keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Kolumni - Tatamista Kelpaa Ponnistaa


Kirjoittaja on entinen kadettien suomenmestari, joka nykyään opiskelee psykologiaa Jyväskylän Yliopistossa. http://www.judoinside.com/judoka/60160/Santeri_Lepisto/judo-results
 

Judo on jokaisen laji, koska judokana olemiselle ei ole yhtä ainoata muottia. Kaikkia judokoita yhdistää se, että kenenkään ei tarvitse olla samanlainen kuin toisen. Hokeman mukaan elämässä rohkeutta on olla oma itsensä, judossa se on oikeastaan myös vaatimus. Olisi kummallista rakentaa judoaan tavalla, joka ei tuntuisi oman persoonan ja fysiikan kannalta luontevalta. Pärjätäkseen tatamilla jokainen kehittää tyylinsä omien vahvuuksiensa ympärille. Toki heikkouksiakin pitää parantaa, mutta tehokkaan ottelemisen näkökulmasta ne eivät voi toimia judon kulmakivenä. Tatami on paikka paremmalle itseymmärrykselle. Oman luonteen jahkailevaisuus tai äkkipikaisuus näkyy räikeästi matolla. Oppi itsestä tapahtuu usein kantapään kautta.

Judo laajentaa mielenkiintoisella tavalla kilpaurheilijana kehittymistä henkiseen kasvuun. Käsitys siitä kuka on, avartuu, kun tatamilla onnistuu ylittämään itsensä. Sanotaan, että on hyvä oppia tunnistamaan omien kykyjensä rajat. Toisaalta on syytä muistaa, että rajat eivät milloinkaan ole lopullisia. Vastoinkäymiset ovat väliaikaisia. Harva on oikeasti niin kaukoviisas, että osaisi ennustaa niin sanotut lopulliset rajansa. Pinnan alla kytee aina lisää potentiaalia. Judo on laji, jossa kehittyäkseen pitää ylittää itsensä jatkuvasti. Lajissa konkretisoituu se, kuinka eilisen mahdottomuudesta tulee tämän päivän rutiini.

Vaikka allekirjoittaneelle ei ulkomaan kisareissuilta tuntunut junnuvuosina jäävän muuta käteen kuin uusi akkreditointi-kortti, on mieli asian suhteen jälkeenpäin muuttunut. Tuolloin ei osannut pysähtyä ymmärtämään sitä, kuinka judo oli itseä henkisesti muovannut. Tarkemmin ajateltuna judo ei kylläkään ollut muovannut mitään, mutta se tarjosi pelikentän, jossa omalla ponnistelullaan onnistui muovaamaan itseä. Judo tarjoaa henkiselle kasvulle turvallisen ympäristön, pehmeän tien. Kilpaurheilun maailmasta on vaikea kadota ilman, etteikö mukaan matkalta tarttuisi vähintäänkin piirun verran tervettä henkistä lujuutta.

Judossa tappio on myös fyysinen nöyrtyminen. Häviäminen ei näy ainoastaan numeroina taulussa, se tuntuu selässä ja rintakehässä, kun lojuu vastustajan runttaamana kiinni tatamissa. Toisinaan tappio otetaan sielun syövereitä myöten vastaan pureskellen pitkään ja hartaasti ennen nielemistä. Silti häviön jälkeen noustaan seisomaan takaisin jaloilleen – kirjaimellisesti. Vain jaloillaan on taas mahdollisuus yrittää uudestaan. Mielestäni judossa hienoa on se, että tatamilla seisotaan omana itsenä, vain sellaisena kun on, paljain jaloin ilman apuvälineitä. Siitä ponnistaminen uuteen aloitukseen on rohkeutta, jolle turtuu sokeaksi kuin kuluneille hokemille.

Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti