sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Etelä-Korean judo


Etelä-Korea on yksi maailman suurimpia judomahteja. Mitalien ja kultamitalien määrässä mitattuna se on kolmanneksi menestynein maa olympialaisissa ja MM-kisoissa. Judo onkin Korean menestyksekkäimpiä olympialajeja. Tämän lisäksi korealaisten judokoiden kehittämät tekniikat ja omintakeinen tyyli ovat kasvattaneet korealaisten suosiota myös judofanien keskuudessa.

Judoharjoittelu Koreassa on kovaa. Aikalaisraportit kertovat raastavista juoksutreeneistä aamuisin, joissa juostiin niin kauan, että hitaimmatkin pääsivät vihdoin alle tavoiteajan. Tämän jälkeen saatettiin vielä juosta kottikärrykävelyillä juoksurataa tai mäkeä ylöspäin, monia kymmeniä metrejä. Eräässä youtubestakin löytyvässä videossa, entinen maailmanlistan ykkönen ja kaksinkertainen MM-mitalisti Kim Won Jin kuvailee tyypillistä harjoituspäiväänsä: ”Harjoittelen yleensä kolme tai neljä kertaa päivässä. Herään noin 5.30 ja 6-7.30 harjoittelemme kestävyyttä. Levon ja aamupalan jälkeen haroittelen 10.20-12.20 voimaa ja 15.00-17.00 meillä on tekniikkaharjoitus”. Jos Kim harjoittelee kolmesta neljään kertaan, voimme päätellä, että joinain päivinä iltaisin on vielä randoriharjoitus. Tämän vahvistaa myös korealainen liikuntakasvatusohjelma Cool Kiz on the Block, jossa naisten maajoukkueen jäsenet kuvailevat päivässä olevan 4 harjoitusta, joista 2 viimeistä on judoa.

Korealaisten judo tunnetaan sekoituksena japanilaisen taitojudon, ja eurooppalaisen kovan fysiikan välillä. Harjoittelun kovuudesta kertovatkin judotulosten lisäksi myös korealaisten judokoiden raportoidut fysiikka-arvot. Toimituksen nuoruudessa osallistuessa judoliiton testileirille, kerrottiin meille korealaisten miesjudokoiden kevennyshypyn keskiarvon olleen 70cm. Suomessa vastaava luku oli noin 40-45cm luokkaa. Mutta ovat korealaiset räjähtävyyden lisäksi vahvojakin. Olympiavoittaja Won Hee Lee, joka toimii yhtenä Cool Kizin juontajista, kertoo vuoden 2008 olympiavoittajan, alle 60 kiloisen Choi Min-Hon vetäneen maasta 230 kiloa! Siis lähes neljä kertaa oman painonsa! Toisaalta ohjelmassa vieraillut Choi kertoo pudottaneensa 8-9 kiloa otellakseen sarjassa alle 60 kiloa. Nämä kovat painonvedot tuntuvat olevan yleisiä koreassa, sillä kun sarjassa keskustellaan painonpudotuksesta, sanoo jokainen pudottaneensa kilpailuihin vähintään 6-7 kiloa.

Fysiikkansa lisäksi korealaiset ovat tunnettuja myös teknisestä taituruudestaan. Korealaiset ovatkin kehittäneet useita omia versioitaan tunnetuista judotekniikoista. Näistä joitain esimerkkejä ovat korealainen taiotoshi, sekä nykyjudossa monelle erittäin tutuksi tullut "Reverse Seoinage" tai Korean seoinage, jossa moroteseoinage tehdään pyörähtämällä lähes 360 astetta saman puolen otteesta. Alla on muutamia kanavia, joista judoa rakastavat lukijamme voivat opiskella lisää korealaisten judotekniikoista.

Lontoon olympialaisten pronssimitalisti Cho Jun-Ho:n ja hänen kaksoisveljensä ylläpitämä kanava, jossa tekniikoiden opetusvideoita löytyy myös englanniksi tekstitettyinä. Koreankielisillä videoilla vilahtelee myös muita judon supertähtiä, kuten An Changrim. Videoita on monesti höystettyä aasialaistyyppisellä huumorilla, josta ei kuitenkaan kannata hämääntyä, sillä asiaakin löytyy huomattavan paljon.

Kaksinkertaisen maailmanmestarin, Wang Ki Chun ylläpitämä judokanava. Kanavalta löytyy todella paljon, todella hyvin selostettuja videoita. Selostukset ovat valitettavasti koreaksi, mutta demonstraatio on hyvin selkeää ja sitä on helppo ymmärtää, vaikke puhuisikaan koreaa.


Mikä ihmeen Cool Kiz?

Cool Kiz on the Block on vilahtanut tässäkin artikkelissa jo muutamaan otteeseen. Kyseessä on siis Korean kansallisen television liikuntakasvatusohjelma, jossa lajin kuin lajin entiset suurtähdet opastavat korealaisia julkkiksia lajin pariin. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään hetkellinen pyrähdys, vaan monta kuukautta kestävä pätkä, jossa julkkikset todella harjoittelevat lajia. Judo oli televisiossa ilmestyessään niin suosittu, että jaksoja on yhteensä yli 20! Vetäjinä toimivat Lee Won Hee, sekä Lontoon olympialaisten pronssimitalisti Cho Jun Ho. Lähes jokaisessa jaksossa vierailee kuitenkin monia muita judostaroja, kuten legendaarinen Ki Young Jeon, Song Dae-Nam, tai aiemminkin mainittu Choi Min Ho, sekä koko naisten maajoukkue, joka yhdessä jaksoista ottelee julkkisten judojoukkuetta vastaan. 

Cool Kiz löytyy Youtubesta englanniksi tekstitettynä. Jaksot löytyvät aikajärjestyksessä alla olevalta playlistilta.


Kim, miksi aina Kim?

Lähde: Wikipedia
Aktiivisesti judoa seuraavat lukijamme ovat varmasti ainakin joskus ihmetteelleet sitä, että hyvin monella korealaisella judokalla on sama sukunimi, Kim.


Hansoku selvitti asiaa ja yleisin korealainen sukunimi todella on Kim. Kultaa tarkoittava sukunimi on sukunimenä Etelä-Koreassa noin 20 prosentilla kansalaisista. Nimen yleisyys selittyy historialla. Kun tavalliset korealaiset aikoinaan alkoivat ottaa itselleen sukunimiä, moni korealainen valitsi itselleen jonkin merkittävän klaanin, kuten 700 vuotta valtaapitäneen kuningaskunnan hallitsijasuvun sukunimen Kim.


Etelä-Korean Judopolitiikka

Alla video Etelä-Korean parlamentista, jossa judoa näköjään käytetään välillä argumenttina. Täyttä varmuutta tapahtumapaikasta emme voi antaa, mutta ainakin nettilähteet ja korealaiselle judolle tyypilliset tekniikat, tomoe nage ja taiotoshi, todistavat videon korealaisen alkuperän puolesta. Suomessa judon pariin pyritään rekrytoimaan harrastajia ala-asteelta, mutta voisiko judoa markkinoida myös eduskuntaan turvaamaan kulloisenkin hallituksen valtaa opposition kritiikin/kriitikoiden lentäessä?-----------Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti