otteesta. Alla on muutamia kanavia, joista judoa rakastavat lukijamme voivat opiskella lisää korealaisten judotekniikoista.

Lontoon olympialaisten pronssimitalisti Cho Jun-Ho:n ja hänen kaksoisveljensä ylläpitämä kanava, jossa tekniikoiden opetusvideoita löytyy myös englanniksi tekstitettyinä. Koreankielisillä videoilla vilahtelee myös muita judon supertähtiä, kuten An Changrim. Videoita on monesti höystettyä aasialaistyyppisellä huumorilla, josta ei kuitenkaan kannata hämääntyä, sillä asiaakin löytyy huomattavan paljon.

Kaksinkertaisen maailmanmestarin, Wang Ki Chun ylläpitämä judokanava. Kanavalta löytyy todella paljon, todella hyvin selostettuja videoita. Selostukset ovat valitettavasti koreaksi, mutta demonstraatio on hyvin selkeää ja sitä on helppo ymmärtää, vaikke puhuisikaan koreaa.


Mikä ihmeen Cool Kiz?

Cool Kiz on the Block on vilahtanut tässäkin artikkelissa jo muutamaan otteeseen. Kyseessä on siis Korean kansallisen television liikuntakasvatusohjelma, jossa lajin kuin lajin entiset suurtähdet opastavat korealaisia julkkiksia lajin pariin. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään hetkellinen pyrähdys, vaan monta kuukautta kestävä pätkä, jossa julkkikset todella harjoittelevat lajia. Judo oli televisiossa ilmestyessään niin suosittu, että jaksoja on yhteensä yli 20! Vetäjinä toimivat Lee Won Hee, sekä Lontoon olympialaisten pronssimitalisti Cho Jun Ho. Lähes jokaisessa jaksossa vierailee kuitenkin monia muita judostaroja, kuten legendaarinen Ki Young Jeon, Song Dae-Nam, tai aiemminkin mainittu Choi Min Ho, sekä koko naisten maajoukkue, joka yhdessä jaksoista ottelee julkkisten judojoukkuetta vastaan. 

Cool Kiz löytyy Youtubesta englanniksi tekstitettynä. Jaksot löytyvät aikajärjestyksessä alla olevalta playlistilta.


Kim, miksi aina Kim?

Lähde: Wikipedia
Aktiivisesti judoa seuraavat lukijamme ovat varmasti ainakin joskus ihmetteelleet sitä, että hyvin monella korealaisella judokalla on sama sukunimi, Kim.


Hansoku selvitti asiaa ja yleisin korealainen sukunimi todella on Kim. Kultaa tarkoittava sukunimi on sukunimenä Etelä-Koreassa noin 20 prosentilla kansalaisista. Nimen yleisyys selittyy historialla. Kun tavalliset korealaiset aikoinaan alkoivat ottaa itselleen sukunimiä, moni korealainen valitsi itselleen jonkin merkittävän klaanin, kuten 700 vuotta valtaapitäneen kuningaskunnan hallitsijasuvun sukunimen Kim.






Etelä-Korean Judopolitiikka

Alla video Etelä-Korean parlamentista, jossa judoa näköjään käytetään välillä argumenttina. Täyttä varmuutta tapahtumapaikasta emme voi antaa, mutta ainakin nettilähteet ja korealaiselle judolle tyypilliset tekniikat, tomoe nage ja taiotoshi, todistavat videon korealaisen alkuperän puolesta. Suomessa judon pariin pyritään rekrytoimaan harrastajia ala-asteelta, mutta voisiko judoa markkinoida myös eduskuntaan turvaamaan kulloisenkin hallituksen valtaa opposition kritiikin/kriitikoiden lentäessä?



-----------Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


maanantai 17. syyskuuta 2018

MM2018

Judon MM-kilpailut vuosimallia 2018 pyörähtävät käyntiin torstaina 20.9.2018. Jälleen kerran Hansoku tuo teille, rakkaat lukijat, parhaat tärpit MM-kilpailuihin. Perinteisen ennakon sijaan, katsomme tällä kertaa niitä ottelijoita, joihin kussakin sarjassa on hyvä kiinnittää huomiota.

-60kg
Takato Naohisa
Joku saattaa väittää jotain muuta, mutta Japanin Takato Naohisa on sarjan ylivoimaisesti suurin voittajasuosikki. Viime aikoina japanilaisista on hehkutettu lähinnä Hifumi Abea (-66) ja alle 73kg:n kovaa kolmikkoa Ono, Hashimoto, Ebinuma. Samanaikaisesti Takato painaa jo toista vuotta putkeen täysin voittamattomana. Japanilainen on kilpaillut harvakseltaan, mutta kun hänet on tatamilla nähty, on tulos ollut vaikuttavaa. Maaliskuussa Japanilainen otti jopa henkilökohtaiseksi haasteekseen kilpailla ilman valmentajia tai huoltajia Prahan Eurooppa Openissa. Tämän oli tarkoitus valmistaa Takato kaikkiin mahdollisiin häiriötekijöihin, joita kilpailupäivän aikana voi tapahtua. Ainakin Prahassa se toimi, sillä Takato voitti kilpailun näytöstyyliin. Ainiin, ja sarjahan oli -66kg. Bakuun hallitseva maailmanmestari lähtee ottamaan uransa kolmannen MM-kullan.

Orkhan Safarov
Safarovin tilanne on erittäin mielenkiintoinen. Mies on viimeksi otellut sarjassa -60kg tasan vuosi sitten. Tällöin tuloksena oli MM-hopeaa. Tämän jälkeen sarjassa -66kg on tullut muun muassa EM-kisojen 5.tila, sekä European Open voitto. On kuitenkin epäselvää, kuinka vaikeaa Safarovin on oikeasti päästä sarjaan -60kg. Kyseessä on varmasti yksi kookkaimpia, jollei jopa kookkain ottelija koko sarjassa. Toisaalta, on huomioitavaa, että kisat käydään Safarovin kotimaassa. Ei ole kovin vaikeaa kuvitella, että Safaroville löydettäisiin sopivat kaurapuurot, joilla kovastakin painonvedosta toipuu nopeasti. Jos painonveto osuu kohdilleen, on Safarov vahva suosikki menemään päätyyn asti.

Gusman Kyrgyzbayev
Sarjan villinäkorttina toimitus nostaa esiin Kazakstanin Kyrgyzbayevin. Mies majaillee komeasti maailmanlistan sijalla 7. mutta kovin moni ei välttämättä tiedä edes, että mikä mies on kyseessä. Fakta on kuitenkin se, että Kyrgyzbayev on hävinnyt vain 3 ottelua vuonna 2018. Yksi näistä otteluista oli sarjassa -66, jossa mies rymisteli Saarbruckenin European Cupin finaaliin. Kaksi muuta tappiota olivat kyllä kuudessakympissä, mutta kumpaakaan kazakin kukistaneista miehistä ei ole Bakussa mukana. Kuitenkin tilastoja tärkeämpää on se, että mies on esittänyt erittäin tehokasta ja kaunista judoa vuonna 2018. Kyrgyzbayev on kilpailuissa potentiaalinen yllättäjä, mutta vedonlyöntikohteena riskialtis. (Toim. huom. Vedonlyöntiä kisoista ei tiettävästi ole olemassa. Jos joku tietää että on, yhteys meihin ASAP.)

Muita mielenkiintoisia seurattavia ovat maailmanlistan ykkönen Ryuju Nagayama (JPN), Robert Mshvidobadze (RUS), pitkään poissa ollut Choi In-Hyuk (KOR), sekä Pelim Phelipe (BRA). Mielenkiintoista on nähdä myös olympiavoittaja Beslan Mudranovin (RUS) otteet. Olympiavoittaja ei ole kisojen jälkeen säväyttänyt, mutta Mudranov on ennekin otellut tyylillä vuosi huonosti, vuosi hyvin. Ajallisesti olisi taas hyvän vuoden paikka.

48kg
Daria Bilodid
Ukrainan ihmetyttö Daria Bilodid on kilpailuiden yksi ennakkoon mielenkiintoisimmista seurattavista. Tuntuu käsittämättömältä, että 17-vuotias tyttö voi olla aikuisten maailmankiertueella 25 ottelun voittoputkessa. Totta se kuitenkin on. Ja jos Bilodidin otteita tatamilla katsoo, on sarjassa lähinnä kyse siitä, kuka nuoren ukrainalaisen pystyy haastamaan. Mahdollisia haastajia on hyvin vähän ja heistäkin vain kaksi on oikeasti kyennyt haastamaan ukrainalaista. Japanin Tonaki Funa hävisi Bilodidlle hieman epäselvissä olosuhteissa Zagrebin GP:ssä ja Korean Kang kykeni heittämään ukrainalaisesta wazarin Pariisin GS finaalissa. Kaikki muut vastustajansa nuori ukrainalainen on leiponut täysin vaivatta.

Muita seurattavia: Munkhbat Urantsetseg (MGL), Irina Dolgova (RUS), Galbadrakh Otsonsetseg (KAZ)

-66kg
Abe Hifumi
Vaikka japanilaisen uskomaton voittoputki katkesikin Zagrebin GP:ssä, on mies silti aivan uskomaton heittokone. Vuoden 2017 MM-kisat olivat japanilaiselta aivan käsittämättömän ylivoimainen esitys, eikä mikään merkki oikeastaan viittaa siihen, että vuosi 2018 tulisi olemaan mitenkään erilainen. Yhtä nukahdusta lukuunottamatta Abe on ollut täysin suvereeni, paitsi otellessaan maanmiehiään vastaan. Vaikka vastustajat ovat päässeet ehkä hieman mukaan Aben ottelutyyliin on vaikea kuvitella japanilaisen häviävän.

An Baul
Ainoa tilastollisesti varteenotettava vastustaja Abelle on Korean An Baul. Vuoden 2015 maailmanmestari oli viime vuonna Budapestissa kaavion uhri ja odotettu An vastaan Abe kohtaaminen jäi harmittavasti näkemättä. Jos tänä vuonna ei tapahdu vahinkoja, miehet kohtaavat semifinaalissa. Vaikka Abe on kaksikosta selvästi vahvempi heittäjä, on Ania erittäin vaikea heittää. Korealainen on myös hyvä kyntämään ja työskentelemään niin kovalla temmolla, että vastustaja ei pysy mukana. Abea vastaan tämä on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Japanilaisen on myös nähty ajoittain turhautuvan hankaliin vastustajiin. Viimeksi kun japanilainen ottelija turhautui Anin ottelutyyliin arvokilpailuiden semifinaalissa, maksoi se todennäköisesti Ebinumalle olympiakullan.

Georgii Zantaraia
Tarvitseeko sitä edes kysyä miksi Zantaraia pitää mainita seurattavien ottelijoiden listalla? Mies on todennäköisesti maailman viihdyttävin ottelija ikinä, joten ansaitsee erikoismaininnan tässäkin jutussa. Rotterdamin MM-kilpailuiden 10-vuotispäivä lähestyy. Vielä kerran, Zanta?

Alle 66kg sarja on kuitenkin erittäin tasainen ja muitakin seurattavia ottelijoita löytyy, kuten Vazha Margvelashvili (GEO), Nijat Shikalizada (AZE), Mikhail Puliaev (RUS), Abdelmwgoud Mohamed (EGY), Adrian Gomboc (SLO), sekä Tal Flicker (ISR).

-52kg
Abe, Uta
Molemmat Aben sisarukset ottelevat kilpailuiden toisena päivänä. Uta Abe tekee samaa naisissa, kuin Hifumi miehissä, ja on ehdottomasti seurattavan arvoinen ottelija, jos haluaa nähdä ipponeita. Mestaruus tullaankin Majlinda Kelmendin poissaollessa todennäköisesti ratkaisemaan Aben ja toisen japanilaisen Ai Shishimen välillä.

Katri Kakko
Sarjassa on mukana myös Suomen Katri Kakko. Katri osoitti hyvää virettä ensin otteluvoitoilla Madridin European Openissa ja sitten raivaamalla tiensä aina hopeamitalille asti Minskin European Openissa. Vuoden 2015 MM-kisadebyytissä tie katkesi ensimmäiseen otteluun, mutta nytkun ensikertalaisen kisajännitys on karistettu, on lupa odottaa parempaa tulosta.
Muita seurattavia: Buchard Amandine (FRA), Kuziutina Natalia (RUS)

-73kg
Changrim, An
Korean Changrim An on tällä hetkellä kuumaa kamaa. Viimeisen kolmen kuukauden aikana An on otellut kaikkia Japanin kolmea ykköstykkiä vastaan. Hohhotissa Hashimoto kaatui finaalissa jatkoajalla. Sen jälkeen Jakartan Asian Gamesissa An otteli molempia Onoa ja Ebinumaa vastaan. Ebinuma lähti komeasti taiotoshi ipponilla ja Onoa, yhtä judomaailman suurimmista tähdistä, vastaan An koki hyvin epäselvän jatkoaikatappion seitsemän minuutin jatkoajan jälkeen. Varsinaisella otteluajalla nähtiin jopa tilanne, josta moni olisi varmasti tuominnut Anille pisteet. Jos korealainen pystyy pitämään kuntonsa yllä, on miestä vaikea voittaa Bakussa.

Hashimoto Soichi.
Vaikka Hashimoto ei esiintynyt kovin vakuuttavasti ainoassa esiintymisessään tänä vuonna, on hallitseva maailmanmestari silti pakko mainita ennakossa. Huonoimmillaankin Hashimoto on helposti yksi maailman parhaita, parhaimmillaan lähes uskomaton.

Rustam Orujov & Hidayat Heydarov
Azerbaidzan laskee paljon tämän voimakaksikon varaan, eikä turhaan. Vaikka Orujov on tapansa mukaan ollut ailahtelevainen olisi mikä tahansa muu kuin mitali suuri pettymys. Heydarov sen sijaan on kilpaillut harvakseltaan, mutta huomattavasti vakuuttavimmin. Kumpikin tähtää varmasti mestaruuteen. Jos Azerbaidzan jää ilman mitalia olisi se katastrofi. Kaksi mitalia on täysin mahdollista, ja kaksoisvoittokaan ei ole mahdoton, sillä miehet lähtevät kisoihin sijoituksilla 2 ja 5 eivätkä voi ilman tappioita kohdata kuin finaalissa.

Fabio Basile
Lovet or hate it, Grande Fabio on showmies. Ja showmies on mies jota kannattaa seurata. Tänä vuonna Basile on ottanut ensimmäiset GP ja GS mitalinsa alle 73kg sarjassa ja suunta näyttäisi olevan ylöspäin. Vaikka miestä ei voi lukea voittajasuosikkeihin (ei muuten voinut lukea Riossakaan), niin Basilen ottelut kannattaa varmasti katsoa. Jonkinnäköistä toimintaa on lähes varmasti luvassa.

Tommy Macias
Ruotsilla on todellinen mahdollisuus MM-mitaliin tässä sarjassa. Vaikka Macias on ollut epävarma tänä vuonna, on ruotsalaisen seinällä nostettu lisää isoja päänahkoja. Sarjassa on enää kaksi huippunimeä joita Macias ei ole kukistanut: Hashimoto, sekä Heydarov ja näistä molemmat ovat ruotsalaisen kanssa eri puolella kaaviota. Ruotsalaisen matosta vedetyt sumigaeshit pisteytetään monesti ipponiksi, eikä niihin ole nykysäännöillä oikein edes olemassa blokkia, joten Macias on vaaraksi kilpailuissa aivan kenelle tahansa.

Faye Njie
Helsingin Judo-Sportia edustava Faye on MM-kisoissa kovassa paikassa. Kyseessä ovat Njien ensimmäiset kilpailut leikkausta vaatineen takareisivamman jälkeen. Toisaalta toimituksen tietolähteet kertovat, että harjoittelu ennen kisoja on sujunut hyvin ja Njie pystyykin lähtemään kisoihin paineettomassa tilassa, sekä entistä vahvemmalla yläkropalla. Tai ainakin niin paineettomassa kuin mahdollista jos huonetoverin lempinimi on Teurastaja. Ennen loukkaantumistaan Njie kykeni ottamaan rutiininomaisia voittoja GP ja GS tasolla. Viime vuonna MM-kilpailuista tarttui mukaan yksi otteluvoitto, tänä vuonna mahdollisuudet ovat useampaan.

-57kg
Seurattavia: Rafaela Silva (BRA), Dorjsuren Sumiya (MGL), Tsukasa Yoshida (JPN), Deguchi Krista (CAN), Jessica Kilmkait (CAN), Telma Monteiro (POR), Nora Gjakova (KOS).

-81kg
Saeid Mollaei
Iranilainen on erittäin väkivahva, mutta ailahtelevainen. Tästä huolimatta Mollaei on ottelijana erittäin viihdyttävä, joten maailmanlistan ykköstä kannattaa todellakin seurata.

Alexander Wieczerzack
Hallitseva maailmanmestari on otellut MM-kilpailuiden jälkeen vain kahdesti, joista toinen oli sarjassa -90kg. Ysikympissä saksalainen ei vakuuttanut, ja 81kg:n comebackissa Budapestin GP:ssä, kilpailut jäivät kesken 3 voitetun ottelun jälkeen suurelle yleisölle tuntemattomasta syystä. Jos mies pystyy tänä vuonna pääsemään lähellekään samaa tasoa kuin viime vuonna, on se lähes yhtä suuri yllätys kuin vuoden takainen maailmanmestaruus.

Fujiwara Sotoro
Japanilainen on mielenkiintoinen tapaus, sillä tappioita saattaa tapahtua lähes rivimiestason eurooppalaisille. Toisaalta, parhaimmillaan Fujiwara esittää judoa, jota voi olla välillä hieman hankala ymmärtääkin. Suuri kysymysmerkki.

Zebeda Rekviashvili
Georgialaista ei ehkä voi pitää mestarisuosikkina, koska GP tai GS tasolta ei löydy yhtäkään kilpailuvoittoa. Mutta, kuten Ilias Iliadiskin kerran sanoi, on Rekviashvili ’Crazy Boy’. Vaikka georgialaisen tavaramerkki hyppyjuji on kielletty, löytyy judogin hihasta yleensä temppu jos toinenkin. Rekviashvili osoittaa kunnioitettavaa ’Go big or go home’ asennetta, ja siksi miestä kannattaa kisoissa seurata.

Koska alle 81kg sarja on hyvin auki, tässä lista joistain tärkeistä seurattavista: Olympiavoittaja Khasan Khalmurzaev (RUS), Dominic Ressel (GER), Frank De Wit (NED), euroopanmestari Sagi Muki (ISR), Lee Seungsu (KOR), Asian Games voittaja Didar Khamza (KAZ), Aslan Lappinagov (RUS).

-63kg
Agbegnenou vs Trstenjak
Kumman vuoro? Tämä on yleensä se kysymys, joka esitetään alle 63kg:n sarjan kohdalla. Viimeiset kaksi kertaa voittaja on ollut ranskalainen, EM ja MM finaalissa. Tämän vuoden EM-finaalissakin pisteitä nähtiin kuitenkin puolin ja toisin, joten kyseessä ei ollut mitenkään suvereeni voitto. Etu näyttäisi kuitenkin olevan tällä hetkellä ranskattaren puolella, sillä hän ei ole hävinnyt otteluakaan vuonna 2018.

Tashiro Miku
Jos joku tulee sekoittamaan sarjan kahden valtiattaren pakkaa, on se todennäköisesti japanin Tashiro Miku. Tashiro on kyennyt kukistamaan molemmat naiset vuoden sisällä, ja on näin ollen ainoa todellinen uhka molemmille naisille. Bakussa Tashiro sijoitetaan Trstenjakin kanssa samalle puolelle. Naisten kaksi viimeistä kohtaamista ovat menneet japanilaiselle, joten arvokilpailuissa saatetaan nähdä ensimmäisen kerran sitten vuoden 2014 joku muu finaali kuin Agbegnenou vs Trstenjak.

Emilia Kanerva
Alle 63kg sarjassa ottelee myös Suomen nuori Emilia Kanerva. Viime vuonna Emilia esiintyi pirteästi debytoidessaan aikuisten MM-tatamilla. Paremmalla arvalla saatetaan Emilialta nähdä myös viime vuotta parempi tulos.

-90kg
Beka Gviniashvili
On täysin käsittämätöntä, ettei Bekalla ole aikuisten MM tai Olympiamitalia. Eikä mitali tänäkään vuonna ole mitenkään varma, sillä ysikympin taso on tällä hetkellä hyvin laaja. Tästä huolimatta täytyy georgialaista pitää yhtenä suurimmista mitalisuosikeista ja ehdottomasti yhtenä suurimmista viihdyttäjistä. Jos haluat nähdä lonkkapommeja, valitse Bekan matto.

Mihail Igolnikov
Ilman tätä miestä voisi mestarisuosikin viitan laittaa Gviniashvilin harteille. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole mahdollista. Igolnikov on otellut tämän vuoden aikana kaksi kertaa ja ollut molemmilla kerroilla täysin suvereeni. Dusseldorfin GP:ssä olympiavoittaja Mashu Baker tuhottiin aivan uskomattoman vaivattomasti, ja huhtikuun EM-kilpailuissa juuri kukaan ei saanut Igolnikovista edes otetta.

Nemanja Majdov
Hallitseva maailmanmestari ei ole tänä vuonna erityisemmin vakuuttanut. Toisaalta huhtikuisessa Tel Avivissa Majdov osoitti jälleen kerran olevansa arvokilpailuiden mies etenemällä EM-finaaliin. Vaikka on vaikea uskoa serbin etenevän tänä vuonna mitaleille, kannattaa miestä silti seurata. Jos yksi asia on varmaa, niin se, että Majdov uskoo lähtevänsä Bakusta punainen selkälätkä edelleen selässään.

Khusen Khalmurzaev
Joskus tilastot on heitettävä romukoppaan ja lyötävä ruletissa kaikki riskillä nollalle. Toimituksella ei ole juurikaan perusteita siihen, miksi juuri Khusen Khalmurzaevia tulisi seurata. Jostain syystä Venäjällä kuitenkin luotetaan harvakseltaan kilpailleeseen mieheen. Tässä kohtaa otamme jopa tervan ja höyhenien uhalla mahdollisuuden ja sanomme, että Khalmurzaevilla on Bakussa hyvä päivä.

Jaakko Alli & Aatu Laamanen
Suomelta lähtee sarjaan kaksi edustajaa: Jaakko Alli ja Aatu Laamanen. Jaakko on jo kokenut arvokisakävijä, jolta on lupa odottaa hyvää suoritusta varsinkin jos vastustaja erehtyy kääntämään vaaralliselle vastaheittomiehelle selkänsä. Aatu sen sijaan lähtee ensimmäisiin aikuisten arvokilpailuihinsa, mutta näppärät jalat omaava kiteeläinen on varmasti yllätysvalmis.

Muita seurattavia: entiset maailmanmestarit Asley Gonzales (CUB) ja Gwak Donghan (KOR), Kriztian Toth (HUN), Nikoloz Sherazadashvili (ESP), Alexander Kukolj (SRB), Axel Clerget (FRA), Islam Bozbayev (KAZ) ja monet muut. Uskokaa meitä, Igolnikovia lukuunottamatta ysikymppi on hyvin auki!

-70kg
Seuraa: Ana Bernholm (SWE), Arai Chizu (JPN), Maria Portela (BRA), Marie Eve Gahie (FRA), Yuri Alvear



-100kg
Aaron Wolf
Hallitseva maailmanmestari on kilpaillut MM-kilpailuiden jälkeen vain kerran ulkomailla, mutta silloin hän oli hyvin vakuuttava. Tästä huolimatta Wolfin nykykunto on hieman arvoitus. Mies ei aivan tarkalleen ollut vuosi sitten mestarisuosikki, eikä hänellä ole monen muun japanilaisen mestarin kansainvälisiä meriittejä. Tästä huolimatta Wolf on pakko nostaa sarjan voittajasuosikiksi, koska pitäähän meillä joku voittajasuosikki olla.

Vaikka Wolf olisikin lievä mestarisuosikki, on satkun taso silti todella laaja. Mukana ovat väkivahva portugalilainen Jorge Fonsenca, Georgian judolegenda Varlam Liparteliani, kaksi venäläisä, kokenut Kirill Denisov ja nuori Niyaz Ilyasov, Korean ovela Guham Cho, Saksan mattotaituri Karl-Richard Frey, Hollannin vahva Mikhail Korrel, Ruotsin Robin Pacek ja Joakim Dvarby, Viron Grigori Minashkin, Ranskan Cyrille Maret, ja tietenkin Azerbaidzanin omat pojat Elmar Gasimov, sekä nuori ja todella nälkäinen Zelym Kotsoiev, joka voi olla hyvin yllätysvalmis 
kotikentällään.

-78kg
Seuraa: Tchmeuo Audrey (FRA), Madeleine Malonga (FRA), Marya Aguair (BRA)

+100kg
Guram Tushishvili
Teddy Rinerin poissaollessa Tushishvili on varmasti sarjan vahvin voittajasuosikki. Vuosi sitten moni olisi pitänyt georgialaista varmasti Rineristä seuraavana, jota kukaan muu ei tule kukistamaan. Kulunut vuosi on kuitenkin todistanut toisin. Plussan taso on nousussa ja Tushishvili on joutunut useampaan kerran poistumaan tatamilta häviäjänä. Silti esitys Zagrebin GP:ssä ja varsinkin finaali Or Sassonia vastaan nostavat Tushishvilin vahvaksi voittajasuosikiksi

Naidan Tuvshinbayar
Mongolian kansallissankari on pysäyttänyt maassa jopa sisällissodan. Maailmanmestaruus legendaariselta olympiavoittajalta kuitenkin puuttuu. Vaikka Naidan on jo vanha, on lähes mikä tahansa silti mahdollista. Mitään ei voi tämän miehen kohdalla luvata, eikä mitään voi ennustaa. Miehen voimat ja ottelutyyli ovat kuitenkin sellaisia, että kuka tahansa voi kaatua.

Lukas Krpalek
Naidanin lisäksi sarjassa on mukana myös toinen olympiavoittaja. Lukas Krpalek on voittanut judossa kaiken. Tsekki pelasi judopelin läpi sarjassa alle 100kg ja nyt on plussan vuoro. EM-kulta tuli jo huhtikuussa. EM-kisojen jälkeen Krpalek ei ole kilpaillut, mutta varmasti vahvistunut. Jokainen kuluva kuukausi kasvattaa Krpalekia lähemmäs oikean plussan ottelijan painoa, joten suorittaminen voi olla vielä huomattavasti parempaa kuin EM-kisoissa.

Henk Grol
Toinen satkusta Rion jälkeen plussaan siirtynyt voimamies Henk Grol hakee vieläkin elämänsä ensimmäistä MM-kultaa. Kolme hopeaa miehen kaapista löytyy, ja saunassa on kuultu ettei Grollia enää mikään muu kuin kulta kiinnosta. Vaikkei Grol ehkä ole sarjan suurin ennakkosuosikki, on hollantilainen käsittämättömän vahva. Olisiko nyt vihdoin aika mennä päätyyn asti?

Roy Meyer
Hollannin iloinen veijari Roy Meyer on ottanut käyttöön astetta rajummat harjoitusmetodit. Mies on muun muassa havaittu juoksemassa lenkkiä legendaarisen jäämies Wim Hofin kanssa -20 asteen lämpötiloissa. Se, auttavatko hollantilaisgurun opit Meyeriä judomatolla jää nähtäväksi. Varteenotettava mitalikandidaatti Meyer kuitenkin on ja aggressiivisen ottelutyylinsä vuoksi myös mielenkiintoinen seurattava.

Muita seurattavia: David Moura (BRA), Ogawa Yusei (JPN), Khammo Yakiv (UKR), Hisayoshi Harasawa (JPN), Sasson Or (ISR)

+78
Seuraa: Asahina Sarah (JPN), Kim Minjeong (KOR)

-----------Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ILMOITUS: Jos sinulla on jokin mielenkiintoinen uutinen tai mielipide, jonka haluaisit julki, otathan yhteyttä! Otamme mielellään vastaan kilpailumatkakertomuksia, mielipidekirjoituksia ja muuta kilpajudon ympärillä pyörivää asiaa.
Etsimme myös uusia yhteistyökumppaneita lehdellemme, hyvien, jo olemassa olevien lisäksi.

Meidät tavoittaa helpoiten lähettämällä yksityisviestin Hansokun facebookin inboxiin tai lähettämällä sähköpostia toimitus.hansoku@gmail.com ]