perjantai 21. huhtikuuta 2017

EM-Kilpailut 2017 - Päivän 2 Tulokset + Ennakot -90kg, -100kg & +100kg

Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Koonti)

Tarvitaanko yllätyksiä? No mitäpä jos otetaan yhteys alle 73kg ottelijoihin Varsovassa! Vai miltä kuulostaa: Shavdatuashvili lauluun toisella kierroksella ja finaali Musa Mogushkov (RUS) vs Hidayat Heydarov (AZE)? Vaikka molemmat ottelijat olivat kilpailuiden alkaessa mitalisuosikkeja, ei tätä finaalia nähnyt kyllä ennalta varmasti kukaan. Molemmat miehet käytännössä jyräsivät tiensä finaaliin. Ainoastaan Rustam Orujovin kanssa joutui Mogushkov todella töihin, mutta tämänkin ottelun venäläinen vei nimiinsä näppärällä kouchigarilla. Finaalissa nuori azeri osoittautui kokenutta venäläistä kovemmaksi raastavan jatkoaika taistelun jälkeen varoitusten turvin.

Alle 81kg sarjan finaalissa kohtasivat Venäjän väkivahva Khubetsov, joka murskasi tieltään kaikki vastustajansa komeilla ipponheitoilla, sekä koko päivän vakuuttavasti otellut Saksan Dominic Ressel. Finaali oli Alan Khubetsov-show. Ensin hieno wazarin arvoinen lonkka, ja lähes heti perään upea yhden käden sodetsurikomigoshi. Päivän viihdyttävimmän ottelijan palkinto menee kuitenkin georgian Zebeda Rekviashvilille. Päivän alussa georgialainen oli piilottanut hihaansa kutakuinkin 12 ässää ja pari jokeria, joita sitten pitkin päivää tarjoiltiin hyppyjujin (katso video hansokun facebookista), sekä mitä erikoisimpien koreankieppien muodossa. Pronssiottelussa georgialainen kohtasi sarjan yllättäjän, Kroatian Dominik Druzetan. Pronssiottelussa yllättäjä osoittautui kuitenkin kovemmaksi salamannopealla taiotoshilla ensimmäisestä aloituksesta. Toinen pronssi matkasi Venäjän Aslan Lappinagoville.

Tulokset

-63kg
1. Trstenjak Tina (SLO)
2. Pinot Margaux (FRA)
3. Unterwurzacher Kathrin (AUT) & Schlesinger Alice (GBR)

-73kg
1. Heydarov Hidayat (AZE)
2. Mogushkov Musa (RUS)
3. Macias Tommy (SWE) & Orujov Rustam (AZE)

-70kg
1. Van Dijke Sanne (NED)
2. Scoccimarro Giovanna (GER)
3. Gahie Marie Eve (FRA) & Matic Barbara (CRO)

-81kg
1. Khubetsov Alan (RUS)
2. Ressel Dominic (GER)
3. Lappinagov Aslan (RUS) & Druzeta Dominik (CRO)

Ennakot

90kg
Jos 81kg sarja olikin suhteessa heikko moniin aikaisempiin vuosiin verrattuna, ei samaa voi sanoa ysikympistä. Moni voisi pitää Georgian Beka Gviniashviliä ylivoimaisena ennakkosuosikkina, mutta tämä asema on lievästi hämäävä. Vaikka Beka paukutteli miehiä Riossa satkussakin, ei paluu ysikymppiin ole ollut pelkkää juhlaa. Moni muistelee varmasti Bekan tappiota Pariisissa Slovenian Mihael Zgankille, yhdelle sarjan mahdollisista mitalisuosikeista. Tästä huolimatta täytynee georgialaista pitää sarjan todennäköisimpänä voittajaehdokkaana.


Venäjän Khusen Khalmurzaev ei kuitenkaan varmasti ole samaa mieltä. Dusseldorfin GP:ssä Khalmurzaev oli lähes koko ottelun ajan edellä varoitusten turvin kunnes Gviniashvili murskasi miehen ottelun loppuhetkillä. Varsovassa miehet kohtaavat todennäköisesti jo poolifinaalissa, eikä alle 81kg sarjan olympiavoittajan kaksoisveli varmasti päästä georgialaista enää yhtä huolimattomasti lähelle.


Jos joku ennakon alun perusteella kuvitteli, että nämä kaksi ratkaisevat kullan kohtalon ylhäisessä yksinäisyydessään kannattaa miettiä uudelleen. Ykkösijoitettuna kilpailuun lähtevä Ranskan Axel Clerget on nostanut tasoaan kilpailu kilpailulta jo lähes vuoden ajan. Rautainen kunto, fiksu taktiikka ja demonimainen matto tekevät Clergetistä yhden vahvoista ennakkosusikeista, varsinkin kun ranskalaisen mörkö, Serbian Aleksandar Kukolj, on toisella puolella kaaviota. Serbialainen lopetti viime vuoden hurjassa vireessä voittaen putkeen kaksi Grand Slamia, mutta tänä vuonna otteleminen ei ole luistanut samalla tavoin. Hyvänä päivänä Serbi saattaa silti seistä korkeimmalla korokkeella.


Entä mitä tekee Hollannin Noel Van T End? Hollannin liiton sotkujen takia kolminkertainen GP-voittaja ja Masters-kolmonen ei ole päässyt ottelemaan koko vuonna, joten miehen kunto on totaalinen arvoitus. Todennäköisesti kovimman haasteensa hollantilainen kohtaa ensimmäisessä ottelussa kun vastaan asettuu kasa notkeaa lihasta Tampereelta, SAMULI VIITANEN!. Hansokun haastattelussakin (http://www.hansoku.fi/2017/04/samuli-viitanen-valmistautuu.html) Samuli myönsi olevansa hirmukunnossa. Tyyliltään migi kaulukseen otteleva hollantilainen ei ole Viitaselle kaikkein vaikein ja esimerkiksi näppärä lonkkasasai saattaisi päättää ottelun suomalaisen hyväksi.


Jos Samuli pystyy Van T Endin kukistamaan, asettuvat järjestyksessä seuraavaksi todennäköisesti vastaan Serbian nuori härkä Nemanja Majdov ja tämän jälkeen poolifinaalissa ykkössijoitettu Clerget, joten paikka mitaliotteluissa täytyy todella ansaita. Tehtävä on vaikea, muttei suinkaan mahdoton. Samanlaisia perjantai-illan kuntopiirihöykytyksiä joita Samuli on Nääshallila tehnyt, eivät vastustajat osaa kuvitellakkaan.


Sijoitettujen ulkopuolelta kisaan mukaan lähtee myös Puolan Piotr Kuczera. Kuczera on mielenkiintoinen tapaus, sillä mies ei ole otellut tänä vuonna yhdessäkään GP tai GS kilpailussa, mutta Open tasolta on tullut 2 kultamitalia, sekä yksi pronssi. Tulosten lisäksi huomiota on herättänyt myös miehen otteluvarmuus. Jos EM-kilpailuista voisi lyödä vetoa, olisi Kuczera vedonlyöjän ihannekohde: suurella kertoimella varustettu kovassa vireessä oleva yllättäjä.


100kg
Alle 100kg sarja on Euroopassa kiven kova. Vaikka hallitseva olympiavoittaja Lukas Krpalek (CZE) on siirtynyt painoluokkaa ylemmäksi, eivät kärkinimet sarjasta lopu. Azerbaidzanin Elmar Gasimov oli Riossa toinen, mutta Varsovassa mies ei varmasti tyydy mihinkään kultaa vähempään. Instagramissa Kingasimovina tunnetun azerin edessä on kuitenkin todellinen haaste Portugalin Jorge Fonsencan muodossa. Portugalilainen voimanpesä tarjoili Pariisin Grand Slamissa hurjia pommeja. Matkallaan pronssimitalille Fonsenca kukisti myös Gasimovin. Fonsencan pääsy poolifinaaliin ei toisaalta ole mikään itsestäänselvyys, sillä toiseen otteluun vastaan asettuu Venäjän Kirill Denisov. Rion jälkeen sarjaa vaihtanut venäläinen nappasi heti kättelyssä kultaa Tokion Grand Slamista vuoden 2016 lopulla. Miehen omin sanoin “Näittekö alle 100kg palkintopallin Riossa? He kaikki itkivät. Miksi? Koska he tiesivät että minä olen tulossa” Jää nähtäväksi onko Denisov Varsovassa sanansa mittainen mies.


Ruotsi on myös tässä sarjassa vahvoilla. Arvokisojen ikuinen epäonnistuja Martin Pacek halajaa mitalia mahdollisesti enemmän kuin kukaan muu sarjassa, ja kyllähän sen rehellisesti ruotsalaiselle soisi. Tasaisen tappavasti World Tour kilpailuissa mitaleille yltävällä Pacekilla tuntuu kuitenkin olevan arvokisoissa joku lukko. Hyvänä päivänä ruotsalainen voi kuitenkin voittaa kenet tahansa. Samaan pooliin arvottu vuoden 2013 maailmanmestari Elkhan Mammadov ei kuitenkaan aio päästää ruotsalaista helpolla. Miehet eivät ole ennen kohdanneet, joten jos molemmat selviävät poolifinaaliin, on edessä mielenkiintoinen kohtaaminen.


Myös Hollanin Michael Korrel on tällä hetkellä hyvässä lyönnissä. Bakun Grand Slam finaalissa kaatui kotiyleisön pettymykseksi itse Kingasimov. Samaan pooliin arvottu venäjän Kazben Zankishiev on kuitenkin vaarallinen vastus. Dusseldorfin GPssä Korrel kokikin tappion juuri Zankishieville. Poolista löytyy kuitenkin myös mielenkiintoinen nuori yllättäjä. Itävallan vasta 19 vuotias juniori Aaron Fara voitti tyylipuhtaasti Katowicen ja Rooman Openit, kukistaen kaikki vastustajansa “zanttamaisella” vaihtolonkalla. Onkin jännittävää nähdä miten Fara suoriutuu astetta kovemmassa seurassa. Roomassa kaatui kuitenkin entinen maailmanmestari Maxim Rakov (KAZ)


Viimeisen poolin nähdessään ei judofani voi tietää nauraisiko vai itkisikö. Poolissa on tarjolla todella herkullisia otteluita, mutta samaan aikaan on selvää, että kaksi suurta mitalisuosikkia lähtee laulukuoroon viimeistään toisella kierroksella. Viime vuoden EM kolmonen, tässä lehdessäkin haastateltu (http://www.hansoku.fi/2016/11/european-bronze-medallist-grisha.html) Grigori Minaskin (EST), kohtaa Rion olympiakolmosen Cyril Maretin. Myös Latvian kolminkertainen EM-pronssimies Borodavko sekoittaa pakkaa. Poolin alaosassa viime vuoden EM-kakkonen Toma Nikiforov (BEL) kohtaa todellisen georgialaisen judolegendan, Varlam Lipartelianin. Lipartelianin saldoon kuuluu alle 90kg sarjasta: 8 EM-mitalia, joista 3 kultaista, olympiahopeaa, MM-hopeaa, sekä käsittämätön 16 World Tour- mitalia. Nyt georgialainen on astunut sarjaa ylemmäksi ja tahti ei ainakaan Pariisissa ollut hidastunut. Georgialainen otti pronssia, häviten vain sarjan voittaneelle japanilaiselle. Pystyykö Liparteliani ottamaan EM-mitalin numero 9? Toimitus uskoo niin.


+100kg
Viimeisenä vuorossa on paksujen poikien +100kg. Sarjan mielenkiintoisin ottelija ei kuitenkaan ole yksi paksuista pojista, vaan pitkänhuiskea Tsekki. Alle -100kg olympiavoittaja Lukas Krpalek on siirtynyt plussaan voitettuaan kaiken mahdollisen alemmassa painoluokassa. Avausottelussa tsekkiä vastaan astelee Viron Juhan Mettis. Vastuksen voisi ajatella etukäteen olevan helppo, mutta ehkä virolaisilla on juonia Krpalekin varalle. Viime vuoden EM-kilpailuissa Krpalek nimittäin koko tappion Mettiksen maanmiehelle Minaskinille. Jos Mettis kuitenkin kaatuu, astelee seuraavaksi vastaan yli 160 kiloinen Daniel Natea (ROU). Suuresta painoerosta huolimatta Krpalek on onnistunut kukistamaan Natean jo kerran tänä vuonna. Onnistuuko sama uudestaan? Jää nähtäväksi.


Vaikka plussaa pidetäänkin yleisesti ottaen hitaana sarjana, haluaisi toimitus nostaa esiin kaksi viihdyttävyysarvoltaan erittäin suurta ottelijaa, joilla on hyvänä päivänä mahdollisuus myös kultamitaliin. Ukrainan Iakiv Khammo on nuori ja uhkarohkea. Tämä ei kuitenkaan vielä ukrainalaisesta viihdyttävää tee. Siitä pitävät huolen se, että huolimatta suhteellisen lyhyestä varrestaan, pyrkii Khammo nostamaan vastustajat syliinsä ja nakkaamaan uranagella. Emmekä puhu tässä nyt mistään plussan pylläytyksestä, vaan todellisesta, ilmavasta uranagesta.


Hollannin Roy Meyer sen sijaan on väkivahva jyrä, joka hieman yllättäen pudottelee vastustajiensa alle polviseoinagea. Myös Meyerin tyyli on perus plussan jamppaan verrattuna erittäi aggressiivinen, mikä tekee miehen otteluiden seuraamisesta mielenkiintoista. Meyerin viihdyttävyysarvoa lisää myös se, että mies omaa erinomaisia tanssiliikkeitä, joita saatetaan voittoisan ottelun päätteeksi esitellä.

Muita mitalisuosikkeja sarjassa ovat aina varmat, ja lähes ikuiset, Unkarin Barna Bor, Georgian Adam Okruashvili, sekä toinen georgialainen, nuori Guram Tushishvili, jonka kanssa suomalaisetkin ovat joskus istuskelleet samassa pitseriassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti