keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Hallitsevat suomenmestarit Arttu ja Henri Määttä

On aika haastatella Arttu ja Henri Määttää. Veljekset venyivät tänä vuonna 2018 molemmat suomenmestaruuteen. Mestaruus ei tosin ollut kummallekaan ensimmäinen, ensimmäinen yhtä aikaa otettu vain. Arttu voitti miesten suomenmestaruuden jo vuonna 2015 jota seurasi ehkä pienehkö alamäki ennen  nykyhetkeä. Täytyypä kysyä Artulta myöhemmin, että mistä hän itse arvelee tuollaisen kehityskäyrän johtuneen.

Pikkuveli Henri puolestaan voitti ensimmäisen  suomenmestaruutensa 2017.

Henri ja Arttu pari vuotta sitten


Veljeksiä yhdistää tehokkuus tatamilla mutta myös paljon erojakin heidän väliltään löytyy. Toimitus kuvailisi Artun judotyyliä klassiseksi judoksi, jossa komeiden judoheittojen lisäksi otteluasentoki on japanilaistyylisesti pysty. Tekniikkarepertuaariin tiedetään kuuluvan ainakin uchimata, pystysode, pystyseonage ja muut näyttävät heitot.

Henkilön Nummelan Judo kuva.
SM 2018. Henri -66 kultaa, Arttu -73 kultaa.
Henri "Henu" Määttä sen sijaan on joskus itsekin todennut, että tomoenage taitaa olla hänen ainut oikea judotekniikkansa ja muut heitot ovat sitten painista, sambosta tai jopa itsekehiteltyjä. Otteluasento on usein myös matalahko ja Henu tuntuisi viihtyvän lähitilanteissa. Mikään edellä mainittu ei kuitenkaan tarkoita, että Henrin judo olisi tylsää seurattavaa, päinvastoin. Henun tehokkain heitto "khabareli", (jota aikoinaan a-junnujen EM-kilpailuissa sai maistaa kadettien maailmanmestarikin) on kohtuullisen näyttävä suoritus.

Luonteeltaan pojat ovat hieman erilaisia. Arttu on harkitsevampi ja Henu taas rennompi. Toki tätä saattaa korostaa myös 2 vuoden ikäero. Arttu 23v on syntynyt jo vuonna 1995 kun Henri 21v taas 1997.

Aloitetaanpa haastattelu Artusta.

-----------------------------------------------------------------------------------------
MAINOS

Hyvät lukijat, muistakaa "89-leiri" eli Helsinki Judo camp 2-5.8.2018.
------------------------------------------------------------------------------------------


ARTTU:

Paljonko normipaino ja onko tulevaisuudessa tarkoitus vaihtaa vielä painoluokkaa?(Nykyinen sarja -73kg)
Paino liikkuu 76-78 välillä riippuen kuinka lähellä kilpailuja ollaan. 73kg on viimeinen sarjani.

Kumpi 'voittaa' keskinäiset randorinne? Meneekö yhdessä treenaus koskaan "tunteisiin"?
Meikäläinen dominoi keskinäisiä randoreja, huonona päivänä ilmassa saattaa olla enemmän tai vähemmän veljesrakkautta.


Arttu

Miten päädyit aloittamaan judon?
Faija katseli 6-vuotiaalle Artulle mahdollisimman monipuolista lajia missä poika pääsee rellestämään. Paini oli yksi vaihtoehto, mutta Judo-Kanin sali oli aivan kotikulmilla joten hyppäsin sinne vuoden pari ala-ikäisenä vanhempien kanssa opettelemaan judoa Sherif El Diqwyn käsittelyyn.

Haastattelun alussa mainitsimme, että olit kovassa iskussa vuoden 2015 paikkeilla mutta sitten taso laski tai ainakaan ei noussut merkittävästi. Viimeisen vuoden aikana on toimituksen randorissa tehtyjen empiiristen tutkimusten ja kilpailutuloksien perusteella tapahtunut kuitenkin positiivinen käänne. Olet huomattavasti kovemmassa kunnossa kuin jopa esimerksiki vuonna 2015. Olemmeko oikeilla  jäljillä arviossamme? Mikä mielestäsi selittää kehityksen "pysähtymisen" ja nyt ehkä viimeisen vuoden aikana tapahtuneen ison kehityksen?
2015 olin viimeisen vuoden U21- kilpailija ja sille vuodelle olin asettanut kovat tavoitteet. Arvokisojen jälkeen oli edessä pitkä peruskunnon nostatus mikä söi tehoja judosta, tämän hyväksyin enkä oikeastaan stressannut asiaa sillä tiesin että sitä vaaditaan mikäli haluan olla varteenotettava kilpailija miesten sarjoissa. Valitettavasti samoihin aikoihin kroppa niin sanotusti petti ja kärsin kaikenlaisista vammoista ja sairasteluista, jotka rajoittivat harjoittelua ja vaikuttivat loppujen lopuksi omaan pääkoppaan. Luotto omaan kuntoon ja tekemiseen laski mikä näkyy suorittamisessa. Kaiken lisäksi 2017 kesällä kun koin olevani hyvässä nousussa kohti U23 ikäluokan kilpailuja menivät molempien polvien kierrukat vaihtoon ja näin oltiin jälleen kerran sivussa tositoimista.

Kuntoutuksen jälkeen nälkäni harjoittelemiseen ja kilpailemiseen oli erittäin kova. Joten kirjoitin itselleni tavoitteet vuodelle 2018 kirjallisena ja teippasin ne huoneeni seinälle niin että, kun nousen ylös sängystä näen ne. Se pieni muistutus, lupaus itselle tehdä töitä tavoitteiden eteen, sai tekemään päivän harjoitukset vaikka väsymys tuntui kropassa tai kovan harjoituksen tekeminen ei miellyttänyt siinä hetkessä.

Toteutettuani itselleni asettamani harjoittelutavoitteet, tiesin olevani hyvässä kunnossa ja näin itseluottamukseni omaan tekemiseen kasvoi. Onnistumiset kilpailuissa ja harjoituksissa myös ruokkivat omatuntoa.

Pääkopan kunto on valtava asia kaikissa yksilölajeissa, erityisesti kamppailulajeissa.


Mitä kouluja ja töitä olet ehtinyt judoon omistetun elämäsi aikana käymään ja tekemään? Entä mitä teet nyt?
Mäkelänrinteen lukiosta valmistuin 2015. Varusmiespalveluksen jälkeen aloitin opiskelemaan liiketaloutta Helmi-Liiketalousopistossa. Löysin itseni kuitenkin pian taas Puolustusvoimien palveluksesta Urheilukoulusta, tällä kertaa palkallisesta tehtävästä.

Kesän jälkeen jatkan liiketalouden opintoja Perho-Liiketalousopistossa.

Sivussa olen tehnyt keikkatöitä sieltä sun täältä.


Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi judon ja opiskelujen/töiden suhteen?
Pidän itseäni vielä nuorena enkä ole ehtinyt antaa kaikkeani judon suhteen.
Uskon että ehdin myöhemmin tekemään yllinkyllin töitä. Uran aikana pyrin kouluttatumaan mahdollisimman laajasti.


Kerro tavallisesta treeniviikostasi.
Harjoittelen kaudesta riippuen 8-12 kertaa viikossa.

Pyrin rytmittämään viikottaisen harjoittelun otteluharjoitusten ja tärkeiden fysiikkaharjoitusten ympärille.

Kehonhuolto, liikkuvuus ja palauttavat jumpat ovat pakollisia extroja päivittäin.


Lempitekniikat?
Uchimata, seoinaget, sode

Punttitulokset ja Coopper?
Rive 120, penkki 115, kyykky 160, mave 205 ovat ajantasaiset voimatulokset. Vihaan Coopperia, mutta kyllä siinä 3000-3100 metrin maastoon päästään.

Mitkä ovat mielestäsi parhaat ominaisuutesi judokana? Missä toisaalta näät potentiaalia parantaa eniten?
Pidän itseäni melko hyvänä pelaajana sekä varmana suorittajana.
Joskus oikea ratkaisu ottelun voittamiseen on täysrähinä, mikä itseltäni välillä puuttuu.

 
Mitkä ovat veljesi Henrin parhaat ominaisuudet, entä missä olisi kehitettävää eniten?
Henu menee aina tappelemaan ja vihaa häviämistä ylikaiken.
Taktinen ottaminen saattaa joskus unohtua tappelun tuoksinassa.

Mitkä ylipäätään ovat mielestäsi judokan tärkeimmät ominaisuudet?
1. Tekniikka
2. Pääkoppa (Paineensieto ja itseluottamus)
3. Räjähtävyys

Judo on niin monipuolinen laji että kaikkien ominaisuuksien pitää olla kunnossa.



Keitä maailman huippuja ihailet tai ketkä ovat suosikkisijudokasi?
Kosei Inoue, Won-Hee Lee ja Wang Ki-Chun menevät YouTube haussa ensimmäiseksi sisään.

Pahin vastus suomessa?
Aina paha Eemeli Kangasmäki.


Artulla on tietysti ensin oma tyyliinsä ottaa judoa, mutta vaikuttaisi lisäksi, että Arttu on paneutunut syvällisemminkin asiaan. Arttu reagoi muuttuviin tilanteisiin usein harjotellunoloisesti eikä spontaanisti improvisoiden. Otetaan esimerkiksi tilanne  hidari vs hidari. Arttu hakee omaa otetta mutta häviää sen. Vastustajalla on siis oikealla kädellä vahva hihaote,  ja arttu on ilman otetta, pakotettuna oikea kylki eteen. Useimmille hidariottelijoille taktisen shidon ottamisen paikka siis. Artulla on kuitenkin kaksi yllättävää siirtoa  hyökätä ja jopa ratkaista ottelu tästä. Jos vastustaja hakee vasemman käden kaulukseen ja luule olevansa dominoivassa asemassa, Arttu lyö taiotoshin migille. Jos taas vastustaja hamuaa vasemmalla kädellä syvääselkäotetta Arttu syöksyykin kohti ja tekee "front uranagen". Front uranageen päättyi myös tämän vuoden SM-finaali, erittäin taitavaa otetaistelijaa ja kymmenen vuoden sisään  yhtä parhaimmista miesjudokoistamme Eetu Laamasta vastaan.


 - Kuinka paljon siis teet AJATUStyötä judosi eteen ja mistä haet apuja tämän kaltaisten ratkaisujen löytämiseen?
Epäonnistumisten ja pettymysten jälkeen, kilpailuissa tai joskus jopa harjoituksissa, en muuta taida ajatellakaan kuin Judoa.

Yleensä puran ajatuksia muistivihkoon missä ne alkavat samaan jonkinlaista järkeä. Nyt jo jokseenkin kokeneena judokana olen oikeastaan vahingossa, pelkästä mielenkiinnosta, kehittänyt tämän opiskelutavan. Paperilta tekniikat saa omaan tekemiseen ainoastaan kokeilemalla, toistamalla ja kehitellen pikkuseikkoja, joten kaikki päättyy siihen että palataan salille ja aletaan työstämään uusia ja/tai epäonnistuneita juttuja.

Kun onnistumisia alkaa tulemaan yritän lisätä jotain uutta tekemiseeni. Olen aina pitänyt tärkeänä, että en rajoita itseäni muutamaan tehokkaaseen tekniikkaan vaan pystyisin vetäisemään ässän jos toisenkin hihastani kun ykköstekniikat eivät toimi. Pyrkimyksenä on yllättää vastustaja ja tehdä omia hyökkäyksiä mahdollisimman monesta tilanteesta, molemmille puolille ja eri suuntiin. Joskus inspiraationa uusiin tekniikoihin toimii treenikaverit tai Highlight-videot sosiaalisestamediasta.

Judosta on tässä vaiheessa tullut osa elämää joten pyrin olemaan siinä mahdollisimman hyvä.


Vapaa sana.
Kehitys loppuu tyytyväisyyteen.

----------------------------------------------------------------------------
MAINOS. JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
----------------------------------------------------------------------------




HENRI:

Paljonko normipaino ja onko tulevaisuudessa tarkoitus vaihtaa vielä painoluokkaa? (Nykyinen sarja -66kg)
71-72. Sarjaa vaihdan kun painot lähtee hallinnasta.
 
Henri ja vääntötilanne

Kumpi 'voittaa' keskinäiset randorinne? Meneekö yhdessä treenaus koskaan "tunteisiin"?
Arttu vie. Välil menee aika pahasti enemmän menee tunteisiin joku iha perusheitto harjoite.

Miten aloitit Judon, menitkö harjoituksiin vain Artun perässä vai mitä tapahtui? Toimitus muistelisi tarinaa että olisit joskus käynyt myös painikisoissa.
Artun peräs menin joo ja painiiki oon joskus käyny kokeilemassa.

Haastattelun alussa mainitsimme, että tyylisi on hyvin erikoinen. Mistä olet opetellut nämä erikoiset judotekniikat, kuten khabarelin ja kauluksen liepeistä tehtävän kataguruman?
Katon youtubest judo videoita ja kokeilen treeneis sit. Muokkailen ja kokeilen myös heittoi et niist tulee erilaisii ja joskus vois sit kisoiski yllättää vastustajan jollain ihan erilaisella heitolla ku se on koskaan nähny.

Mitä kouluja ja töitä olet ehtinyt judoon omistetun elämäsi aikana käymään ja tekemään? Entä mitä teet nyt?
Mäkelänrinteen lukion ja raksal hommii.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi judon ja opiskelujen/töiden suhteen?
Palomieheks toivottavasti joskus mut jos ei natsaa niin jtn muut pitää sit keksii.

Kerro tavallisesta treeniviikostasi.
Judoo, punttii ja yks kaks lenkkiä näin kesällä.

Lempitekniikat?
Yokotomoenage, aituri, khabareli ja ouchi sekä muut halpamaiset judokampit.


Punttitulokset ja Coopper?
Rive 107,5 Penkki 112,5 kyykky 150, mave 170 ja coopper iha surkea

Mitkä ovat mielestäsi parhaat ominaisuutesi judokana? Missä toisaalta näät potentiaalia parantaa eniten?
Tappelen mut en aina mieti hirveesti eli ottelutaktiikka

Mitkä ovat veljesi Artun parhaat ominaisuudet, entä missä olisi kehitettävää eniten?      
Hyvät heitot ja asento mut lisää meininkii ottelemiseen

Vaihdoit vuoden vaihteessa junioreista aikuisten sarjaan. Miltä ottelut aikuisten kv-kisoissa ovat tuntuneet junnujen vastaaviin nähden?
Paremmalta ku junnuissa. Varmaan kun armeija pilas vikan a-junnu vuoden ainakin minun osalta.

Mitkä ylipäätään ovat mielestäsi judokan tärkeimmät ominaisuudet?
Tahto, päättäväisyys sekä voima ja räjähtävyys.

Keitä maailman huippuja ihailet tai ketkä ovat suosikkisijudokasi?
Naidan Tuvshiinbayar ja Yeldos Smetov

Pahin vastus suomessa?
Valtteri Olin

Vapaa sana.
Moko






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti