perjantai 10. helmikuuta 2017

Pariisin Grand Slam

Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tällä viikolla saimme 50 000 lukukertaa täyteen. Hieno saavutus. Hyvä Hansoku! Milloinkohan Timo Soini ostaa meiltä etusivun, niin kuin osti aikoinaan Hesarista? No kuntavaalit ainakin kolkuttelee ovea.Merkkipaalun kunniaksi palaamme juurillemme ja laitamme judolliset tietotaitomme koetukselle kirjoittamalla ennakot  viikonloppuna oteltavasta Pariisin Grand Slamista.
Live-video: www.ippon.tv

Alea Iacta Est - Noppa on heitetty ja kaaviot arvottu. Tositoimiin päästään huomenna lauantaina klo 10.30 ja hupia jatkuu aina sunnuntai-iltaan asti. Alta löydät toimituksen sarjakohtaiset ennakot.

-60kg
Uzbekistanin olympiakolmonen Diyorbek Urozboev lähtee sarjaan ykkösijoitettuna. Urozboevia testataan kuitenkin rajusti heti toisessa ottelussa, kun vastaan asettuu Japanin nuori Ruyju Nagayma. A-poolissa väijyy myös aina vaarallinen Walide Khyar. Hallitseva euroopanmestari saattaa kotiyleisön edessä venyä vaikka minkälaiseen ilotulitukseen. Semifinaaliin poolista todennäköisimmmin etenee kuitenkin Tokion Grand Slamia suvereenisti dominoinut Nagayama.

Sharafuddin Lutfillaev sivuutettiin, kun Uzbekistanissa tehtiin olympiavalintoja. Vielä puolitoista vuotta sitten mies näytti varmalle olympiakävijälle, mutta karsinnan lopussa Urozboev kiipesi ohi. Nyt on Luftillaevin paikka näyttää, että hän on edelleen varteenotettava haastaja sarjassa. Luftillaev selvittänee tiensä helposti jatkoon B-poolista, vaikka poolissa vaaniikin Kazakstanin erikoismies Askhat Telmanov.

C-poolissa Azerbaidzanin Orkhan Safarov on suurin ennakkosuosikki, mutta Ranskan Vincent Limare on yllätysvalmis kilpailussa kuin kilpailussa, varsinkin Pariisissa. Myös Korean Choi omaa mahdollisuudet azerin yllättämiseen nopeilla seoinageillaan.

Suurin mielenkiinto sarjassa kohdistuu kuitenkin D-pooliin. Japanin Naohisa Takato on kilpailuissa kostomielellä. Olympiapronssi oli suuri pettymys, ja mies joka Riossa murskasi Takaton unelmat, Georgian Amiran Papinashvili, on arvottu japanilaisen kanssa samaan pooliin. Vaikka tilastojen valossa Takaton odottaisi raivaavan tiensä jatkoon poolista, on mielenkiintoista nähdä pystyykö Papinashvili toistamaan Rion yllätyksen. Täytyy muistaa, että jo useammassa kilpailussa on nähty, että Takato on pulassa syvän sivusta otettavan selkäotteen kanssa. Onko tämä ongelma saatu Japanissa ratkaistua? Se selviää huomenna

-66kg
Jos valitset vain yhden ottelijan, jonka otteita seuraat viikonloppuna, olkoon se Japanin Hifumi Abe. Japanilainen on aivan käsittämätön heittokone. Pystymorotea, sodea, osotoa, lonkkaa, Abe tarjoilee kaikkea - ilmavasti! Tokion Slamin huikean ylivoimaisesti voittanut japanilainen raivaa lähes varmasti tiensä jatkoon A-poolista. Kovimman vastuksen tarjoaa todennäköisesti avausottelussa Korean hankala Lim. Myöskään Georgian hallitseva euroopanmestari Vazha Margvelashvili ei aio päästää Abea helpolla, mutta seinä osoittautuu lähes varmasti liian korkeaksi georgialaiselle..

B-poolissa mahdollisuuksia on monella. Portugalin Sergiu Oleinic on perusvarma ottelija, mutta korkeasta rankingsijoituksesta huolimatta ei mikään supertähti. Poolin muita vahvoja voittajaehdokkaita ovat epätavallisella ottelutyylillä varustettu Kanadan Bouchard, sekä Israelin väkivaha Baruch Shmailov.

C-poolissa kohtaavat Voima ja Taito. Voimaa edustaa Azerbaidzanin voimamies Nijat Shikalizada ja Taitoa Japanin Yuki Hashiguchi. Ilman suurempia yllätyksiä nähdäänkin poolifinaalissa näiden kahden kohtaaminen. Hashiguchin klassinen pystyseoinagea suosiva judo voi olla vaikeukssisa Shikalizadan räjähtävien energiapurkausten kanssa, olettaen että azerin kunto kestää täyden ajan.

Myös D-pooli on monen tasavahvan ottelijan kauppaa. Todennäköisimmät voittajat ovat kuitenkin Slovenian olympiavitonen Adrian Gomboc, Portugalin Openin viime viikonloppuna voittanut Israelin Flicker, tai Mongolian mestari Ganbold Kherlen.

-73kg
A-poolin suurin ennakkosuosikki on selkeästi Azerbaidzanin Rustam Orujov. Olympiakakkonen, ja maailmanlistan ylivoimainen ykkösnimi raivannee tiensä jatkoon helposti poolista, joka on täynnä nuoria ottelijoita.

Korean An Changrim koki olympialaisissa karmaisevan pettymyksen pudotessaan alkuotteluihin. Pariisi on Anin ensimmäinen kilpailu olympialaisten jälkeen, ja näyttämisenhalu on varmasti kova. Vuonna 2016 An vei Pariisin näytöstyyliin, tänä vuonna edessä on kuitenkin kovempi tehtävä. B-poolista An kuitenkin tiensä selvittänee vaivatta.
B-poolissa ottelee myös Gambiaa edustava Helsingin Judo-Sportin Faye Njie. Fayen ensimmäinen ottelu on ennakolta täysin tasavahvaa Israelin Dmytro Raskinia vastaan. Päivästä riippuen ottelu voi mennä kummin päin tahansa.

C-poolissa nähdään Japanilaista heittovoimaa, kun vuoden 2016 Masters ja Tokion GS voittaja Soichi Hashimoto astelee tatamille. Japanilaisen repertuaariin kuuluvat pystyseoinaget molemmille puolille, ja luvassa onkin melkoista ilotulitusta kun japanilainen tuhoaa vastustajansa matkallaan semifinaaliin. Mielenkiinnolla poolissa kannattaa seurata myös Azerbaidzanin nuorta Hidayat Heydarovia. Heydarov on nouseva tähti, joka kehittyy jatkuvasti. Pariisissa saattaa olla mahdollisuuksia jopa suureen yllätykseen.

D-poolissa Rion olympiakolmonen, sekä Lontoon olympiavoittaja, Lasha Shavdatuashvili on yksi ylitse muiden. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä mitä Ranskan, juuri -66kg sarjasta ylös vaihtanut, Loic Korval saa aikaan repivällä ottelutyylillään.
D-poolissa on mukana myös Suomen oma Eetu Laamanen. Laamasen urakka alkaa Portugalin Nuno Saraivaa tai Israelin Butbul Toharia vastaan. Kummatkin miehet ovat Laamaselle täysin voitettavissa. Belgiassa Eetu väläytteli jo heittovoimaansa, ja Pariisissa on ennenkin kaatunut kovia äijiä. Toivotaan siis, että tällä kertaa niitä kaatuu useampi samassa kilpailussa!

-81kg
A-poolista itsensä ulos taistelee todennäköisesti  joko Bulgarian Ivaylo Ivanov tai Saksan Dominic Ressel. Entisiä meriittejä tuijotteleva laittaisi varmasti rahat ykkössijoitetun bulgarialaisen puolesta, mutta Ressel on nouseva tähti. Jos hyvä päivä osuu kohdalle, niin saksalaisen yhdenkäden uchimata ja uranage voivat riittää jopa kultaan. Myös Georgian 73kg:sta ylös siirtynyt Zebeda Rekviashvili on vaarallinen vastustaja kenelle tahansa. Tasoitusta voimassa georgialainen ei ainakaan isommilleen anna, sillä facebookin mukaan penkistä nousee 160kg.

B-Pooli on niin ikään kahden kauppa, venäläisen Alan Khubetsovin ja brasilialaisen Victor Penalerberin välillä. Miehet kohtasivat vuosi sitten tämän saman kilpailun pronssiottelussa, silloin Penalber osoitti olevansa kovempi ja kuristi Khubetsovin. Khubetsov on kuitenkin aikaisemmin mainitun Dominic Resselin tavoin nouseva kyky.

C-poolista löytyy sarjan ennakkosuosikki, olympialaisten pronssimitalisti, Arabiemiraattien Sergiu Toma. Ennustuksen mukaan Toma etenee finaaliin ilmeenkään värähtämättä. Toma on mahdollisesti sarjansa taitavin otetaistelija ja taktikko.

D-poolista löytyy Mongolian Dagvasuren Nyamsuren, hallitseva aasianmestari.

Pidä silmällä myös venäjän Ivan Vorobevia, Hollannin nuorta Frank De Witia ja juuri kasiyhteen vaihtanutta USA:n Nicholas Delpopoloa.

-90kg
A-poolissa, heti molempien ensimmäisessä ottelussa kohtaavat Ranskan Axel Clerget ja ennen kasiykköstä hallinnut Avtandili Tchrikishvili. Jos Clerget selvittää ensimmäisen ottelunsa, niin hänet nähdään varmastikin finaalissa. Myös Uzbekistanin Imamov on hyvänä päivänään varteenotettava vastustaja kenelle tahansa.

B-poolista löytyy kyllä mielenkiintoisia ottelijoita kuten Saksan David Tekic ja Ranskan Alexandre Iddir, mutta ei Clergetin veroista ennakkosuosikia. Jos Iddir kohtaa Clergetin semifinaalissa, saattaa kymmentuhatpäinen ranskalaisyleisö päästä todistamaan sarjan vallanvaihdosta käytännössä.

C-pooli on sarjan kovin. Poolista löytyy mm. Korean hallitseva maailmanmestari Donghan Gwak ja georgialainen legenda Beka Gviniahsvili. Sarjan ja poolin voittaja on jompi kumpi näistä herroista.

D-poolissa haudotaan kuitenkin kilpailujen suurinta yllätystä. Suomalainen Samuli Viitanen voittaa toimituksen arvion mukaan ensimmäisen, kongolaisen vastustajansa. Toiseen otteluunsa hän saa vastaansa todennäköisesti Komronshokh Ustopiriyonin, jonka ottelutyyli migikahvana sopii Viitaselle kuin nenä naamaan. Tämä on kohta, jossa Viitasen päivä punnitaan. Jos Viitaselle sattuu hyvä päivä, niin Suomessa juhlitaan mitalia!

-100kg
Alle 100kg A-poolista löytyy tasoa vaikka muille jakaa. Olympiahopeamitalisti Gasimov, MM-hopeamitalisti Frey, sekä vuoden 2009 maailmanmestari Lee iskevät yhteen, joten ilotulituksia on luvassa. Kun mukaan heitetään vielä Portugalin väkivahva Fonsenca, on poolin voittajaa lähes mahdoton ennustaa. Tässä kohtaa toimitus siis tyytyy vain seuraamaan herrojen välistä kilvoittelua pikkupoikamaisella innostuksella.

Hauskuutus jatkuu B-poolissa. Mukana ovat mm. MM-pronssimies Ivan Remarenco, maailmanmestari Elkhan Mammadov, sekä Georgian judon kultapoika, juuri 100kg sarjaan vaihtanut Varlam Liparteliani. Mukana on myös uusi japanilainen Kentaro Iida. Paljon poolissa riippuu siitä, miten Liparteliani käsittelee painavampia vastustajiaan. Taitotasoltaan “Lipa” on varmastikkin poolin paras.

Alle 100kg sarjaa ja Pariisia ei voi mainita ilman Cyrille Maretia. Monarkia koki loppunsa Ranskassa vuonna 1848, mutta jos Maret vuonna 2017 voittaa Pariisin neljättä kertaa putkeen, saatetaan Pariisissa nähdä kuningas ensimmäisen kerran 169 vuoteen. Ensimmäinen este Maretin tiellä on kuitenkin Suomen kivikova Jaakko Alli. Yksikin huolimaton kääntyminen Maretilta ja Allin Uranage saattaa puhua siihen malliin, että suomalaisen on hyvä poistua Pariisista poliisisaattueessa. Jos Maret Allin kukistaa, ei vastus ainakaan helpota. C-pooliin on nimittäin myös arvottu olympiakolmonen Dmitri Peters, MM-kolmonen Toma Nikiforov, sekä syksyllä alle 100kg sarjaan siirtynyt Kirill Denisov, joka tuhosi kaikki esteet tieltään Tokion Slamissa. Pariisin historian takia täytyy Maretia kuitenkin pitää poolin, ja ehkä sarjan suurimpana ennakkosuosikkina.

Myös D-poolista löytyy laatua. Kuuban Armenteros ja Brasilian Correa ovat molemmat MM-mitalisteja. Miesten taso tuskin riittää kuitenkaan, semifinaalissa, tai pronssiottelussa, yksinkertaisesti sen takia että sarjasta löytyy jo muutenkin niin paljon tasoa.

+100kg
Teddy Rinerin puuttuessa, on +100kg sarja avoinna. Sarjasta löytyy monia varteenotettavia voittajaehdokkaita. Yksi kovimpia otteluita nähdään heti ensimmäisellä kierroksella, kun japanin Ruy Shichinoche ja Georgian Levan Matiashvili iskevät yhteen. Muita varteenotettavia voittaja vaihtoehtoja ovat Romania Natea, Hollannin Meyer, Japanin Ojitani, sekä Brasilian Silva.

-52kg
Suomen ainoan naisedustajan Katri Kakon kunniaksi toimitus yrittää arvioida myös alle 52kg:n sarjan.

Sarjan ylivoimainen ennakkosuosikki on Kosovon superstara, olympiavoittaja Majlinda Kelmendi. Myös Brasilian tytöt Sara Menezes, vuoden 2012 olympiavoittaja, sekä Erika Miranda, joka on viimeinen nainen joka on kyennyt Kelmendin kukistamaan ovat vahvoja voittajaehdokkaita.

Katri joutuu ensimmäisessä ottelussaan kovaan testiin, kun vastaan asettuu kotiyleisön suosikki, kolminkertainen EM-mitalisti Laetitia Payet. Payetin mitalit ovat kuitenkin alle 48kg:n sarjasta, joten odotettavissa on todennäköisesti erittäin tasainen ottelu. Jos Kakko onnistuu raivaamaan tieltään Payetin, on seuraavaksi vastassa Kosovon Krasniqi. Naisten viimeisin ottelu päättyi kosovolaisen hyväksi, mutta tällöin kyse oli Kakon lievästä virheestä, joten tällä kertaa tulos saattaa hyvinkin olla toisinpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti