tiistai 25. huhtikuuta 2017

Hansokun resepti






Millainen olisi Hansokun resepti Suomen judon nostamiseksi korkeammalle tasolle?

Ennen pohdintaa täytyy kuitenkin tunnustaa realiteetit; Suomi on jääkiekkomaa eikä judomaa. Ei ole realistista odottaa urheilukulttuurin muuttumista samanlaiseksi kuin Mongoliassa tai Georgiassa. Ei ole myöskään realistista odottaa julkisilta tai yksityisiltä tahoilta saatavan sellaisia resursseja kuin vaikka Ranskalla tai Japanilla on käytössä.

Toivotonta suomalaisen judon nostaminen korkeammalle tasolle ei kuitenkaan ole. Uskomme, että pieninkin muutoksin voisimme kohota menestykseltämme Baltian maiden ja Ruotsin väliin. Se vaatii aikaa vain muutaman vuoden.

Suomen judoyhteisö on niin pieni, ettei ketään ole hukattavaksi. Perusajatus olisi, että luomme niin hyvän harjoitusympäristön kotimaahan kuin voimme houkuttelemalla kaikki sparraajatkin käymään. Kaikki seudun kovat judokat siis treenaisivat randoria joka viikko monta kertaa viikossa vuoden ympäri toistensa kanssa. Tästä seuraisi, että jokainen saisi jokakerta aina vain kovempaa vastusta mikä johtaisi lumipalloefektiin ja yleisen tason kohentumiseen. Tässä porukassa kulkisivat myös ne muutamat lahjakkaat ja kaiken uhraavat urheilijat, jotka tämän päälle kiertäisivät ulkomaan kovat leirit. Systeemi loisi heille nykyistä paljon paremman ponnahduslaudan matkalla maailman tasolle. Ylipäätään systeemi, jossa kotimaassa vietetyn ajan laadukkuus parantuisi nykyiseen nähden, parantaisi todennäköisyyttä kirkaampien tähtien nousulle.

On oikeasti myönnettävä, että Suomen judo tarvitsee 2 kertaa judoa viikossa treenaavia entisiä tulevaisuuden lupauksia, jotka eivät uhraa koko elämäänsä rakkaalle harrastukselleen. On siis mentävä paljon sparraajien ehdoilla. Treeneissä olisi hyvä olla mahdollisuus tulla ottamaan pelkät pystyrandorit ja nauttia judosta puolivakavana liikuntamuotona työpäivän jälkeen.






Helsinki esimerkkinä

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulle tarvittaisiin hyvin toimiva treeniviikko; 4krt viikossa pyörivät randoritreenit. Nämä neljä treeniä kokoaisivat lähialueen seuroista kaikki kynnelle kykenevät judokat. Nämä neljä ovat jo olemassa, mutta tällä hetkellä vain Chikaran Keskiviikko on kyllin kova. Koska liitolla on rajalliset resurssit ja päällekkäisten harjoitusten luominen on katastroofi, on järkevintä järjestää harjoitukset jatkossakin seurojen kautta. Osallistujia vain tarvitaan muille päiville lisää.




Ongelmat:  

1. Miten saada seurat sitoutumaan “avoimien” treenien pyörittämiseen?
2. Miten saada kaikki samoihin treeneihin muulloinkin kuin keskiviikkoisin?


Ratkaisuehdotukset:

1.Tässä kohtaa liitto voisi tulla vähän vastaan. Tuetaan suoraan rahallisesti avoimia päätreenejä järjestäviä seuroja tai annetaan alennusta joistain liiton veloittamista palveluista. On ymmärrettävä, että seuroissa on mahdollisia muita lajeja tai judoryhmiä, jotka kaipaavat treeniaikoja. Painetta kasvattavat Helsingin kalliit vuokrat. Koska aihio tälle järjestelmälle on olemassa kiitos seurojen hyvän asenteen ja jouston, olisi tästä hyvä lähteä parantamaan.

2. Tähän on vaikea keksiä vedenpitävää ratkaisua. Asiaa voidaan kuitenkin yrittää lähestyä eri tavoin. Liitto voisi antaa Helsingin avoimille päätreeneille virallisen maajoukkue tms. statuksen. Liiton auktoriteetit voisivat kehottaa urheilijoita eri yhteyksissä käyttämään nämä kehittymisahdollisuudet harjoitusviikossaan. Lopulta kaikki on kuitenkin kiinni urheilijoista ja heidän valmentajistaan. Osa suunnitelmasta on laitettava toivon varaan siitä, että näkemys yhdessä harjoittelun hyödystä on yhteinen.

Toimitus välttelee erilaisten pakkojen ehdottamista. Mutta koska urheilukoulu on Santahaminassa ja asepalvelus muiltakin osin velvollisuus, voisivat urheilukoulun judokat toimia ydinporukkana, joka toimisi vetovoimatekijänä myös muille judokoille.

Ehdotus Helsingin tarjonnaksi:
Maanantai: -
Tiistai: Päätreeni
Keskiviikko: Päätreeni
Torstai: -
Perjantai: Päätreeni
Lauantai: -
Sunnuntai: Päätreeni

Ma, To, La: Varattu seurojen omaan treeniin, lepoon jne.

* Mallia voisi kopioida sovellettuna eri alueille Suomessa. Ymmärtääksemme Tampere on ainoa Suomen  suurista kaupungeista ja alueista, jossa onnistutaan hyödyntämään koko potentiaali.



Huippujudokat kokoonsaavat treenit

Kaikki tai lähes kaikki Suomen huippujudokat kokoon saavat treenit voitaisiin jakaa kahteen osaan:

1. Tekniikka/matto/lämmittely/yms. -osuus.
Kesto: 15-60min tarkoituksesta riippuen.

2. Pystyrandoriosuus 60-90min. Pystyt normaaleina, mahdollisesti lyhyillä mattoonjatkoilla.

* Molempien treeniosioiden välissä olisi ovari ja mukaan voisi hyväksyttävästi liittyä kumman tahansa treeniosion alussa. Näin saataisiin sparraajat paremmin mukaan. Näin myös yksilölliset tarpeet ja harjoitusohjelmat olisi helpompi sovittaa.

Seurojen järjestämien avoimien päätreenien osalta tämä ei ole niin toteutuskelpoinen, mutta EV-leireillä mahdollisesti sparraajia houkutteleva ja yksilölliset tarpeet huomioiva muutos olisi hyvästä. KV-leireillä ja Suomessa  ainakin Helsinki Judo Campilla on toimittu näin vuosia.

Urheilijoiden hankilökohtaisten tarpeiden huomioinnissa leireillä auttaisi, jos mahdollisimman moni henkilökohtainen valmentaja pääsisi paikalle antamaan palautetta urheilijoilleen.

Nykyiseltään ongelmaksi muodostuu myös Tampereen ulkopuolella asuville leirien hinta. Kaksi vuorokautta Varalassa kustantaa urheilijalle 160€. Jos leirejä on vuodessa kahdeksan, nousevat kokonaiskustannukset 1280€. Toimitus ei tunne Varalan kanssa tehdyn sopimuksen yksityiskohtia, mutta uskoisi että malli jossa Varalassa majoitutaan vain yksi yö, vähentäisi kustannuksia huomattavasti. Harjoitukset voisivat olla esimerkiksi: ensimmäinen päivä 13-15 ja 19-21, ja toinen päivä 10-12 ja 16-18. Näin saataisiin neljä tehokasta harjoitusta huomattavasti halvempaan hintaan, kuin neljä harjoitusta + yksi hyvin väsynyt aamumatto. Leirin myöhäinen loppumisaika ei ole ongelma, koska suurin osa osallistujista tulee kuitenkin Etelä-Suomesta ja ehtii hyvin kotiin lepäämään. Muualta tuleville aikataulu on ehkä ongelmallinen, mutta suuremman joukon hyvä ajaa tässä tapauksessa muutaman yksilön edelle.



Edustusvalinnat:

Annetaan vapaus kilpailla jos se ei polje jonkun toisen oikeuksia. Ehdotimme Hansokun ranking systeemi -kirjoituksessame, että kilpailijat laitettaisiin tulosten perusteella paremmuusjärjestykseen. Tämän jälkeen katsottaisiin, että kenelle rahoitus kuhunkin arvokilpailuun riittää. Parhaimmille annettaisiin tuki ja ne kenelle raha ei riitä, voisivat lähteä omilla rahoillaan arvokilpailuun siinä järjestyksessä kun tulokset näyttävät. Käsityksemme mukaan esimerkiksi Virossa toimitaan samantapaisesti ja monilla muillakin pienillä mailla on Suomea isommat joukkueet arvokilpailuissa. Esimerkiksi 2017 EM-kilpailuissa Liettualla 7 miestä + 5 naista, Latvialla 6 miestä ja Virolla 7 miestä.

Toimituksen on mahdotonta keksiä häviäjiä tässä järjestelyssä. Muutos ei maksa mitään judoliitolle eikä veronmaksajalle.

Se mitä hyvää tällä saadaan aikaan onkin helpompi keksiä. Urheilija, joka uhraa tähän paljon, joissain tapauksissa kaiken, saa edes mahdollisuuden tavoitella unelmiaan. Turhaa sitä on häneltä kieltää. On myös olemassa pieni mahdollisuus, että itse itsensä kilpailuihin kustantava urheilija menestyy. Mahdollisuus on ensimmäinen edellytys onnistumiselle.  Toki medianäkyvyyskin judolle on helpompi suurella joukkueella saavuttaa, eikä EM-edustus vaikeuta sponsorienkaan hankkimista urheilijalle.

Sitten kun tulee taas se Suomi24:stä tuttu argumentti: “Ei se oo mikään turistimatka. Ei sinne pidä kokeilemaan mennä. Ei sinne voi ketä vaa lähettää.”  Antakaa sen olla turistimatka, sinne voi lähettää juuri ne ketä halutaan, mitä se teiltä on pois, mitä se on keneltäkään pois? Judo on Suomessa amatööriurheilua, jonka ainoa tarkoitus on tarjota ihmisille kokemuksia, joista olla onnellinen.

Penkkiurheilijoille miete: Täyttäisitkö lottokupongin jos se olisi ilmainen? Niin….

Tai lotto on sikäli huono vertaus, että siinä voiton mahdollisuus on häviävän pieni. Ihan tosielämän esimerkkinä, Viro saavutti 2017 EM-kilpailuissa seitsemännen sijan sarjassa -90kg. Tämä mies ei olisi näytöillään Suomesta edes itse maksamalla päässyt kilpailemaan.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti