keskiviikko 23. marraskuuta 2016

12 viihdyttävintä ottelijaa maailmassa


Seuraa näitä judokoita vuonna 2017. Emme voi olla sataprosenttisen varmoja, että nämä ottelijat jatkavat kilpauraansa vielä ensi vuonna, mutta ainakin kovasti toivomme heidän jatkavan.-60kg

Naohisa Takato. Japanin Takatosta mielenkiintoisen ottelijan tekee miehen erittäin monipuolinen, aina ipponiin tähtäävä ottelutyyli. Takato hallitsee perinteiset japanilaistyyliset heitot, kuten kouchin, ouchin, soden ja uchimatan. Muista japanilaisista Takaton erottaa kuitenkin se, että hän käyttää myös tehokkaasti enemmän Itä-Euroopan maista tunnettuja heittoja; erilaisia nostoja ja varsinkin katagurumaa, josta onkin muodostunut yksi Takaton tavaramerkeistä.-66kg

Georgii Zantaraia. Kaikkien aikojen viihdyttävin judoka. Zantaraia tekee hienoja heittoja, mutta taika on siinä, miten ukrainalainen väistää heitot. Jos en tietäisi, väittäisin, että kyse on showpainista, eikä judosta. Zantaraia on valjastanut judoon telinevoimistelusta tutut temput ja käyttää niitä heittojen torjumiseen. Hidarille ottelevan temppumiehen omina tehokkaina wazoina mainitsemme sotomakikomin, kosotogaken, osotogarin, koshiguruman, uchimatan ja ilmavat, ehkä jopa Zantaraian itse keksimät nostot. Parhaina saavutuksina Zantarailta löytyy MM-kulta, MM-hopea ja kolme MM-pronssia. Kaksi pronssia on otettu nykyisestä sarjasta -66kg ja loput mitaleista entisestä sarjasta -60kg.
Kooste Zantaraian väistelyistä yhdessä ottelussa: (tämä kannattaa katsoa) https://www.youtube.com/watch?v=XT9fcK8xX6w
Yksi monista youtubeen ladatuista higlight videoista: https://www.youtube.com/watch?v=3qLU75zbtCQ


-73kg

Shohei Ono. Ehkä kuuminta judomaailmassa tällä hetkellä. Erityisen kuuluisa japanilainen on migi uchimatastaan, joka toimii, vaikka jokainen maailmassa osaa odottaa sitä. Japanilaiseen tyyliin Ono tähtää lähes aina ipponiin, oli vastustaja kuka hyvänsä. Japanilaisuuden huonona puolena voidaan nähdä sen, että maanmiehiensä tapaan Ono ilmestyy vain muutamiin kansainvälisiin kilpailuihin vuodessa ja on siksi harvinaista herkkua penkkiurheilijalle. Heittorepertuaariin kuuluu uchimatan lisäksi migi osoto, hidari polvi seoinage ja olympialaisissa käyttöön otettu tomoenage. Ono on kaksinkertainen maailmanmestari ja hallitseva olympiavoittaja.

Tommy Macias. Vuosien saatossa suomalaiselle kilparyhmälle tutuksi tullut veijari, joka muistaa aina kohteliaasti tervehtiä kilpakumppaneitaan. Ruotsalainen kiersi junnuvuodet suomalaisten kanssa samoja kilpailuja saavuttamatta suuria, mutta aikuisissa Macias on jo parin vuoden ajan väläytellyt mitä tuleman pitää. Grand Prix viidennet sijat vaihtuivat kuluneena syksynä mitaleihin ja viimeinen läpilyönti tapahtui Abu Dhabin Grand Slamissa. Abu Dhabista Macias toi nimittäin kultaa, voittaen finaalissa Rustam Orujovin, tuoreen olympialaisten hopemitalistin. Maciaksen viihdyttäväksi ottelijaksi tekee hänen kykynsä voittaa otteluita wazarin ja seitsemän yukon tappioasemasta. Avoin ottelutyyli kuitenkin kostautuu joskus päinvastaisissa tilanteissa. Esittelyn yhteydessä on varmasti myös hyvä mainita, että Macias käyttää tehokkaasti tekniikoita, joita ainakaan toimitus ei osaa nimetä. Ottelutyyli on siis hyvin omintakeinen.
-90kg
Beka Gviniashvili. Toimitus meinasi unohtaa tämän ottelijan, siksi Gviniashvili lisättiin juttuun juuri ennen julkaisua. Aika häpeällistä. Sama kuin menisi grillaamaan, toisi makkarat, salaatit, juustot, soossit mutta unohtaisi kaljat. Bekan ottelutyyli on todella agressiivista ja perustuu raakaan voimaan sekä georgialaistyylisiin heittoihin. Pitäkää silmällä tätä urheilijaa.

Gviniashvili voittaa judon raskaansarjan euroopanmestarin georgialaisten omassa painissa: https://www.youtube.com/watch?v=W77zCIjhfkc&t=450s


-100kg

Karl-Richard Frey. Saksan ykköstykki on saavuttanut MM-kilpailuissa pronssia sekä hopeaa. Rion olympialaisiin karsinta ei ollut helppo, sillä Saksalla olisi ollut laittaa kilpailuihin myös väkivahva Dimitri Peters. Riossa Freyn oli kuitenkin tyydyttävä viidenteen sijaan ja siksi on syytä epäillä, että saksalainen tulee olemaan erittäin nälkäinen tulevissa kilpailuissa. Syy miksi Frey on koko -100kg sarjan kiinnostavin ottelija, on se rohkeus millä Frey menee jokaiseen tilanteeseen. Tämä tapa tehdä judoa vetää vertoja legendaariselle Zantaraille, niin kuin myös se räjähtävä teho millä vastustajat iskeytyvät tatamiin. Frey suosii otteluissaa migi osotogaria, migi uchimataa, hidari koshigurumaa ja monia näyttäviä nostoja.


+100kg

Or Sasson. Mahdollisesti paras haastaja Rinerille. Sasson otteli vielä vuonna 2013 -100kg sarjassa, eikä joidenkin netistä löytyvien tietojen mukaan paina vieläkään enempään kuin 120kg. Usein raskaassa sarjassa ottelijoilla on ylimääräistä painoa lihasten ympärillä mutta israelilainen on poikkeus. Huolimatta suhteellisen pienestä koostaan Sasson lyö plussassa harvoin nähtäviä heittoja, polvi seoinagea ja polvi sodea räjähtävästi. Jos Sasson olisi hieman suurempi, niin meillä olisi raskaassa sarjassa eri mies hallitsijana. No, jos tädillä olis munat niin täti olis setä. Sasson on kuitenkin haastanut Rinerin joka kerta paremmin ja oli olympialaisissa jo lähellä voittoa. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan jatkoa. Sasson on saavuttanut kaksi EM-hopeaa ja olympiapronssin.


Lukas Krpalek. Tsekkiläinen mainitsi eräässä haastattelussa saavuttaneensa jo kaiken sarjaa alempana ja aikovansa siirtyä uusien haasteiden pariin +100kg sarjaan, siksi hänet mainitaan jutussamme tässä kohtaa. Kiintoisaksi ottelijaksi seurata, Krpalekin tekee pitkälti tämä sarjan vaihdos ja sen näkeminen, miten hän tulee pärjäämään vanhoille plussan miehille. -100kg sarjassa Krpalek on euroopanmestari, maailmanmestari ja olympiavoittaja.
Video 2016 -100kg olympiafinaali: https://www.youtube.com/watch?v=qb31nnP6ylo


Teddy Riner. Vaikka Rinerin shidovoittoja kritisoidaan, mies pystyy myös komeisiin heittoihin, sitä on kenenkään turha kiistää. Plussaa on seurattu pitkään vain Rinerin osalta - häviääkö Riner vai ei? Tähän on kuitenkin tulossa muutos, siitä pitävät kaksi edellä mainittua ottelijaa huolen.


-52kg

Majlinda Kelmendi. Kosovon super stara, jonka hidari kahvaa pelkää jokainen alle 52kg:n sarjassa. Kelmendi on valtava urheilutähti hiljattain itsenäistyneessä Kosovossa. Eikä ihme, onhan hän maansa ensimmäinen olympiavoittaja. Olympialaisten jälkeen vastaanotto Kosovossa oli lämmin ja merkittävä, voitto huomioitiin kotiinpalusta olevien videoiden perusteella samalla voluumilla, kuin Suomessa jääkiekon Maailmanmestaruus. Kelmendiä on hauska seurata, koska edellä mainittu hidari kahva löytää melkein aina paikkansa. Kun kahva on löytynyt, Kelmendi alistaa vastustajan otteeseensa ja rusentaa uchimatalla. Lisäksi lonkkaheitot kuuluvat naisen repertuaariin. Kosovolaisen meriittilistalla komeilee kaksi maailmanmestaruutta ja olympiavoitto.


-63kg

Yarden Gerbi. Israelin naisista paras ja viihdyttävin seurata. Gerbi pyrkii dominoivaan migi otteeseen, joka usein johtaa migi uchimataan tai migi lonkkaheittoon. Myös hidarille löytyy tekniikoita mutta isot migi lonkkapommit tulevat Gerbistä ensimmäisenä mieleen. Ehkä mieleenpainuvin Gerbin otteluista on MM-finaali 2013, jossa hän kuristaa erikoisella kuristuksella tajuttomaksi ranskalaisen Clarisse Agbegnenoun. Instagram -kuvista päätellen naiset ovat kuitenkin hyviä ystäviä ja poseeraavat useissa kuvissa yhdessä. Gerbi on saavuttanut urallaan MM-kullan, MM-hopean ja olympiapronssin.

Clarisse Agbegnenou. Sarjan -63kg toinen viihdyttävä ottelija, Agbegnenou tunnetaan niin ikään komeista heitoista. Ranskalainen suosii myös isoja lonkkaheittoja, mutta toisin kuin Gerbi, hidaripuolelle tehtyinä. Yhdeksi vahvoista tekniikoista voidaan lukea myös uranage, joka lähtee räjähtävästi, singoten vastustajan komean kaaren kautta selälleen.  Agbegnenou on saavuttanut urallaan kaksi MM-hopeaa, MM-kullan ja olympiahopean. Kumpaakaan, Agbegnenouta tai Gerbiä, ei voida tällä hetkellä kuitenkaan pitää sarjansa ykkösnaisena. Slovenian Tina Trstenjak on vienyt sarjassa sekä MM-kullan 2015, että Olympiakullan 2016.Hansokun kanssa yhteistyössä kamppailutarvikeliike:

Hansokun kanssa yhteistyössä pientukijana:
Tiilaa uheiluteipit, kylmägeelit yms. alennuskupongilla “hansoku”. Saat 10% alennusta ja samalla jokainen alennuskupongilla tilattu tuote tukee Hansokun toimintaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti