tiistai 4. kesäkuuta 2019

Hansokun Kirja-Arvostelu: Seppo Myllylä: Hillitöntä Menoa - Judoa ja Lastensuojelua





Hansoku tekee tänään uuden aluevaltauksen ja astuu kirja-arvostelujen jännittävään maailmaan. Arvosteltavana kirjana ei ole enempää eikä vähempää, kuin yhden Suomen judohistorian merkittävimmän hahmon, Seppo Myllylän, omaelämänkerta. Seppo on Suomen ensimmäinen aikuisten EM-mitalisti. Hänen päävalmentajakautensa on myös menestyksekkäin aika Suomen judon historiassa.

Kirjan titteli, Hillitöntä Menoa, kuvaa hyvin sen sisältöä. Se on rehellinen ja avoin kertomus, jossa vauhdilta ja vaarallisilta tilanteilta ei vältytä. Teos ei ole kuitenkaan pelkkä judokirja, vaan nimenomaan Sepon omaelämänkerta. Vaikka judo onkin kantava voima läpi teoksen, kuten myös läpi Sepon elämän, käsitellään kirjassa tarkasti myös lastensuojelua ja perhe-elämää, sekä myös vaikeita aiheita, kuten Sepon alkoholismia ja raitistumista.

Kirja voidaan jakaa karkeasti neljään osaan: Sepon kilpauraan, valmennus, lastensuojelu, sekä alkoholismi ja AA.

Kuten kaikki hyvät kirjat, Seponkin tarina alkaa lapsuudesta, pienestä Siitaman kylästä, josta matkat judoharjoituksiin Tampereelle saattoivat kestää yhteensä kymmenenkin tuntia. Tämä omistautuneisuus onkin kantava voima kirjan läpi. Kun Seppo kilpaili, oli maailma erilainen kuin nykyään ja monet tämän päivän kilpailijatkin voivatkin pohtia olisivatko he itse lähtenet 17-vuotiaina junalla Neuvostoliiton läpi Japaniin harjoittelemaan itse ansaitsemillaan rahoilla. Sepon kilpauraa kuvaileviin lukuihin mahtuu niin onnistumisia, kuin pettymyksiäkin, mutta ennenkaikkea materiaali on viihdyttävää. Myös monet nykypäivän junioreillekkin asti periytyneet legendat, kuten Esa Kakon judogi päällä nukkuminen Tokain yliopistolla ovat päätyneet kirjaan.

Kilpailu-uran jälkeen Sepon ura jatkui valmentajana, ensin junioreissa ja sen jälkeen aikuisten maajoukkueen päävalmentajana. Kirkkaimpana valmennussaavutuksena voidaan varmasti pitää vuoden 89 kotikisojen jättipottia, jolloin Suomi voitti kolme kultaa, yhden hopean, sekä yhden pronssin. Kirja tekee todella hienoa työtä kuvaillessaan prosessia joka johti ensin menestykseen junioreissa, ja tämän jälkeen suurmenestykseen täpötäydessä Helsingin Jäähallissa. Vaikka ajat ovat muuttuneet, löytyy kirjan tästä osiosta oppia lähes kaikille jotka judon parissa nykyäänkin toimivat.

Sepon pesti valmentajana loppui vuoden 1992 Barcelonan olympialaisiin, ja tämän jälkeen hän hyppäsikin täysin uusiin kuvioihin lastensuojelun pariin. Kirjan kolmas osio kuvaa Sepon ja tämän vaimon Dessien matkaa perhekodin pitämisestä useita yksiköitä käsittävän lastensuojeluyrityksen hoitamiseen asti. Kokemattomien yrittäjien matkaan mahtuu mutkia ja vaarallisia tilanteita, mukaanlukien vakava yhtiöriitakin, mutta kuten muualtakin kirjasta, paistaa sitkeyden ja kovan työn merkitys läpi tässäkin luvussa. Myös Sepon omat ajatukset lastensuojelusta, judon roolista kasvatusmetodina, ja työntekijöiden koulutuksesta ovat mielenkiintoista luettavaa.

Kirjan neljäs osa on ehkä henkilökohtaisin ja perehtyy Sepon alkoholismiin ja raitistumiseen. Kuten Seppo itse kirjoittaa, on inventaarion tekeminen omasta tekemästä AA-kerhon neljäs askel, ja tässä kirjassa tämä askel otetaan rohkeasti ja kiertelemättä. Se on rehellinen kuvaus sairaudesta, sen vaikutuksista, sekä siitä parantumisesta.

Kaikenkaikkiaan kirja on viihdyttäävä lukukokemus alusta loppuun asti. Yksi hienoimmista asioista, jonka kirjasta voi huomata, on se, että se ei ole pelkästään tarina Seposta. Monia Suomen judon henkilöitä kulkee mukana Sepon matkan eri vaiheissa, niin vaikeina kuin hyvinäkin aikoina. Tämä puoli korostaa judoperheen olemassaolon merkitystä ja sitä, että judon kautta luodaan merkityksellisiä ihmissuhteita, jotka kestävät koko elämän.

-----------Hansokun kanssa yhteistyössä:


www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti