sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Hansokun ranking -systeemi: Ehdotus arvokisa- ja maajoukkuevalintojen tueksi

Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kun tulkitset taulukkoja, niin luethan myös selittävät tekstimme!

Joka vuoden lopussa, sekä ennen jokaisia arvokisoja, tuntuu että Suomen judopiireissä on esillä yksi kysymys: “Miksi juuri he?”. Kyse on tietenkin maajoukkue, sekä arvokilpailujen edustuspaikoista. Tällä hetkellä valinnat tekee valmennusvaliokunta, joka toimii vastuuvalmentajien ehdotusten pohjalta. Kriteerit ja syyt päätösten takana jäävät kuitenkin usein varjoon, joka aiheuttaakin napinaa ja eripuraa erinäisillä keskustelufoorumeilla. Ainaisen suomi24 -keskustelun, sekä useassa eri keskusteluryhmässä käytyjen keskustelujen pohjalta, toimituksemme päätti hahmotella esimerkkinä yhdenlaisen taulukon, joka voisi toimia valintojen pohjana. Tarkoituksenamme ei ole haastaa riitaa, vaan estää tulevat riidat.


Itse systeemi (kuva suurenee klikkaamalla)

Emme väitä, että tämä taulukko olisi paras mahdollinen (vaikka erinomainen se onkin). Koemme kuitenkin, että lähes identtisestä taulukosta olisi hyötyä monessa suhteessa.
 1. Taulukko on selkeä ja oikeudenmukainen, siinä on samat kriteerit kaikille urheilijoille
 2. Tarkkojen kriteerien tietäminen motivoi urheilijoita, he tietävät minkä arvoinen mikäkin suoritus kilpailuissa on.
 3. Taulukon voi päivittää aina kilpailuiden jälkeen, näin myös valmentajat ja taustajoukot tietävät missä mennään, vältetään turhaa napinaa ja voidaan keskittyä olennaiseen.
 4. Samanlaista taulukkoa voidaan käyttää myös junioreille ja kadeteille, muokkaamalla kategorioita
 5. Listalla tietyn, valmennusvaliokunnan asettaman, pistemäärän ylittäville urheilijoille, joille rahoitusta ei riitä, voitaisin antaa mahdollisuus lähteä arvokisoihin omakustanteisesti

Taulukon käytännön toimivuuden todistamiseksi laskimme alle myös sen, mikä tilanne olisi tällä hetkellä näillä säännöillä. Päätimme ensin kriteerit ja sitten laskimme pisteet.

Hansokun toimituksen laskema ranking tällä hetkellä, tarkastelujakso: vuodet 2015 ja 2016.
 • Sundeberg vertailun vuoksi mukana.
 • Kakon u23 EM-pronssi jätetty pisteyttämättä
 • Njie ja Villanello ovat mukana koska arvelimme, että ne kiinnostavat lukijoita. Njieltä jätettiin ne kisat pois joihin suomalaiset eivät pääse, eli Afrikan Games ja afrikanmestaruuskipailut eivät tuoneet pisteitä.
 • Alemman pistemäärän omaavia urheilijoita saattaa listalta puuttua
 • Kun GS-, EM- ja MM-mitaleja alkaa tulemaan, on syytä erottaa nämä kilpailut toisistaan ja antaa näille mitaleille suurempi arvo.

Pyydämme huomioimaan, että osa urheilijoista on saattanut vaihtaa painoluokkaa äskettäin, osa kiertää enemmän kilpailuja kuin osa ja että osa listalta on vasta juniori-ikäisiä. Taulukko ei kerro kuka on paras, se ainoastaan näyttää tilanteen tällä hetkellä laatimiemme sääntöjen pohjalta. Pyrimme laskemaan kaikki pisteet oikein. On kuitenkin mahdollista, että taulukossa on joitakin virheitä. Pahoittelemme jos näin on käynyt ja pyydämme korjaamaan meitä jos virheitä on sattunut. Anonyymisti virheistä voi kommentoida tämän kirjoituksen alle. Visen kilpailua emme ole laskeneet mukaan pisteisiin kaavioiden vaikean saatavuuden takia.

Taulukkoa ei kannata heittää romukoppaan sen takia, että se näyttää monimutkaiselta ensisilmäyksellä. Kun laskimme pisteitä, niin jo parin urheilijan jälkeen homma oli aika nopeaa. Listan laskemiseen meni ehkä tunti.
Keskustelua aihe on ainakin herättänyt!

Ps. Ranking-systeemin luomisesta saadaan kiittää Tommin tähän asti salaista matemaattista kykyä.
[ILMOITUS: Jos sinulla on jokin mielenkiintoinen uutinen tai mielipide, jonka haluaisit julki, otathan yhteyttä! Otamme mielellään vastaan kilpailumatkakertomuksia, mielipidekirjoituksia ja muuta kilpajudon ympärillä pyörivää asiaa.
Etsimme myös uusia yhteistyökumppaneita lehdellemme, hyvien, jo olemassa olevien lisäksi.
Meidät tavoittaa helpoiten lähettämällä yksityisviestin Hansokun facebookin inboxiin tai lähettämällä sähköpostia toimitus.hansoku@gmail.com ]
2 kommenttia:

 1. Tää on hyvä !!! Saatteko vielä saman taulukon painoluokittain ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tero! Terävin kärkihän tuosta on havaittavissa, mutta olisi toki kiinnostavaa laajentaa rankingia kattavammaksi. Meidän aika tosin ei ainakaan tällä hetkellä valitettavasti riitä laajentamaan rankingia painoluokkakohtaiseksi.

   Poista