Hansokun kanssa yhteistyössä:
Päivä 1
Alle 60kg sarjan finalisteja ei osannut ennustaa edes judon profeetta, Hansoku. Venäjän Robert Mshvidobadze otteli näyttävästi koko päivän ajan, kun taas Bulgarian Yanislav Gerchev hyydytti vastustajansa taktiikan ja kovan kunnon yhdistelmällä. Finaalissa venäläisen otteet olivat kuitenkin myrkkyä bulgarialaiselle, ja kulta ratkesi varoituksella jatkoajalla Mshvidobadzen hyväksi. Pronssit matkasivat Azerbadzaniin, pettyneen ennakkosuosikki Orkhan Safarovin matkaan, sekä Espanjaan Francisco Garricosin mukana.
Myös alle -66kg sarjassa nähtiin yllätyksiä. Näistä suurimpana ehkä Slovakian Matej Poliakin esitys. Poliak tiputti hallitsevan euroopanmestarin, Vazha Margvelashvilin, heti alkukierroksilla näyttävällä vastaportsarilla. Slovaki raivasi lopulta tiensä aina pronssille asti, häviten vain sarjan voittajalle, jo legendan asemaan nousseelle Georgii Zantaraialle. Kuten jo ennakossa maalailimme, eivät Zantan otteet jättäneet ketään kylmäksi. Avointa ippon-judoa koko päivän läpi, ja ansaittu kultamitali. Finaalissa Slovenian Adrian Gomboc lähetettiin maatakiertävälle radalle ukrainalaisen trademarkilla, vaihtolonkalla. Toinen pronssi matkasi Azerbaidzanin Nijat Shikalizadalle, joka vastasi ehkä päivän näyttävimmistä heittosuorituksista.
Tulokset
48kg
1. Bilodid Daria (UKR)
2. Dolgova Irina (RUS)
3. Ungureanu Monica (ROU) & Csernoviczki Eva
60kg
1. Robert Mshvidobadze (RUS)
2. Yanislav Gerchev (BUL)
3. Orkhan Safarov (AZE) & Francisco Garricos (ESP)
52kg
1. Kelmendi Majlinda (KOS)
2. Kuznetsova Anastasia (RUS)
3. Ramos Joana (POR) & Tschopp Evelyne (SUI)
66kg
1. Zantaraia Georgii (UKR)
2. Gomboc Adrian (SLO)
3. Poliak Matej (SVK) & Shikalizada Nijat (AZE)
57kg
1. Gneto Priscilla (FRA)
2. Stoll Theresa (GER)
3. Gjakova Nora (KOS) & Receveaux Helena (FRA)
Ennakot
73kg
Jos taso alle 66kg sarjassa oli laaja, vetää 73kg sarja vielä pidemmän korren. Laajasta tasosta kertoo se, että Rion olympiakolomen Dirk Van Tichelt ei mahdu edes sijoitettujen joukkoon. Sarjasta on vaikea poimia yhtä ennakkosuosikkia, sillä joukosta löytyy muun muassa Rion olympiakakkonen Rustam Orujov (AZE), Lontoon olympiavoittaja ja Rion kolomen, Lasha Shavdatuashvili, sekä kolminkertainen euroopanmestari Miklos Ungvari (HUN). Myös Venäjän kaksikko Denis Iartcev ja Musa Mogushkov on täysin kykeneväinen sarjavoittoon. Sijoitettujen ulkopuolelta mukaan hyppää myös Ranskan juuri sarjaa vaihtanut Loic Korval, joka shidotteli Shavdatuashvilin ulos Pariisissa. Myös Israelin Tohar Butbul on sarjassa vaarallinen.
Alle 73kg sarjassa toimitusta kiehtoo kuitenkin tässäkin lehdessä haastateltu (http://www.hansoku.fi/2017/01/tommy-macias.html) Tommy Macias (SWE). Tarkastellaanpa siis tarkemmin Maciaksen mahdollisuuksia mitaleille, tai peräti mestaruuteen.
Ruotsalainen on tällä hetkellä kovassa nosteessa, neljä World Tour mitalia vuoden aikana kertoo siitä, että Macias todellakin kuuluu maailman huipulle. Maciaksella on myös taito toimittaa joka kilpailussa. Vuoden aikana ruotsalainen on jäänyt vain kerran mitaliotteluiden ulkopuolelle, kärsiessään tappion japanilaiselle vastustajalleen Tokion Grand Slamissa.
Sijoitetuista ottelijoista Macias on kyennyt voittamaan Orujovin, Butbulin, sekä Mogushkovin. Ungvaria, Iartcevia, tai Shavdatuashvilia ruotsalainen ei sen sijaan ole kyennyt voittamaan. Jos kaaviota luetaan kuin piru raamattua, tulisi poolifinaalissa vastaan Azerbaidzanin nuori Hidayat Heydarov. Miehet eivät ole koskaan kohdanneet. Tämän toimitus uskoo olevan etu, yhdistettynä nuoren azerin lievästi ylimieliseen asenteeseen. Voittaja: Macias
Semi-finaalissa vastaan asettuisi todennäköisesti Shavdatuashvili. Kaksi edellistä kohtaamista ovat menneet georgialaiselle, mutta Maciaksen nousukauden aikana miehet eivät ole kohdanneet. Haastattelussammekin Macias mainitsi että suurin kehitys on tapahtunut fyysikan osa-alueella, joten on jännittävää nähdä pystyykö vahva georgi enää kävelemään ruotsalaisen yli. Tätä ottelua toimitus ei enää uskalla arvailla, mutta elätellään ajatusleikkiä että Tommy marssii finaaliin.
Finaaliin astelee vastaan todennäköisesti joko Orujov tai Iartcev. Tässä kohtaa toimitus liputtaa sen puolesta että vastaan tulisi Azeri. Kun Macias viimeksi otteli Orujovia vastaan ei tuloksesta jäänyt suurta epäselvyyttä. Vaikka kyynikot saattavat arvostella Maciaksen heittoa halvaksi kampiksi, seisoi ruotsalainen koko ottelun loppuajan Azerin kanssa tämän lempiotteessa ja pääliköi ottelun loppuun asti. Iartcevin kanssa Macias kuitenkin oli helmikuussa ongelmissa Dusseldorfissa. Fiksu ja näppärä venäläinen pystyi pitämään Maciaksen huonossa otteessa, joka lopulta johti ruotsalaisen virheeseen ja venäläisen komeaan ippon voittoon.
81kg
Alle 81kg sarja on Euroopassa tietynlaisessa odotustilassa. Vuosia sarjaa hallinnut Avtandili Tchrikishvili (GEO) on noussut painoluokkaa ylemmäksi, eikä hallitseva euroopanmestari ja olympiavoittaja Khasan Khalmurzaev (RUS) ota osaa tämän vuoden kilpailuun. Viime vuoden mitalisteista mukana on ainoastaan Bulgarian Ivaylo Ivanov. Ivanov onkin kilpailun ykkössijoitettu, mutta bulgarialaisen taso heittelehtii. Perusjampat Ivanov todennäköisesti hoitaa, mutta kultamitaliin on bulgarialaisen tämän hetkisellä kunnolla vaikea uskoa.
Venäjän kaksikko Lappinagov ja Khubetsov on myös vahvoilla mitalisteista puhuttaessa. Molemmilta miehiltä löytyy kosolti World Tour mitaleita, mutta arvokisavalinnoissa miehet on Venäjän huikean tason myötä sivuutettu. Jos vähintään toinen venäläisistä ei löydä tietään palkintopallille on kilpailuissa käynyt jotain yllättävää. Myös Saksan Dominic Ressel on yllätysvalmis sarjassa. Joulukuussa Ressel rymisteli peräti finaaliin Tokiossa, mutta tämän vuoden puolella mies on lähetetty World Tourilla suihkuun heti alkukierroksilla. Kovatasoiset Belgian Avoimet saksalainen kuitenkin vei nimiinsä.
Georgian Zebeda Rekviashvili lähtee kilpailuihin sijoittamattomana, aivan kuten helmikuisessa Pariisin Grand Slamissa. Kilpailu oli pitkästä jalkavammasta toipuvan Rekviashvilin ensimmäinen, ja siellä mies antoi todellisen myrskyvaroituksen otellessaan toiseksi. Kyseessä oli entisen alle 73kg ottelijan ensimmäinen World Tour mitali uudessa painoluokassa, ja se tuotiin takaisin Georgiaan tyylillä. Kannattaa siis pitää nimi mielessä.
Edellämainittuja ottelijoita mielekiintoisempia ovat kuitenkin kaksi suhteellisen uutta tulokasta. Jos joku haluaa muistella Pariisin Grand Slamia Eurooppalaisesta näkökulmasta, kannattaa muistella Frank De Wit- showta. Hollantilainen ryki vastustajan toisensa jälkeen selälleen georgialaisten suosimalla “khabarellilla” tai suomalaisittain “pilisillä”. Kilpailuvoitto tuli tyylillä, eikä kilpakumppaneille jäänyt paljoa seliteltävää. Seuraavassa kahdessa kisassa hollantilainen lähti suihkuun kuitenkin jo alkukierroksilla, joten kyseessä on erittäin ailahteleva ottelija.
Toinen mielenkiintoinen kasvo tulee Azerbaidzanista. Rufat Ismaylov huudatti noin kuukausi takaperin kotiyleisöä Bakussa otellessaan tyylipuhtaasti uransa ensimäiseen Grand Slam kultaan. Kilpailuun ilman sijoitusta lähtenyt Azeri dominoi otteluitaan läpi koko päivän kukistaen muunmuassa EM-kisoissa ykkössijoitettuna olevan Ivanovin. Azerin todellinen taso on kuitenkin mysteeri. Oliko kyseessä ns. “pölhö päivä” vai onko mies ottanut suuren kehitysaskeleen eteenpäin? EM-kisoissa tähänkin saadaan selvyyttä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti