perjantai 24. maaliskuuta 2017

Valmentajan Mielipide Uusista Säännöistä (Sisältää Yllätysvierailijan)

Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tässä jutussa mielipiteitään esittävät A-nuorten maajoukkuevalmentaja Antti Renko, sekä erikoisvieras EatFatStayFit blogista.

Valmentajan Mielipide Uusista Säännöistä


Vuoden vaihteessa tulleet uudet säännöt ovat vielä opiskelussa ja aiheuttavat vielä yllätyksiä, sekä hämmennystä. Muutoksia tuli kaikkinaan aika paljon. Osa vaikuttaa ottelun kulkuun ja osa tekniikoiden suorittamiseen. Isoimmat muutokset olivat yukon ja wasa-arin yhdistyminen, varoitusten lukumäärä, ottelu-aika sekä se, että enää kahdesta wasa-arista ei lasketa ipponia. Ottelua ei myöskään voita varoituksilla jos kummallakaan ei ole suorituksia. Näiden lisäksi tuli ainakin muutoksia otteisiin, vastaheittoihin, pukujen korjauksiin.

Yukon ja wasa-arin yhdistäminen saattoi olla sikäli hyvä että suoritukset kirjataan saman-arvoisina. Ei tule enää eroa tulkinnoista jos ottelijoilla suorituksina toisella wasa-ari ja toisella yuko. Se on varmasti positiivista. Sen sijaan itse pidin kahden wasa-arin laskemista ipponiksi hyvänä asiana.  Kevään otteluissa on näyttänyt siltä että jos toinen leipoo neljä- tai viisi wasa-aria niin on se jo aika yksipuolista ottelun lopuksi.

Varoituksia saa ottelussa nykyään saada maksimissaan kolme ja se on aika vähän.  Varoituksia saa tietenkin passiivisuudesta mutta myös esimerkiksi rajalta ja otteista. Varsinkin tällaisessa muutostilanteessa, kun säännöt ovat juuri muuttuneet, niin varoitusten kanssa tulee yllätyksiä. On harmillista jos on tilanne, että saa varoituksen eikä tiedä mistä varoitus on tullut.

Vastaheittojen arvostelu muuttui niin että liike pitää pysäyttää ja osoittaa kontrolli ja ensimmäisenä selälleen tullut tulkitaan lentäneeksi. Tämä on sääntönä selkeä, mutta tietysti uusien sääntöjen mukaiseen harjoitteluun menee hieman aikaa.

Jalkaan tarttumisesta ei saa suoraan hansoku-makea vaan shidon. Tämä on tervetullut uudistus. Hansoku-make oli todella kova rangaistus. Heitosta pää edellä alastulosta tulee hansoku. Tämä on kova rangaistus ja voi olla tosi hankala tulkita minkä johtuen uke tulee heitosta päälleen. Mitä jos torille tulisi tästä hansoku-make? Ottelua ei enää voita varoituksilla jos suorituksia ei muuten ole. Tätä pidän parannuksena. Voittoon pitää tehdä suoritus tai suorituksia. Erikois-otteista tehtävien heittojen luulen lisääntyvän.

Ottelu-aikojen lyheneminen on ihan mielenkiintoinen uudistus. Se varmasti kannustaa yrittämään ottelun ratkaisemista viivyttelemättä. Tosin osittain noiden muiden muutosten vuoksi ottelut ovat kevään aikana menneet paljon jatko-ajalle, joten ottelu-ajat eivät ole kokemukseni mukaan vielä ainakaan lyhentyneet.

Sääntöjä pitää tietysti pystyä muuttamaan ja lajin pitää mennä eteenpäin. Sääntömuutosten vaikutukset tulevat aina paljon isompina kun mitä etukäteen pystyy arvioimaan ja uusien sääntöjen omaksumiseen menee kauemmin aikaa kun arvioidaan. Jos on vuosia otellut ja opettanut tekniikoita ja säännöt muuttuvat yhdessä yössä, niin ei niitä pysty sisäistämään niin nopeasti. Vuosi on minimi-aika kun muutokset tulevat tutuiksi niin ottelijoille, valmentajille ja tuomareillekin. Kaikille osapuolille paras tilanne on tietysti se, että säännöt ovat tuttuja kaikille, ja harjoittelua treeneissä pystyy tekemään sellaiseksi, että se tukee otteluita ja voimassa olevia sääntöjä.

Tuomarit tekevät hienoa työtä ja tuomiot tulevat aina tietysti sen pohjalta miltä otteleminen ja tekniikat näyttävät. Siksi myös harjoittelussa voi ottaa huomioon että ottelu-asennot sekä tekniikoiden tekeminen näyttää selvästi aktiiviselta. Onneksi ippon on edelleen kovaa valuuttaa ja ipponin tavoitteleminen on kannustettavaa sekä pystyssä että matossa. Tuomareista Veli-Matti Karinkanta on ollut uusien sääntöjen tiedottamisessa aktiivinen ja se on todella tärkeää ja tervetullutta.

 

Vieraileva Tähti: EatFatStayFIt


Kansainvälinen Judoliitto IJF on perinteiseen tapaan muuttanut sääntöjä seuraavan olympiadin ajaksi. Vuoden 2017 alusta käytössä olevilla säännöillä pyritään IJF:n mukaan tekemään entistä katsojaystävällisempää. Käyn seuraavaksi läpi tärkeimpiä sääntömuutoksia niitä lyhesti kommentoiden.

Miesten otteluaika aika putoaa neljään minuuttiin. Näin IJF:n mukaan Kansainvälisen olympiakomitean toivomuksen yhteinäistää otteluaikojen pituudet, ilmeisesti sekajoukkueilla käytävää joukkuekilpailua silmällä pitäen. Toivottavasti otteluajan lyheneminen tuo lisää sähinää matseihin ja vähentään viimeisen minuutin kyttäilyä. Itse olisin kuitenkin hitaasti lämpiävänä dieselmoottorina toivonut otteluajan pysyvän viidessä minuutissa.

Yuko jää pois pisteistä. Tähän asti yukon arvoiset suoritukset lasketaan jatkossa waza-areiksi. Waza-areja ei lasketa enää yhteen, eli kahdesta waza-arista ei saa jatkossa ipponia. Toivottavasti kehitys ei mene siihen suuntaan, että mitättömistä kaadoista ja kevyistä kyljelleen tuuppaamisista saa helpolla waza-arin. Tämä muutos on ihan hyvä, jos sen ansiosta matseissa tullaan näkemään enemmän isoja, näyttäviä heittoja. Aika näyttää.

Varoitukset eivät ratkaise ottelua varsinaisella ajalla, vaan ainoastaan suorituksista saadut pisteet. Tämä on mielestäni tervetullut muutos, joka toivottavasti vähentää varoitusten ajamista vastustajalle todellisen kamppailun sijaan. Toisaalta ottelu voi edelleen ratketa shidoon jatkoajalla, mikä vaikuttaa näin ensituntumalta hieman epäloogiselta. Jatkossa kolme shidoa johtaa hansokumakeen nykyisen neljän sijaan.

Matossa 10 sekunnin sidonnasta saa waza-arin ja 20 sekunnin sidonta on ippon. Eli sidontaan ei parane jäädä. Olisi mielenkiintoista tietää, millainen linja on jatkossa yleensä mattojudon suhteen. Riossa oli mukava nähdä, että tuomarit antoivat aktiivisesti matossa lopetusta hakevalle ottelijalle aikaa, eivätkä samantien komentaneet ylös.

Aikaisemmin varoitetuista oterikkeistä, kuten ”pistooliotteesta” ei enää varoiteta, mikäli ottelija on muuten aktiivinen. Tämä on mielestäni hyvä uudistus, joka selkeyttää sääntöjä. Toinen hyvä uudistus on se, ettei jalasta tarttumisesta seuraa enää suoraan diskausta, vaan ensimmäinen tarttuminen tuomitaan shidoksi ja vasta toisesta tulee hansokumake. Olen pitänyt jalasta tarttumisen kieltämistä typerimpänä judon sääntömuutoksena, ja suora hansokumake oli aivan turhan kova rangaistus. Toivottavasti vielä joskus IJF:n herrat tulevat järkiinsä ja jalkoihin tarttuminen sallitaan jälleen. En usko siihen, mutta toivossa on tunnetusti hyvä elää.

Judon säännöt ja niiden tulkinnat ovat viime vuosina muuttuneet niin tiuhaan, ettei perässä meinaa pysyä. Ymmärrän, että IJF haluaa lisätä lajin yleisöystävällisyyttä ja estää sen, ettei judo koe painin kohtaloa ja joudu olympilaisista putoamisen uhan alle.. Mutta lisääkö jatkuva sääntöjen muuttaminen yhtään enempää kiinnostusta judoon? Tohdin epäillä. Lajin suosion lisäämiseksi kannattaisi mieluummin pohtia, onko esim. yhteistyö UFC:n kanssa niin mahdoton juttu kuin nykyinen IJF:n johto antaa ymmärtää. Parin vuoden takainen päätös kieltää ranking-listalla olevilta urheilijoilta muissa lajeissa kilpaileminen oli täysin perusteeton ja naurettava päätös – muissa kamppailulajeissa otteleva ja menestyvä huippujudokahan olisi mitä parasta mainosta judolle. Toivotaan kuitenkin, että sääntöjen jatkuva muuttaminen loppuisi edes joksikin aikaa.

Mikä EatFatStayFit? 

EatFatStayFit-blogissa käsitellään fitnessbuumia ja siihen liittyviä ilmiöitä kriittisen humoristisesti, satunnaisesti vakavampaan sävyyn. Hansokun tavoin myös EatFatStayFit ei kaihda vaikeitakaan aiheita, oli kyseessä sitten CrossFit, doping tai ruokavaliohin liittyvät keskustelut. Tarkoituksena on tuoda esille tuoda vastapainoa fitnessblogien yleisesti yksipuoliselle näkemykselle urheilusta ja kuntoilusta ja toki näyttää ihmisille, ettei kunnossa pysyäkseen tarvitse välttämättä olla kana-riisi-parsakaalidieetillä. ;) 
http://eatfatstayfit.blogspot.fi/

 

1 kommentti:

  1. From information about our latest cupboards, new product launches, and business occasions to resources that will assist your group take advantage of} from current and future investments. But because the “pseudo” in the name suggests, the numbers aren't really random. Because human beings 메리트카지노 create them using coded instructions, PRNGs can't help but be a bit deterministic.

    VastaaPoista