Miten saada judosta suositumpi laji Suomessa? Tähän on monia keinoja, Hansoku esittää tässä kirjoituksessa niistä muutaman, joita olisi mahdollista toteuttaa liitto- ja seuratasolla. Toivomme, että kun tätä luetaan Radiokadulla ja muualla missä näihin asioihin voidaan vaikuttaa, niin näitä ideoita oikeasti pohdittaisiin ja ryhdyttäisiin toteuttamaan.
1. Maan mestaruuskilpailujen nostaminen niille kuuluvaan arvoon ja sitä kautta ammattimaisen harjoittelun edesauttaminen.
“Suomen Judoliitossa on 120 jäsenseuraa, joissa yhteensä 12.500 judon harrastajaa.”
12 500 harrastajaa on paljon. Jos jokaisen judolisenssin hintaan lisättäisiin 1 euro, saataisiin kerättyä 12 500 euroa korvamerkittyä rahaa SM-kilpailuja varten. Tämä 12 500 euroa jaettaisiin SM-kilpailujen mitalisteille seuraavalla tavalla:
Esimerkkinä sarja -73kg, vuosi 2015.
Kilpailijat SM-kilpailuissa yhteensä: 115kpl.
Kilpailijat sarjassa -73kg: 17kpl.
Rahaa jaetaan tähän sarjaan (12 500/115)*17= 1848e.
Rahat jaetaan mitalistien kesken esim. 40%, 30%, 15% ja 15%.
Esimerkkisarjassa se tarkoittaisi:
- 739e
- 554e
- 277e
3. 277e
Väitämme, että tuon kokoiset rahasummat houkuttelevat ihmisiä todella osallistumaan ja tukevat mitalistien ammattimaista harjoittelua.(Mitalit, jotka jaetaan ilman otteluvoittoja jätettäisiin palkitsematta ja siitä jäävä raha annettaisiin esimerkiksi kilpailujen nopeimmalle ipponille.)
2. Samurai Cupin arvon lisääminen
Samurai -cupin arvoa voisi lisätä keräämällä pienen rahasumman jokaiselta osallistujalta ja antaa potin sitten kokonaiskilpailun voittajalle. Judoliitto voisi velvoittaa järjestävää seuraa takaamaan esimerkiksi 5€/ilmoittautunut ottelija Samurai Cupin palkintorahoihin. Mallia voisi ottaa esimerkiksi kreikkalais-roomalaisesta painista, jossa Suomen Cup toimii hyvänä kotimaisena kilpasarjana. Nykyinen päävalmentajammekin on peräänkuuluttanut suomalaisten ottelurutiinin puuttumista. Painiliiton sivuilla Suomen Cupia kuvaillaan seuraavasti: “Tärkein tavoite on ollut alusta asti luoda kilpailusarja, jolla elävöitetään kansallista kilpailutoimintaa ja saadaan seniori-ikäiset ja parhaat juniorit painimaan säännöllisesti samoissa kisoissa.” Toimitus kokee, että samanlaisesta mallista voisi olla hyötyä judossakin. Aikuisten sarjoissa voitaisiini myös painin tapaan sallia 2kg ylipaino. Näin painonvedot eivät sotkisi harjoittelukautta, mutta otteluita saataisiin huomattavasti enemmän.
3. YLE on saatava paikalle merkittäviin kilpailuihin.
On myös ohjattava mitä matseja tulee ulos televisiosta. Jos lähetys ei ole suora, pitää yrittää saada televisioon mahdollisimman näyttävät ottelut. Toimittajiin tulee olla aktiivisesti kontaktissa ja heille tulee lähettää judo-uutisia. Vaikka kaikki jutut eivät päätyisi julkaisuun, on lähetetyillä jutuilla huomattavasti suurempi todennäköisyys päätyä jonkun median kautta julkaisuun, kuin jutuilla, joita ei ole lähetetty.
4. On tehtävä highlight -koosteita suomalaisten otteluista.
Youtubessa on paljon esimerkkejä hyvistä judo highlight -videoista. Pätkät on vähintään laitettava youtubeen ja jaettava kaikkien ilmaisten kanavien kautta. Todellinen näkyvyys saataisiin jos YLE esittäisi näitä pätkiä. Uskoisimme, että esittäisikin kunhan pyydettäisiin. Näin judoa saataisiin Suomessakin brändättyä vauhdikkaana kilpaurheiluna. Nykyisellään valitettavan harva tietää mitä judo on. Markkinointimme raahaa valovuosia monia muita lajeja perässä.
5. Judo aloittaminen on tehtävä helpoksi
Judo on voitava aloittaa milloin vain, heti kun kiinnostus syttyy. Monessa seurassa tämä onkin jo mahdollista, mutta kehottaisimme seuroja harkitsemaan olisiko mahdollista ottaa uusia harjoittelijoita mukaan ympäri vuoden, jottei aina olisi pakko odottaa uuden peruskurssin alkua. Tässä ajassa kipinä voi jo kadota, tai laji vaihtua johonkin johon pääsi mukaan heti.
Nämä kaikki on mahdollista toteuttaa jo ensi vuonna!
Valiokunnissa ja hallituksissa on nyt nuorta väkeä, Teillä on mahdollisuus edistää Suomen Judoa.
-Tommi Valtonen & Petteri Sulander
Lähteet:
http://www.judoliitto.fi/uutiset/judoliitto-ja-karateliitto-tavoittelevat-mitaleita-matsurun-kanssa/
http://www.painiliitto.net/tiedostot/pdf/Suomicup/2016_SuomiCup_paivitetty_21.4.2016.pdf
Hansokun kanssa yhteistyössä kamppailutarvikeliike:
Hansokun kanssa yhteistyössä kamppailutarvikeliike:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti