maanantai 4. syyskuuta 2017

Veli-Matti Karinkanta tuomarina MM-kilpailuissa 2017

Emme esittele Veli-Matti Karinkantaa tässä jutussamme, mutta jos mies ei ole tuttu, niin luehan aikaisemmat juttumme hänestä:




Hansokun toimitus spottasi Veli-Matti Karinkannan tuomitsemasta ainakin sarjojen -63kg ja -100kg MM-finaaleja! Toimituksen arvioin mukaan tämä tarkoittaa sitä, ettei parempia tuomareita löydy maailmasta, onko asia näin? Tuomitsitko myös joitain muita finaaleja, mutta emme vain huomanneet?
No jaa, kauneushan on katsojan silmässä ja niin myös judotuomarin hyvyydestä/huonoudesta voidaan olla montaa mieltä. Kuitenkin IJF:n tuomarirankingissa olen tällä hetkellä kolmas, joten kai se jotain kertoo - ainakin tuomari- ja urheilupäälliköiden näkökulmasta. Lisäksi sain aika hyvää palautetta tuomaroinneista, joten olen siis maailman judotuomarirankingin kärkipaikoilla. Erot huipputuomareiden välillä ovat marginaalisia ja yksikin huono/hyvä luokitus saattaa muuttaa järjestystä hurjasti.


Sain tuomita myös N-78 kg Jpn-Bra finaalin ja N-57 kg Por-Fra pronssiottelun.

Jostakin luimme, että pelkästään ippon.tv:n kautta kilpailuja seurasi 170 000 ihmistä. Miten paljon jännitti tuomita judon tärkeimpien kilpailujen tärkeimpiä otteluita, tällaisen ihmismäärän seuratessa otteluja sekunti sekuntilta?
Tuota katsojamäärää en ajatellut ollenkaan tai ei se ainakaan mitään paineita luonut. Noita kameroita ja etäkatsojia en noteeraa tatamilla ollessani/kisapäivien aikana lainkaan. Niiden olemassaolon unohtaa tyystin. Suuremman paineen saattavat aiheuttaa paikalla olevat katsojat, mutta saan yleisön mylvinnästä pelkästään vahvistavia fiiliksiä. Täytyy kuitenkin myöntää, että maanantain ekassa tuomitsemassani ottelussa oli vähän sellainen fiilis, että ” Hei, määhän on nyt MM:issä ja pitää olla tosi tarkkana!” Äkkiä se tunne kuitenkin katosi ja palasin normaalin tuomarimoodiin eli ainoastaan nauttimaan hienoista judo-otteluista ja antamaan tuomioita tilanteiden ja ottelun parhaaksi nähden. Toisen kerran jännitti hieman ekassa tuomitsemassani Teddy Rinerin ottelussa. Siinä toisessa ei jännittänyt enää lainkaan.


Kysyimme sinulta syyskuussa 2016, mitkä ovat suurimmat kilpailut missä voit tuomita, johon vastasit:
“Kansainvälisen A-lisenssini perusteella minulla on ”pätevyys” tuomita kaikissa maapallon kilpailuissa. Toki pelkkä lisenssi ei takaa pääsyä EM:iin, saatikka IJF-tason kilpailuihin. Euroopan Judounionin (EJU:n) tuomarikomissio valitsee tuomarit EM:iin. Näistä tuomareista EJU valitsee potentiaaliset tuomarit Kansainvälisen judoliiton (IJF:n) kisoihin. Nämä tuomarit otetaan kokeeksi johonkin IJF:n kisaan (Grand Prix) ja mikäli tuomari vakuuttaa IJF:n tuomarikomission kyvyistään tuomita (ja tulla toimeen erimaalaisten ihmisten kanssa), otetaan hänet IJF:n rinkiin ja valitaan Grand Slam -, U18 MM ja U21 MM –kisoihin.
Tällä hetkellä olen ponnistelemassa Grand Prix’istä Grand Slam -vaiheeseen. Kun pääsen tälle uudelle kisatasolle ja onnistun sillä, annan näytöt aikuisten MM:iin. Kun kaikki natsaa kohdalleen ja MM-tuomaripaikka kutsuu tällä olympiadilla, on ovi auki Tokion Olympialaisiin.”


Tämänkertainen kysymyksemme kuuluukin, oletko jo ostanut tai onko sinulle jo ostettu lentoliput Tokioon?
Olympialaisiin on vielä kolme vuotta aikaa. Tärkein kisa on vuoden 2019 MM-kisa. Siellä päätetään aikalailla lopullisen ryhmän koostumus. Ei tässä auta alkaa henkseleitä paukuttamaan vaan teen ahkerasti ja nöyrästi töitä tullakseni vielä paremmaksi tuomariksi. Kisahan meni kuitenkin hyvin, joten sain ainakin jonkinmoisen kiinnityksen alustavaan olympiatuomariryhmään. Pienen judomaan judotuomarin on oltava erittäin hyvä, ellei maailman paras tullakseen valituksi olympialaisiin. Olympiatuomariryhmä on vielä alkutekijöissä ja matkan varrella tapahtuu armoton karsinta.

Riner vs Tushishvili. Semifinaali, jota judokansa ei unohda. Georgialainen Tushishvili haastoi Rinerin aina golden scorelle asti, ajoittain jopa vieden ottelua voitontahdollaan ja nopeudellaan. Toimitus spekuloi, että mikäli Tushishvili olisi lähtenyt golden score -tilanteeseen 1 tai 2 shidon johdosta, olisi lopputulos voinut olla järisyttävä ja päättyä Rinerin häviöön. Georgialainen jäi nimittäin erittäin pahasti Rinerin otteisiin viimeisessä aloituksessa, jolloin vaihtoehdot olivat joko pakeneminen maahan (shido-häviö) tai lentäminen Rinerin heittoon. Jos georgialaisella olisi ollut varaa ottaa yksi tai kaksi varoitusta, ottelu olisi mahdollisesti venynyt ja lopputulos olisi ollut mahdollisesti toinen.
Nyt kysymmekin seuraavaa:
Videon kohta 4:00: Miksi Rinerille passiivisuudesta annettu varoitus pyyhitään pois?
Jos tuomitsemisessa olisi noudatettu totuttua shido-linjaa, olisi Tushisvili ansainnut ekan shidon ottelukellon 2.36 kohdassa otteen rikkomisesta. Samalla linjalla Rinerille olisi pitänyt antaa shido passiivisuudesta 1.10 kohdassa Tushisvilin parin hyvän ja räväkän ja parin onnettoman polvi-seoi-nagen (jos niitä voi mitenkään aktiivisuudeksi kutsua vai oliko aiheena kuitenkin Rinerin otteesta mattoon pakeneminen?). Koska haluttiin säilyttää tasa-arvoinen kohtelu, ei Rinerillekään annettu shidoa.

Videon kohta 5:40: miksi tuomari pyörittää käsiään kuin antaakseen Rinerille varoituksen, mutta lopettaa kesken kaiken?
Juttelin tuomarin kanssa asiasta. Hän oli katsonut komissiota, josta eräs pomo oli  hänen mukaansa ilmehtinyt selvästi, että siniselle pitäisi antaa shido. Tuomari oli ihmetellyt, että miksi ihmeessä, mutta aikoi toteuttaa päälliköiden käskyn. Kesken kissan, heräsivät komissaarit sitten pyörittelemään päätään, joten tuomari ei vienyt varoitusta loppuun. Omasta mielestäni georgialainen olisi ansainnut tuolla hetkellä shidon ottelualueelta pakenemisesta: Rinerillä oli hyvä ote ja georgialainen ryntäsi alueelta ulos.


Muuta kommentoitavaa ottelusta, yhteenveto?
Mielestäni lopputulos oli oikea. Noita kahta ensimmäistä varoitusta ei olisi pitänyt perua, koska ne annettiin ihan aiheesta. Perumisten seurauksena mattotuomarin itseluottamus romahti varoituksien annon suhteen täysin ja tämä alkoi etsiä apua pöytätuomareilta ja päälliköiltä, josta taas aiheutui tämä kolmas shido-sekoilu. Georgialainen pyrki pelkästään rikkomaan Rinerin otteita (eihän hänellä muuta mahdollisuutta olisi ollut selvitä) ja Riner sitä vastoin pyrki pitämään otteensa kiinni. Kaatojen tuomitsemiset menivät aivan oikein Geo ei pisteitä - Fra waza-ari.
Vapaa sana koskien tuomariuraasi sekä MM-kilpailuja.
MM-kilpailujen tuomaroinnin suurin haaste oli varoituksien linjattomuus päivä-,  alku- ja finaaliotteluisen suhteen. Lisäksi waza-arin kriteerien löysentäminen mahalaskujen suuntaan aiheutti myös haasteita. Tässä ei olisi ollut mitään ongelmaa, mikäli tästä olisi tiedotettu arvonnan ja tuomaripalaverin yhteydessä esim. näin: ”Haluamme kannustaa ottelijoita heittämään. Siksi olemme päättäneet helpottaa waza-arin saamista hieman mahan suuntaisten alastulojen suhteen. Lisäksi shido-linja pidetään löysänä, jottei ottelijoiden tarvitse ajaa vastustajilleen shidoja, vaan keskittyä heittojen tekemiseen.” Näitä lähtökohtia ei kerrottu missään vaiheessa ainakaan meille tuomareille eikä varmaan myöskään valmentajille, vaan saimme lukea ne viimeisenä kisailtana tuomarijohtajan vastauksesta tuomarikritiikkiin jostain nettilehdessä.
Reilu parin viikon tauko käytännön tuomaroinnista tulee nyt tarpeeseen, sillä niin kova henkinen rääkki tämä seitsemän päivän keskittymisputki oli. Tuomarointieni videoanalyysi on kuitenkin tehtävä ennen syyskuun lopun Zagrebin Grand Prix’ia.  Hieman löysempi varoituslinja ja waza-ari-linja on omaksuttava ennen sitä. Sen jälkeen MM-putki jatkuu lokakuun puolivälin jälkeen U21 MM:issä niin ikään Zagrebissa.

Tästä on hyvä jatkaa kohden uusia haasteita!


Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ILMOITUS: Jos sinulla on jokin mielenkiintoinen uutinen tai mielipide, jonka haluaisit julki, otathan yhteyttä! Otamme mielellään vastaan kilpailumatkakertomuksia, mielipidekirjoituksia ja muuta kilpajudon ympärillä pyörivää asiaa.
Etsimme myös uusia yhteistyökumppaneita lehdellemme, hyvien, jo olemassa olevien lisäksi.
Meidät tavoittaa helpoiten lähettämällä yksityisviestin Hansokun facebookin inboxiin tai lähettämällä sähköpostia toimitus.hansoku@gmail.com ]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti