maanantai 12. marraskuuta 2018

Tomi Jaakkola ja Ahjo Training Center

Hansokun haastattelussa tällä kertaa 38-vuotias entinen kilpajudoka Tomi Jaakkola. Tomi on tehnyt judon ympärillä monennäköistä ja on siksi mielenkiintoinen haastateltava.

 Tomi Jaakkola Yong In Universityn harjoituksissa Koreassa


Aloitetaan haastattelu kysymällä Dozo.fi:stä. Yritimme tutkia asiaa, mutta ilmeisesti sivusto on kadonnut sekä Facebookista, että omasta internetosoitteestaan…Toimitus on sen verran nuori, ettei kunnolla muista mistä sivustossa oli kyse. Ylläpitämäsi Dozo kai kuitenkin muistutti Hansokua ja käsitteli kilpajudoon liittyviä asioita. Kertoisitko minkälainen viritelmä Dozo oli, mistä sait idean siihen ja miksi se loppui? Kerro sivustosta muutakin jos mieleesi tulee jotain.
Hauskaa, että vielä tiesitte Dozo.fi sivustosta. Aikalailla samanlaisella visiolla olimme liikenteessä varmaan kuin teidän Hansoku myös. Halusimme tuoda mielenkiintoisia ja monipuolisia judouutisia näkyviin, pääpaino kilpajudossa. Siitä taitaa olla kymmenisen vuotta aikaa, kun sivusto oli toiminnassa. Silloin judosta uutisointi oli aika vaisua Suomessa ja sitä aukkoa halusimme täyttää. Youtubesta näyttäisi vielä löytyvän muutama meidän video, josta parhaalla on yli 14000 katselukertaa (https://www.youtube.com/user/Dozofi/videos). Nykyisin, kun sosiaalinen media on kasvanut niin se on tuonut myös paljon vaihtoehtoisia kanavia ja julkaisuja virallisten kanavien rinnalle. Sivusto loppui yksinkertaisesti siihen, ettei ollut tarpeeksi aikaa tehdä juttuja. Joten pitäkää Hansoku pystyssä ja tuottakaa jatkossakin hyviä juttuja sinne!

Ainakin suomenmestaruuskilpailuista on hallussa värisuora (hopea -90kg 2001, kulta -90kg 2002, pronssi -100kg 2008) ja pari mitalia pohjoismaidenmestaruuskilpailuistakin jäi kilpauralta käteen. Mitä pidät parhaana saavutuksenasi?
Suomenmestaruus on tottakai aina hieno saavutus, mutta henkilökohtaisesti mieleenpainuvimpia onnistumisia / kilpailuja oli 9 sija opiskelijoiden MM-kilpailussa sekä 16 sija legendaarisessa Jigoro Kano Cupissa.

Jigoro Kano Cupissa ottelemassa, vastassa maailmanmestari Takamasa Anai

Mitkä olivat lempitekniikkasi?
Lempitekniikoita olivat harai-goshi / osoto-gari ja te-guruman erilaiset versiot.

EM-kisoissa vuonna 2008

Kilpauran aikaiset punttitulokset?
Parhaat punttitulokset tein noin 95 kg painoissa. Rinnalleveto 135 kg, penkki 140 kg, takakyykky 190 kg ja leuat 55 kg lisäpainolla.

Jos jälkikäteen analysoit omaa tekemistäsi, niin mihin olisi pitänyt panostaa enemmän tai mitä olisi pitänyt tehdä toisin jotta olisit lähestynyt suorituskyvyltäsi maailman huippujudokoita? Jos tekisit kaiken samoin kun silloinkin, niin kerro missä osa-alueissa jäit maailman huipuista eniten?
Tämä on mielenkiintoinen ja haastava kysymys. Olen keskustellut tästä myös monen entisen kilpajudokan kanssa. Yksi asia tuntuisi nousevan enemmän esille omissa ajatuksissani sekä käydyissäni keskusteluissa: kilpailu-urasta nauttiminen. Tällä en tarkoita sitä, että koko ajan pitää olla mukavaa ja hauskaa ja ettei kovat treenit tuntuisi pahalta tai ole huonoja päiviä jne. Vaan kysymys on siitä, että urheilijalle pystyttäisiin luomaan kokonaisuudessaan rento ilmapiiri harjoitteluun ja kilpailemiseen. Helposti toiminta ajautuu siihen, että tehdään vain asioita ja nyt kun on treenattu näin kovaa ja ollaan kovassa kunnossa niin nyt on pakko menestyä jne. Rentous katoaa ja sitä kautta myös terävin huippusuoritus kilpailuissa.

Muissa alueissa koin, että varsinkin voimaominaisuudet olisi pitänyt hankkia aikaisemmin riittävälle tasolle, ettei kovimman kilpailu-uran aikana tarvitsisi tehdä niin paljon töitä fyysisten ominaisuuksien eteen vaan pystyisi keskittymään enemmän lajiharjoituksiin.

Otetaistelu ja muut tekniset taidot ovat asioita, joita pystyy kehittämään valtavasti ja niihin olisi äärimmäisen tärkeää löytää ammattitaitoista osaamista heti alusta alkaen. Tästä hyvä esimerkki oli Travis Stevensin seminaari meillä viime vuonna. Se oli todella silmiä avaavaa, kuinka pitkälle heillä on kehitetty koko otetaistelusysteemi.

Ketkä olivat pahimpia kilpakumppaneitasi Suomessa?
Kovimpia kilpakumppaneitani olivat Samuel Mäki ja Saku Tanayama.

Kerro myös harrastuskokemuksistasi muissa kamppailulajeissa?
Kamppailulajit on aina kokonaisvaltaisesti kiinnostanut minua ja olen myös harjoitellut sekä kilpaillut jonkin verran muissa lajeissa: brasilialaisessa jujutsussa, lukkopainissa ja vapaaottelussa olen voittanut suomenmestaruuden.

Vapaaottelua: Carelia Fight

Siirrytään haastattelussa ehkä mielenkiintoisimpaan aiheeseen, eli Keravalla sijaitsevaan perustamaasi Ahjo Training Centeriin. Ahjo Training Centerin sivuilla kerrotaan seuraavaa:  
-
“Ahjo Training Center on Ilarin ja Tomin perustama yksityinen kamppailusali, joka syntyi vuonna 2014 intohimosta kamppailulajeihin. Haluamme tarjota keravalaisille ja keski-uusimaalaisille tasokkaan ja viihtyisän harjoittelupaikan kamppailulajien ja voimailun harrastamiseen. Meille on erityisen tärkeää tukea nuorten urheilumahdollisuuksia ja hyvinvointia.”
-
Olet käsittääksemme onnistunut tekemään rakkaasta harrastuksestasi työn, työn siis siinä merkityksessä, että elät sillä. Kerro mistä idea oman kamppailusalin perustamiseen tuli, minkä pohjatyön se vaati ja mitä ajattelet asiasta nyt?
Joo olen onnistunut tekemään omasta intohimosta työn itselleni. Unelma omasta salista oli itse asiassa aika pitkään mielessä. Ison inspiraation herätti Jouni Hietasola, kun tapasin hänet vuonna 2001 judon MM-kilpailuissa Munchenissa. Ehdimme keskustella pitkän viikonlopun ja hän kertoi paljon hyviä asioita, miten hän oli aloittanut pyörittämään salia Itävallassa. Siihen aikaan oma kilpailu-ura oli käynnissä, joten se ei ollut soveltuva hetki aloittaa omaa salia.

Eri saleja maailmalla kierrellessä ajatus vain vahvistui, että olisi hienoa saada myös yhtä upea sali Suomeen. 2013 jouluna asiat konkretisoituivat, kun Ilari oli palannut Amerikasta vaihdosta ja oli myös hyvin inspiroituneessa tilassa, kun hän oli nähnyt paikallista toimintaa. Päätimme laittaa salin pystyyn.

Kolme vuotta pyöritimme salia, jonka jälkeen päätimme laittaa isomman vaihteen päälle. 2018 keväällä laajensimme toimintaamme ja sali kasvoi 1500 neliön suuruiseksi ja samalla se on Pohjois-Euroopan suurin kamppailusali Oulun Kamppailuklubin rinnalla.

Ahjon perustajakaksikko Ilari Marstio ja Tomi JaakkolaAhjo on varmasti huomattu myös, varsinkin judopiireissä, aikaansa edellä olevasta markkinoinnista. Markkinointia tapahtuu niin some-kanavilla, kuin esimerkiksi markkinointitempausten, kuten superseminaarien kautta. Toiminnan takana vaikuttaa olevan asiantuntemusta. Mikä on siis perustajakaksikon koulutustausta?
Minä olen koulutukseltani tradenomi ja opiskelen tällä hetkellä ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ohjelmassa tulevaisuuden innovatiivisiset digitaaliset palvelut. Ilari on koulutukseltaan diplomi-insinööri, joten meidän taustat tukevat hyvin toistemme osaamista.

Jos saisit antaa vinkkejä judon tai ylipäätään kamppailun markkinoimiseen Suomessa, mitä ne olisivat.
Tärkein asia on se, että on ymmärrettävä, että markkinointi on osa kaikkea toimintaa. Se ei ole vain joku erillinen osio. Maailma muuttuu tällä hetkellä aivan valtavalla vauhdilla ja niin muuttuu markkinointikin sekä liikunnan ja urheilun maailma.

Judo ei kilpaile pelkästään muiden kamppailulajien kanssa harjoittelijoista vaan vapaa-ajasta. Ihmiset ovat nykyisin hyvin vaativia vapaa-ajan käyttönsä suhteen ja siinä on hyvä pohja lähteä miettimään markkinointia: Mitä arvoa, tunteita, ja elämyksiä judo tuo juuri sinun vapaa-aikaasi?

Kun tiedetään mitä halutaan markkinoida ja kenelle niin suunnitelma auttaa markkinoinnin käytännön hoitamisessa. Kannattaa tehdä esimerkiksi vuosikello, johon merkataan kurssien alkamisajankohdat, tapahtumat, pyhäpäivät jne. Milloin markkinointi aloitetaan ja kuka / ketkä sen hoitavat.

Yhdistystoiminnassa verkostojen hyödyntäminen on äärimmäisen tärkeää. Selvitä, löytyykö seurastasi osaamista markkinoinnin eri osa-alueille ja miten voisitte löytää hyvän yhteistyömallin, joka hyödyttäisi kumpaakin osapuolta. Yhteistyössä on voimaa.

Markkinoinnin on oltava aitoa ja oman toimintasi näköistä. Jos olet rakentanut mahtavan markkinoinnin, joka luo huppufiiliksen. Mutta kun uusi harjoittelija astuu salille niin kukaan ei edes tervehdi häntä niin kaikki on ollut turhaa. Kannattaa muistaa, että jokainen salisi valmentaja ja harjoittelija on myös kävelevä mainos ja he kertovat sekä välittävät tietoa salistasi eteenpäin.

Tästä riittäisi enemmänkin asiaa, mutta tuossa nyt tärkeimpiä pääkohtia J Pienenä lisäyksenä voisi vielä laittaa, että seurojen ja liiton on tuettava vahvasti kilpajudokoita markkinoinnissa, jotta heidän kisamenestyksen näkyvyys kasvaa. Tämä helpottaa sponsorien ja tukijoiden hankintaa, joka taas helpottaa yksittäisen urheilijan polkua kohti maailman huippua. Joka on taas huippumarkkinointia koko judolle ja kaikille seuroille!


Ahjon kaltaiset training centerit ovat monessa muussa maassa jo arkipäivää. Koetko, että tällaisen keskuksen pyörittäminen suomessa on hankalampaa kuin muualla?
Koen tämän olevan vahvasti yhteydessä yritystoiminnan pyörittämiseen ja minkälainen toiminta maassa kannustaa yrittämiseen. Olemme saaneet paljon kokemusta siitä, että harjoittelijat ovat valmiita maksamaan valmiista paketista, jossa he voivat rauhassa keskittyä vain omaan harjoitteluun.

Jatkokysymyksenä, koetko että training center malli voisi olla hyväksi myös suomalaisille urheilijoille? Ahjollakin on ilmeisesti panostettu kuitenkin niin palautumismahdollisuuksiin, kuin fysiikkaharjoittelun mahdollistamiseenkin. Näin ollen urheilijalle on tarjolla puitteet saman katon alla.
Tämä malli on soveltunut meidän toimintaamme hyvin ja siihen on monia syitä, miksi olemme kehittäneet toimintaa tähän suuntaan. En koe sen missään olevan paras tai ainoa malli, mihin olisi hyvä mennä. Uskon edelleen myös yksittäisten toimijoiden tai yhteen alueeseen keskittyvien mallien toimivan mainiosti.
Olemme saaneet paljon positiivista palautetta siitä, että saman katon alta löytyy monipuoliset palvelut ja pystyt helposti hyödyntämään niitä. Myös lajivalikoiman laajuus on monelle harjoittelijalle mieluisa.


Mitä kaikkea Ahjo Training Centerillä voi harrastaa?
Ahjo Training Centerin kamppailupuolelta löytyvät brasilialainen jujutsu, judo, kuntonyrkkeily, lukkopaini, nyrkkeily, paini, potkunyrkkeily, thainyrkkeily ja vapaaottelu.

Fysiikkaharjoittelupuoli on kamppailijoiden vapaassa käytössä, kun sali on tyhjänä. Iltaisin fysiikkapuolella pyörii Training For Warriors Keravan monipuoliset harjoitukset.

Ahjo Recovery Studion puolella voi keskittyä palautumiseen. Tunneilla on tarjolla pilatesta, joogaa, venyttelyä, bodyweight- ja  hengitysharjoituksia.

Ahjo Training Centerin valmentajiaToimit siis monien eri kamppailulajien parissa, mutta onko judolla kuitenkin edelleen erityinen paikka sydämessäsi?
Nykyisin olen eniten harjoittelut / valmentanut lukkopainissa, vapaaottelussa ja judossa. Judolla on erityinen paikka aina omassa elämässäni ja judosta saadut opit sekä arvot ohjaavat paljon toimintaani monella elämän osa-alueella. Judon harjoittelu on myös todella mukavaa aina, kun pääsee tekemään heittoja tai ottamaan randoria.

Millaiset mahdollisuudet judon harjoittelemiseen Ahjolla tällä hetkellä on? Entä onko toimintaa tarkoitus laajentaa judon osalta?
Tällä hetkellä Ahjolta löytyvät aikuisten judoryhmä, junioreiden ryhmä sekä mini- ja muksunuju, jossa on myös paljon judollisia leikkejä 3-vuotiaista eteenpäin. Aikuisten ryhmässä harjoituksissa on keskimäärin 15 judokaa. Junioreiden ryhmät ovat todella isoja.

Uutena asiana Ahjon toiminnassa itselleni tuli se, kun junioritoiminta aloitetaan nollista niin se on todella pitkäjänteistä työtä ennen kuin saadaan kilpailijoita nousemaan omasta seurasta. Meillä on käynnissä neljäs toimintavuosi, joten vanhimmat juniorijudokamme alkavat olla 11-12 vuotiaita.

Kilpailutoiminta on meillä tärkeä osa toimintaa, joten sitä puolta kehitämme jatkuvasti. 

-----------Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahjon Superseminaarien myötä tapasit liudan maailman huippukamppailijoita. Liittyykö superseminaarivetäjiin mitään hauskoja tarinoita? Entä kuka jäi erityisesti mieleen.
Järjestimme vuonna 2017 ainutlaatuiset 10 Superseminaaria, joihin teimme kovan työn, jotta saimme paikalle maailmanhuippuja eri lajeista. Seminaarikävijät olivat todella ihmeissään miten huipputähtiä on tullut Suomeen ja olivat erittäin tyytyväisiä seminaareihin. Seminaarien tähdet olivat Andre Galvao (BJJ), Travis Stevens (Judo), Remy Bonjasky (Potkunyrkkeily), Masakazu Imanari (MMA) ja Ricardo De La Riva (BJJ), Erick Silva (MMA), Anton Kuivanen (MMA), Maiju Suotama (NoGi), Jarkko Stenius (Thainyrkkeily), Jonatas Novaes (BJJ) ja Tuomas Simola (NoGi).

Oli todella mahtavaa päästä isännöimään isoja tähtiä ja kuulemaan heidän tarinoitansa. Yhteinen asia kaikilla maailmanhuipuilla oli se, että he ovat saavuttaneet paikkansa erittäin kovalla työllä ja sitoutuminen harjoitteluun on todella äärimmäistä. Polut menestykseen ovat olleet hyvin erilaisia, mutta nuo kaksi asiaa yhdistävät kaikkia.

Pari tarinaa voisi kertoa, mitkä jäivät mieleen. Imanarilla oli todella erikoinen ruokavalio. Yleensä päivisin hän söi vain 10 kananmunaa. Treenin jälkeen mentiin sitten Allas Sea Poolille rentoutumaan niin siinä oli tarjoilijalla ihmettelemistä, kun Imanari tilasi 10 kananmunaa. Siinä käytiin sitten neuvotteluja ja lopulta he saivat tuotua viisi kananmunaa Imanarille.

Travis Stevens taas ei innostunut saunomisesta alkuunkaan. Hän kertoi, että oli saanut siitä tarpeekseen painonvetojen yhteydessä, eikä mieltänyt sitä millään tavalla rentoutumiseen. Lisäksi yhdessä maailman cupin kilpailussa oli ollut pientä erimielisyyttä löylyn heiton määrästä silloisen Suomen maajoukkueen päävalmentajan kanssa J.

Hauskoja ja unohtumattomia tarinoita oli paljon ja ihan kaikkea ei voi julkisesti kertoakaan.

Tunnelmia seminaareista löytyy täältä: http://ahjotrainingcenter.fi/2017/01/17/superseminaarit-2017/

Onko muiden lajien toimintatavoissa tai harjoitustavoissa jotain mistä judokat voisivat ottaa oppia?
Aina pitää olla avoimin mielin ja valmis oppimaan uutta. Ahjolla olemme keskittyneet tämän ilmapiirin rakentamiseen ettei mitään lajien välisiä raja-aitoja pääse syntymään. Meillä sekä valmentajat että harjoittelijat ammentavat koko ajan uusia oppeja eri lajeista. Juniorit ovat huipputaitavia sekä matto- että pystyottelussa juuri tämän ristiinharjoittelun takia.

Pari esimerkkiä judokoille: brasilialaisesta jujutsusta saa paljon lisää ajatuksia matto-ottelun jatkuvuuteen sekä erilaisiin liikesuuntiin. Nyrkkeilyharjoituksista löytyy todella paljon erilaisia hyviä nopeus- ja reaktioharjoitteita judokoille. Vastaavasti taas judosta löytyy valtavat määrät oppia muiden lajien harjoittelijoille.

Aivan kuten Japanin maajoukkuekin on Kosei Inouen johdolla avannut oppimisväyliä mm. sumosta ja brasilialaisesta jujutsusta judoon.


Mitä Ahjo Training Centeristä jäi kysymättä?
Olet tervetullut milloin tahansa tutustumaan ja harjoittelemaan Ahjolle. Katso harjoitusajat kotisivulta ja laita meille viestiä. Jos jokin asia jäi askarruttamaan niin meille voi laittaa viestiä, kerromme avoimesti kaikista asioista lisää.

Meillä on lisäksi uusia tulevaisuuden visioita. Kannattaa ottaa Ahjon somekanavat seurantaan niin pysyt kärryillä huippumeiningistä!


Vapaa sana.
Meillä on vaan yksi elämä täällä, muista käyttää aikasi järkevästi. Jos susta tuntuu ettei hommat mene putkeen ja vikaa on valmentajassa, seurassa tai liitossa tai kaikessa ulkopuolella tapahtuvassa toiminnassa ja sulla on aikaa kritisoida kaikkea tai huudella somessa miten huonosti asiat ovat. Niin laita stoppi sille! Tee mieluummin itse jokin pieni konkreettinen asia kehittääksesi toimintaa.

Jos sulla on unelma, pidä siitä kiinni ja tee paljon hommia sen eteen. Oli unelma sitten olympiakulta, seuran markkinoinnin kehittäminen tai mitä vaan. Niin mekin tehdään Ahjolla ja välillä hommat menee penkin alle ja välillä onnistutaan.

Kiitos mahdollisuudesta tähän haastatteluun. Hansokun tiimille myös iso käsi, te teette just näin omaa konkreettista hommaanne judon edistämiseksi. Kovat tsempit kaikille kilpailijoille, jännityksellä odotan kuka tuo sen ensimmäisen olympiakullan!Lisätietoa löytyy täältä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti