tiistai 29. marraskuuta 2016

Martti Puumalainen


[ILMOITUS: Jos sinulla on jokin mielenkiintoinen uutinen tai mielipide, jonka haluaisit julki, otathan yhteyttä! Otamme mielellään vastaan kilpailumatkakertomuksia, mielipidekirjoituksia ja muuta kilpajudon ympärillä pyörivää asiaa.
Etsimme myös uusia yhteistyökumppaneita lehdellemme, hyvien, jo olemassa olevien lisäksi.
Meidät tavoittaa helpoiten lähettämällä yksityisviestin Hansokun facebookin inboxiin tai lähettämällä sähköpostia toimitus.hansoku@gmail.com ]

Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10%)Martti Puumalainen on mies joka on oivaltanut miten esiinnytään ison maailman tyyliin. Instagramissa yli 1600 seuraajaa ja judopiireissä facebookin yksi näkyvimpiä persoonia. Martti tunnetaan voimakkaista mielipiteistään, joita hän ei pelkää myöskään sanoa ääneen. Martti Puumalainen on parhaimmillaan paras ja huonoimmillaan todella huono. Kärjistettynä: Miten sama mies voi käydä Kempeleen Kattila Shiaissa häviämässä neljä ottelua ipponilla ja seuraavalla viikolla voittaa EM-hopeaa tai aikuisten SM-kultaa? Yritämme myöhemmin jutussamme löytää tähän vastauksia. Ensin on kuitenkin ehkä hyvä kuunnella mitä Martilla on kerrottavaa itsestään ja judostaan, pureutumatta vielä niin tarkasti yksityiskohtiin. Martti kertoo itsestään näin:

“Judon aloitin noin kuusivuotiaana veljeni Juhon perässä. Meidät judoon sai Suomessa nykyisin arvostettu tuomari, kummini Samuli Kipronen, jolla oli silloin ruskea vyö (nykyisin 2.dan). Judossa ei aluksi ollut mitään ihmeellistä loistoa, se oli vain ajan viettoa. Kilpailuihinkaan ei heti tehnyt mieli. Ensimmäistenkin kilpailujen jälkeen, joissa hävisin kahdelle tytölle, oli lähes kahden vuoden tauko ennen seuraavia. Toisissa kisoissa voitinkin kultaa ja sen jälkeen on tehnyt mieli vain kilpailla ja treenata judoa! Olen aina otellut joko raskaimmassa tai toisiksi raskaimmassa sarjassa (E-55/D+55/C+66/B-90/+81/A-100+90). Judourallanni merkittävin hetki oli todennäköisesti Alain Calderinin muuttaminen Mikkeliin. Alain on valmentanut minua vuodesta 2012. Ilman Alainia en usko, että olisin saavuttanut läheskään samanlaisia tuloksia, mihin olen nyt pystynyt ja mihin tulen pystymään.

Kisapäivänä rauhoittelen itseäni musiikilla. Joka kisapäivän aloitan kuuntelemalla Robinin “Onnellinen” - kappaleen. Muuten musiikkia kuuntelen kisoissa laidasta laitaan, PMMP:stä Disturbediin. Ennen matseja en halua vetäytyä kuoreen, vaan tykkään heittää jotain pientä läppää vielä pari minuuttiakin ennen ottelua.

Judokana tyylini on rohkea, enkä yleensä otteluissa pelkää mennä mihinkään tilanteisiin täysillä. Tämä on samalla suurin vahvuuteni ja heikkouteni. Usein olen onnistunut voittamaan “paremman” ottelijan koska en ole pelännyt, mutta usein olen myös mennyt johonkin tilanteeseen liian kovaa ja hävinnyt sen takia otteluni.

Vaikka olenkin hyökkäävä ottelija, olen taktisesti myös hyvä. Yleensä strategiana ottelussa onkin hankkia johto ja sen jälkeen vain puolustella. Usein matsin lopussa minulla onkin kolme shidoa, jos olen pisteet tehnyt.

Heitoista vahvin on ehdottomasti ippon seoi nage, jonka on saanut kokea muunmuassa vuoden 2015 U21 MM-hopeamitalisti. Niin sanotun “perus” seoi nagen lisäksi vahvuuteeni kuuluu idoliltani Loic Pietriltä kopioimani reverse seoi nage. Seoi nagejen lisäksi heitot mitä teen riippuvat tilanteesta ja YouTubesta olenkin oppinut moneen tilanteisiin erilaisia vaihtoehtoja. Tällä hetkellä painotus judon oppimisessani on erilaisissa jalkaheitoissa, sumi gaeshissa ja mattotekniikoissa. Uskon että kun saan ne kuntoon, tulee judourallani uusi loikkaus eteenpäin. Myös otteita on treenattu paljon.

Parhaiksi meriiteikseni sanoisin Miesten Suomenmestaruuden, EYOF-hopean ja U18 EM:mien vitossijan. Noista kolmesta en osaa sanoa mikä on minulle arvokkain. U21:ssa en ole vielä suurempia meriittejä haalinut, parhaana viides sija Berliinin European Cupissa. Tämä vuosi meni penkin alle kahden loukkaantumisen vuoksi.”

Tämän kaiken Martista sai kaivettua esiin pelkästään kysymällä: “Voisitko kertoa itsestäsi jotain?” Martti häpeilemättä kertoo saavutuksensa ja uskonsa siihen, että tulee pärjäämään jatkossakin. Sosiaalisessa mediassa Martti sanoo suoraan mitä ajattelee, uhoaa, ottaa kantaa ja tuo itseään esille. Tämä jakaa mielipiteitä; joko rakastat Marttia - tai vihaat. Martti on juuri sellainen persoona, jota suomalainen judo kipeästi tarvitsee. Jos Martti jonain päivänä tekee läpimurron aikuisissa, on se suomalaiselle judolle ilon ja onnen päivä. Hieno piirre Martissa on se, että hän ei koskaan korota itseään painamalla muita alas. Päinvastoin, Martti on kannustava nuoremilleen ja pyrkii luomaan positiivista nostetta muillekin.

Aloitetaanpa sitten itse haastattelu. Sanoit, että Alain Calderin on suuri syy siihen, mitä olet saavuttanut ja mitä tulet saavuttamaan. Mitä uskot saavuttavasi lähitulevaisuudessa? Entä pidemmällä tähtäimellä? Kerro myös mikä funktio valmentajallasi, Alainilla on näihin edellä mainittuihin asioihin.
Lähitulevaisuudessa; ensi vuoden U21 EM:eissä tavoittelen mitalia. En välitä siitä miten European Cupit menee. Sijoitus olisit tietty kiva, mutta siellä on pakko otella, vaikka olisikin rankingin ykkönen. Olen ollut parhaimmillani arvokisoissa, joten European Cup menestys ei suoraan kerro mahdollisuuksista EM-kisoissa.

Pidemmällä tähtäimellä ensimmäiset Olympialaiset ovat Tokiossa 2020 tavoitteena ja silloin maailma tulee puhumaan Suomen Basilesta.

Alain on antanut minulle todella hyvät eväät tulevaisuuteen kaikin puolin; teknisesti ja fysiikallisesti. Armeijan jälkeen Alain ei tule olemaan enään niin vahvasti mukana treenikuvioissani, sillä todennäköisesti muutan kokonaan pois Suomesta. Silti aion kysellä Alainilta aina vinkkejä treenaamiseen.


Mistä omasta mielestäsi johtuu, että voit voittaa todella kovia vastustajia ja toisaalta hävitä huonoille?
Vaikea kysymys. On helpompi vastata miksi voitan todella kovia vastustajia. Ennen ottelua toistelen päässäni ”Tuo on hyvä, mutta mä olen parempi”. Tällä saan itseluottamusta kasattua otteluun ja mitä kovempi vastustaja on kyseessä sitä kovempaa myös itse menen tilanteisiin. Yleensä ”suosikilla” menee vähän pakka sekaisin, kun toinen ei yhtään nöyristelekkään, vaan tulee kovaa alusta asti. Monen valmentajan suusta usein kuultu ”Vanhat meriitit eivät enää paina tatamilla” on iskostunut todella vahvasti päähäni ja ajattelenkin, että vaikka toinen olisi maailmanmestari, ei hänellä ole mitalia siinä tatamilla auttamassa.

Huonoille tappiot saattavat johtua samasta asiasta, eli vastustaja vähän odotteleekin, että minä tulen vähän liian kovaa päälle ja saa siihen iskettyä. Toinen syy tähän on, että usein jos toinen saa alussa yllätettyä vaikka yukolla, lähden liian kovaan takaa-ajoon, josta toisen on helppo saada tehtyä pisteet.

Monet ovatkin ehkä huomanneet, että randorissa minua on helppo heittää ja en ole edes puoliksi niin hyvä aina kuin kisoissa. Tähän on helppo selitys: Randoreissa minua ei kiinnosta pätkääkään jos toinen saa heitettyä minua, ajattelen vain että siitä pitää oppia jotain uutta. Randoreissa myös kokeilen kaikkea uutta kokoajan ja näistä ei vielä kunnolla opituista tekniikoista onkin helppo tehdä vastaheittoja.Kerro siviilielämästäsi
Harrastuksia judon lisäksi minulla on kävely, yksin tai koiran kanssa. Käveleminen on parasta mentaaliharjoitusta mitä tiedän. Siinä saa ajatukset tuulettua. Toki judo ajatuksissa silloinkin on. Toinen rakas harrastus minulle on meemien teko kavereiden iloksi. Kolmantena sanoisin judon opiskelu youtubesta. Tätä suosittelen kaikille.

Mikkelissä minulla pari hyvää ystävää joiden kanssa hengailen ja koulussa tapaan sitten muita kavereita. Judopiireissä taidan olla kaikkien kaveri. Arkeni ei ole erityisen ihmeellistä, treenistä ja koulusta se täyttyy.


Mistä kova itseluottamuksesi on peräisin?
Isä on aina sanonut meille lapsille, että pystymme mihin vaan, kunhan sen eteen tekee töitä. Tämän olen imenyt omaan ajattelutapaani vahvasti ja se on todennäköisesti suurin itseluottamukseni salaisuus. Kaikki on mahdollista kunhan siihen uskoo ja tekee töitä sen eteen. Ronda Rouseykin sanoi kirjassaan ”Jonkun on pakko olla maailman paras, miksi se en olisi minä?” Juuri tälläinen ajattelutapa minullakin on.

Missä ja miten harjoittelet?
Harjoittelen suurimmaksi osaksi Mikkelin Wisa-Areenalla. Mikkeliin jäin yläasteen jälkeen harjoittelemaan, koska uskoin että valmennus täällä olisi parasta Suomessa. Jälkikäteen ajateltuna tekisin täysin saman ratkaisun. Pieni miinus Mikkelissä tällä hetkellä on oman kokoisten parien puute, mutta siitä on myös etua. Pienempien kanssa harjoittelu kehittää nopeutta paremmin kuin saman kokoisten kanssa harjoittelu, tämän on Teddy Rinerkin huomannut. Maajoukkue- ja kv-leireillä saan tarpeeksi oman kokoisten kanssa harjoittelua tällä hetkellä.
Tavallisella viikolla minulla on viisi salitreeniä, kolme judo, yksi bjj ja yksi lukkopaini treeni. Tähän päälle usein myös kolme juoksulenkkiä. kunhan keli sallii.

Lempitekniikat?
Ippon seoi nage molemmille puolille ja monesta eri otteesta. Reverse seoi nage molemmille puolille. Lempitekniikoistani olen joutunut nyt syksyllä hylkäämään migi moroten ja eri seoi nagen oikean kyynerpääni takia, mutta tässäkin asiassa on kultareunus, judoni on monipuolistunut näiden uusien heittojen myötä. Olen vaihtamassa ottelupuoltani kokonaan hidarille, koska migi puolella jatkaminen rajoittaisi judoani liikaa. Uusia lempitekniikoita, joita olen treenannut, ovat muunmuassa sumi gaeshi, kata guruma ja ouchi gari.


Punttitulokset?
En salilla ole kauhean vahva, tatamilla tilanne onkin sitten toinen. Mutta kyykystä olen vetänyt 170 kiloa, penkistä 140 (siinä varmaan kovempi suoritus omasta mielestäni on 120x10), rinnallevedossa 120kg olen virallisesti saanut, mutta 130kg oli lähellä pari viikkoa sitten. Leukoja olen vetänyt kolmekymmentä treenien jälkeen. Se on todennäköisesti laskenut kun on ollut kyynärpää vaivaa. Köyttä olen jotenkin saanut kiivettyä kahdenkymmenen kilon lisäpainolla.

Omapaino?
Normaalipaino on about 107, mutta se vaihtelee 105-109 välillä.

Pahin kotimainen vastustaja?
Pahin kotimainen vastustaja on Jaakko Alli. Emme ole Jaakon kanssa vielä kisatatamilla kohdanneet, mutta toivottavasti ensi vuonna asiaan tulee muutos.

Mitä haluat sanoa h8tereille eli vihaajille?
Vihata saa minun puolestani niin paljon kuin haluaa, esimerkiksi Suomi24 kirjoitukset lähinnä naurattavat. Lupaan jatkaa hyvien tulosten tekemistä jotta saatte lisää syitä vihata!

Mitä haluat sanoa faneillesi?
Kiitän jokaista fania fanittamisesta, antaa paljon uskoa omaan tekemiseen että ihmiset kannustavat! :)

Opinnot?
Opiskelen Mikkelin lukiossa tällä hetkellä, valmistumassa olen ensi keväänä.  Armeijan jälkeen haluan ulkomaille opiskelemaan liikuntatieteitä, tulevaisuuden ammattina ”siisti” olisi fysiikkavalmentajan ammatti. Siinäkään en tyytyisi vähään vaan haluisin olla jonkun ison seuran (NHL,NBA,NFL,Mestareiden liigassa pelaava jalkapallo/lentopallo/koripallo yms. seura) palkkalistoilla.Onko jotain mihin haluaisit ottaa kantaa tässä haastattelussa?
Haluisin nähdä suomalaisilta enemmän itseluottamusta otteluissa. On kunniakkaampaa hävitä ipponilla ensimmäisessä aloituksessa ottelemalla täysillä, kuin hävitä shidoilla ja puolustella koko ottelu. Tätä en kohdista keneenkään tiettyyn ottelijaan vaan haluan yleisesti sanoa.

Vapaa sana.
Muistakaa käydä Facebookissa tykkäämässä sivusta ”TeamPuumalainen” ja vierailemassa nettisivuilla www.teampuumalainen.fi . Muistakaa myös seurata Hansokun julkaisuja aktiivisesti, jotta ei yksikään hyvä haastattelu/juttu kuten tämä jää välistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti