lauantai 30. heinäkuuta 2016

Sairaan nopee ja värikäs - Faye Njie valmistautuu Olympialaisiin

Vuoden 2015 alussa Helsingin Judosportin Faye Njie siirtyi edustamaan isänsä kotimaata Gambiaa. Nyt Suomen judopiirejä kuohuttanut jupakka on jo historiaa ja Faye valmistautuu Rion olympialaisiin.

Miten ja missä olet valmistautunut kisoihin?
F:Valmistautuminen alkoi toukokuussa ensiksi viikon mittaisella leirillä Antalyan OTC:lla. Tämän jälkeen matkustin kesäkuun alussa viikoksi Pariisiin. Ennen olympialaisia otin vielä kaksi valmistavaa kilpailua ( GP Budapest ja E-Cup Bratislava). Viimeisenä valmistautumisena toimi Torinon Akiyaman seuran treenit. Vietin täällä kuukauden ja tunnen nyt olevani valmis kisoihin.

Miksi juuri Italia? Miten treenaaminen Italiassa on eronnut treenaamisestasi Suomessa?
F: Italia oli vaihtoehtona mielestäni paras monella tapaa. Seuratoverini, Rene Villanello asuu Torinossa, joten oli mahdollista asua hänen luonaan koko tämä aika. Olen aikaisemminkin vieraillut Akiyaman treeneissä ja tiesin paikan olevan kova ja rytmin, jolla he treenaavat sopivan valmistautumiseeni. Treenit eroavat omista treeneistä suomessa sillä tavalla, että täällä otetaan enemmän randoria ( lähes joka päivä), pidetään kovaa tempoa koko treenien ajan.

Miten valmistautuminen on sujunut, oletko pysynyt terveenä?
F: Valmistautuminen on sujunut hyvin, suuremmilta vammoilta on säästytty.

Kävit kesän aikana pari valmistavaa kilpailua, mikä fiilis niistä jäi?
F: Kisoista jäi ihan hyvä fiilis. Totta kai molemmista kisoista jäi kaivelemaan se 5. sija mutta tärkeintä oli, että sai paljon otteluita alle ennen sitä tärkeintä kisaa.

Fyysiset ominaisuudet näyttelevät suurta osaa judo-ottelussa, mitä pidät suurimpina heikkouksina ja vahvuuksinasi fysiikan osalta?
F: Omina vahvuuksina pidän räjähtävää nopeutta ja ketteryyttä. Myös kunto kestää hyvin. Heikkouksina  pidän staattisia ominaisuuksia ja otevoimaa.

Koska tämä julkaisu käsittelee faktatietoja, onko sinulla esimerkkejä voima tai kestävyystuloksistasti, ne varmasti kiinnostaisivat lukijoitamme.
F: Penkistä olen nostanu 100 kiloa, rinnalle olen vetänyt 105. Kyykyllä en ole ottanut maksimia mutta olen tehnyt 135llä 2x. Cooperin olen juossut 3185, kilometrin 3 minuuttiin.

Sinut tunnetaan yleisesti nopeana ja räjähtävänä judokana ja mainitsit itsekin nämä ominaisuudet vahvuuksina, miten olet kehittänyt näitä ominaisuuksia vai ovatko ne synnynnäisiä?
F: Sekä että. Pelasin nuoremapana monta vuotta jalkapalloa joukkueessa. Uskon tämän vaikuttaneen paljon nopeuteen ja räjähtävyyteen. Teen myös nykyään paljon nopeus ja ketteryysharjotteita kuten askeltikkaita ja vetoja.

Ottelupäivään on nyt kymmenen päivää/mikä ikinä sillon onkaan) kuinka vietät viimeiset hetket ennen itse pääpäivää?
F: Viimeiset hetket otan yleensä aika rennosti. Kuuntelen musiikkia, kävelen, analysoin tulevia kilpailijoita katsomalla heidän aikaisempia otteluita.

Onko sinulla mitään erityisiä valmistautumisrutiineita kilpailua edeltävien päivien tai itse kilpailupäivän aikana?
F: Joitain rutiineja löytyy. Tietty soittolista soi kisa-aamuna ja matsiin mentäessä otan muutaman juoksuaskeleen tatamille mentäessä.

Ottelet sarjassa -73kg, tarvitseeko sinun pudottaa painoa tähän sarjaan?
F: Normaalisti painan n.75kg. Yleensä se pari kiloa putoaa helposti eikä sen eteen tarvitse tehdä paljon töitä.

Karsinnan ja harjoitusleirien aikana olet päässyt ottamaan mittaa joistain maailman huipuista. Mikä mielestäsi erottaa heidät muista, jos mikään?
F: Mielestäni mikään ei erota heitä muista. He ovat judokoita siinä missä muutkin.

Kovin äijä kenen kanssa olet ottanut?
F: Rustam Orujov

Mitä pidät suurimpina vahvuuksinasi ja heikkouksinasi judon osalta
F: Pidän vahvuutenani sitä että pystyn ottelemaan todella avoimesti ja liikkuvasti. Olen aina yllätysvalmis ja uskallan tehdä omaa judoani. Avoimuutta pidän myös heikkoutena jos ottelen liian avoimesti. Kehittämistä on myös otetaistelussa ja otevoimassa.

Mikä on suurin yksittäinen tekijä jota sinun mielestäsi pitää kehittää jotta saavutat maailman kärjen?
F: Otteet ovat selkeästi se osa-alue jossa häviän eniten maailman huipuille. Jos en saa omaa mieleistä otetta, en yleensä pysty myöskään toteuttamaan omaa judoani niin hyvin.

Mikä on mielestäsi tärkein asia jos haluaa kehittyä hyväksi judokaksi
F: Pään pitää kestää kaikki. Sekä onnistumiset että vastoinkäymiset. Totta kai tähän pitää sitoutua samalla tavalla kuin kaikkiin muihinkin lajeihin ja annettava itsestään kaikki.

Suosikkijudoka?
F: Min-Ho Choi

Parasta judossa?
F: Kaikki

Jos et jostain syystä, esim kidnappaus, voita Rion kisoja, kuka voittaa sarjan 73kg?
F: Ono

Onko sinulla jotain erityistä suosikkilajia jota aiot judon ohella seurata olympialaisissa?
F: Yleisurheilu

Kiitos Haastattelusta!

F: Tattis
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti