sunnuntai 18. joulukuuta 2016

European Champion Sagi Muki

Hansokun kanssa yhteistyössä
05a-ALFA Mint-Choco_color.png


www.penado.fi (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)
www.unleashalfa.com/fi/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Artikkeli löytyy alempaa myös suomenkielisenä!!
Sagi Muki


Orimattila’s Judo Club celebrated their 40th birthday with a camp held between 8-11.12.2016. The headcoach of the camp was none other than 2015 European Champion Sagi Muki, who finished fifth in the Rio Olympics. The editorial staff of Hansoku participated in the camp as well. To our great delight we had the chance to interview Muki in between the training sessions.


Why are you one of the best in the world?
It is not just one thing. If you truly want to be one of the best in the world, everything must be at 100%; physical, mental, technical, the power of will. You must also do everything with one hundred percent of effort. You can’t do something with eighty percent and another thing with a hundred percent and hope to become the best in the world.


Can you tell us about the system in Israel. You are a professional athlete, how does that work?
Yes, I am a professional athlete and I get salary from the state. I also study at the university, but my school understands that I am athlete and I must train two times a day. To get salary from the government you must medal at a GP level competition or higher. In addition to salary, the state provides us with things necessary for athletes: Doctors, physios and psychologists.


Judo is one the most successful sports in Israel, are judoka famous?
It is the most successful sport and yes Judoka are very famous


Do people recognize you in the street?
Yes, especially after the olympics people come up to me and say that they are proud of me and how I have represented Israel. They are very thankful and yell things such as “Go Muki” or “Way to go ninjaboy!” The fact that they are happy makes me happy and I am honoured to represent Israel in international competition.


Before the Olympics I had severe problems with my back. The doctors said that I should not fight, but 2 weeks before the Games my coach asked me if I wanted to fight and I said yes. After this we did everything we could that I would be able to fight. I received several injections to my back and had to eat a lot of pills. Normally in this situation people just lie on their back at home, but I was preparing for the Olympic Games! When I think back, I am very happy that I made this decission to fight.


How does your daily training work?
I train twice a day; Judo, running, gym and crossfit. Between the training sessions, I go to massage, physio and visit a sports psychologist.


Can you tell us your results in the gym?
Bench 110kg
Squat (deep) 3x140kg
High Clean 4x5x100kg
Bench Pull 5x5x80kg


You are switching to 81kg? Why?
Yes, I am switching. It was the right time to do it. My normal weight is about 78-79kg.


Who are your toughest opponents 73/81?
It’s hard to say. After the Olympics there are always changes. A lot of people change their weightclass and it’s hard to say how they will fight in their new weight. We just have to wait and see.


How do you feel about the new rule changes?
Hmm. When the rules changed after the London Olympics, I had to change myself and my judo. For example I had to learn my sode completely again, because I could no longer grab the leg. It is the same thing now, I must adapt to the new rules. The 4 minutes fighting time means that my fighting style must become more intesive.  


How do you feel about Finland?
Finnish people are very nice and polite. There is also respect here. I think respect towards the opponents and the coaches is very important, and I think it is good here. The weather is also a nice change. It never snows in Israel, so this is a new experience for me.Suomenkielinen osuus alkaa tästä!
SAGI MUKI


Leirillä opeteltiin Mukin maailmankuulua sodea.
European Judo Union / Photographer: Gabi Juan 
Orimattilan Judoseuran 40v juhlaleiri järjestittiin 8-11.12.2016. Vetäjäksi paikalle oltiin saatu vuoden 2015 Euroopanmestari ja vuoden 2016 olympialaisissa viidenneksi otellut Sagi Muki! Leirille osallistui myös Hansokun toimitus. Suureksi iloksemme saimme hyvän tekniikkaopetuksen lisäksi myös mahdollisuuden haastatella Mukia.

Miksi sinusta on tullut yksi maailman parhaista?
Kyseessä ei ole vain yksi asia. Jos todella haluaa tulla maailman parhaaksi, pitää kaikkien osa-alueiden olla 100% kunnossa: fyysisen, henkisen, teknisen, tahdonvoiman. Kaikki pitää myös tehdä sataprosenttisesti. Et voi tehdä yhtä asiaa kahdeksankymmentä prosenttisesti ja toista asiaa täysillä ja kuvitella että sinusta tulee maailman paras.

Voitko kertoa meille valtion systeemistä Israelissa. Olet ammatti-urheilija, kuinka se toimii?
Kyllä, olen ammattiurheilija ja saan palkkaa valtiolta. Opiskelen myös yliopistossa, mutta kouluni ymmärtää, että käyn harjoituksissa kaksi kertaa päivässä. Valtion palkalle päästäkseen täytyy saada mitali GP-tason kilpailuista. Palkan lisäksi valtio tarjoaa meille urheilijan tukitoimet: Lääkärit, fysioterapeutit, sekä psykologit.


Judo on yksi menestyneimpiä lajeja Israelissa, ovatko judokat kuuluisia?
Judo on itseasiassa menestynein laji Israelissa. Ja kyllä judokat ovat hyvin kuuluisia.


Tunnistetaanko sinut kadulla?
Kyllä, varsinkin olympialaisten jälkeen ihmiset ovat tulleet sanomaan, että he ovat ylpeitä siitä miten olen edustanut Israelia maailmalla. He kiittelevät ja huutelevat asioita, kuten “hyvä Muki” tai “hyvä ninjapoika!” Heidän ilonsa tekee minutkin iloiseksi ja minulle onkin kunnia-asia edustaa Israelia kansainvälisissä kilpailuissa ja menestyä.


Ennen olympialaisia minulla oli vakavia ongelmia selkäni kanssa. Kärsin pahasta välilevyn pullistumasta L4 ja L5 nikamien välissä. Lääkärit sanoivat, ettei minun pitäisi otella kilpailuissa. 2 viikkoa ennen kisoja valmentajani kysyi minulta “haluatko otella?” Vastasin myöntävästi ja tämän jälkeen teimme kaikkemme, jotta olisin mahdollisimman hyvässä kunnossa olympialaisissa. Sain monia pistoksia ja erinäisiä lääkkeitä. Normaalisti tuossa tilassa ihmiset makaavat kotona selällään, minä kuitenkin valmistauduin olympialaisiin. Jälkikäteen olen tyytyväinen tähän päätökseen.


Millaista on päivittäisharjoittelusi
Harjoittelen kaksi kertaa päivässä. Judoa, juoksemista, punttia ja crossfittia. Harjoitusten välissä käyn hieronnassa, fysiossa ja urheilupsykologilla.


Millaisia punttituloksesi ovat?
Penkki 110kg
Syväkyykky 3x140kg
RV 4x5x100kg
Penkkiveto 5x5x80kg


Olet vaihtamassa sarjaan 81kg? Miksi?
Kyllä, vaihdan sarjaa. Nyt oli vain sen aika, normaalipainoni on noin 78-79kg.


Ketkä ovat pahimmat vastustajasi 73/81?
Vaikea sanoa, nyt olympialaisten jälkeen tapahtuu paljon muutoksia. Monet ihmiset vaihtavat painoluokkaa ja on vaikea sanoa miten kukin sopeutuu uuteen sarjaan. Se selviää ajan kanssa.


Mitä mieltä olet uusista sääntömuutoksista?
Hmm. Kun säännöt muuttuivat Lontoon olympialaisten jälkeen, jouduin uudistamaan itseäni ja omaa judoani. Jouduin esimerkiksi opettelemaan sodeni täysi uudestaan, sillä en voinut enää koskea jalkaan. Sama tapahtuu nyt, sääntöihin täytyy vain sopeutua. 4 minuutin otteluaika tarkoittaa sitä, että ottelutyylini täytyy muuttua intensiivisemmäksi.


Mielipiteitä Suomesta?
Suomalaiset ihmiset ovat erittäin mukavia ja kohteliaita. Täällä on myös kunnioitusta. Kunnioitus vastustajia ja valmentajia kohtaan on erittäin tärkeää, ja se on mielestäni kunnossa täällä. Myös sää tuo mukavaa vaihtelua, Israelissa ei koskaan sada lunta, joten tämä on minulle uusi kokemus.Haastattelimme myös leirin järjestäjää ja yhtä suomijudon suurista puuhamiehistä, Tero Rönkköä leirin tiimoilta.


Muki leirin järjestäjien Tero ja Marina Rönkön, sekä kadettien maajoukkuevalmentaja Otto Favenin kanssa
Miten Muki saatiin leirille? Miten suhde Israelin judoon on syntynyt?
Marina Rönkkö on muuttanut Israeliin 80-luvun lopulla ja asui siellä seitsemän vuotta. Hänen toinen äidinkielensä on Espanjan lisäksi Heprea, mikä on helpottanut kontakteja. Marinan suku asuu Israelissa ja käymme siellä vuosittain. Matkoilla on käyty judon ehdoilla ja pojat on käynyt treenaamassa siellä. Sitä kautta tutustutuimme maajoukkue valmentaja Oren Smagdaan (olympia pronssia -92), sekä hänen seuraansa johon kuuluvat mm. Muki ja Yarden Gerbi.

Kävimme leirillä Israelissa ja Marina alkoi juttelemaan Orenin kanssa mahdollisuudesta leiriin Suomessa. Oren vei asiaa eteen päin ja sen jälkeen hän oli yhteydessä Mukiin, joka innostui heti.  Tämän jälkeen aloimme vääntämään aikatauluja kohdilleen ja homma järjestyi.
Orenin seura, johon Muki ja leirillä myöskin valmentajana ollut Alon Rahima kuuluuvat on Orimattilan Judoseuran ystävyysseura Israelissa.

Järjestetäänkö leiri jatkossa?
Mukin kanssa juteltiin ja hänen ideansa oli, että tästä tehtäisiin traditio. Myös muut vierailut Suomessa, kuten Summer Judo Rocks leiri, olisivat mahdollisia, mutta kaikki riippuu hänen treeni- ja kilpailu aikataulustaan. Mukin päätavoite on kuitenkin Tokio 2020, mutta vierailuita on kutenkin tiedossa. Tavoite on saada myös muita Israelilaisia leireille/kisoihin Suomeen.

Miten leiri sujui järjestäjän näkökulmasta?
Paras leiri tähän mennessä. Muki tiedettiin huippujudokaksi, mutta ei tiedetty hänen taitoja vetää leirejä ja tämä yllätti - huippumies kaikilta osin. Yhteistyökuviot on nyt avattu, niin suomalaisten vierailut Israelissa, kuin heidän täällä ja tästä on hyvä jatkaa. Tätä hommaahan tehdään judokoille ja on hienoa, että leiriä arvostetaan laajalti!

Vapaa sana leiriä koskien.
Tämä oli Orimattilan kokeilu tällä saralla ja onnistui yli odotusten, eli uusia juttuja on varmasti Orimattilan suunnalta luvassa. Seuraavana tapahtumana on Baltic Sea Championships, johon on jo nyt ilmoittautunut n. 50 ranskalaista ja kymmeniä israililaisia - toivottovasti saadaan heidät Suomeen maaliskuussa 2017!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti