keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Samuli Viitanen valmistautuu euroopanmestaruuskilpailuihin

Suomen alkujaankin pieni joukkue 20-23.4 Puolan Varsovassa järjestettäviin Euroopanmestaruuskilpailuihin on kutistunut nyt yhteen urheilijaan. Vadud Balatkhanovin epäonnisen polvivamman, sekä Katri Kakon sairastelukierteen johdosta toiveet mitalista lepäävät yhden miehen harteilla...

Se mies on sarjassa -90kg otteleva Samuli Viitanen! 24-vuotias Samuli tunnetaan vahvasta hidari lonkastaan, kovasta voitontahdostaan ja väsyttävistä nostokamppailuista.

Samuli lupasi antaa Hansokulle haastattelun ja sovittiin, että haastattelu toteutetaan Facebokiin yksityisviesti -toiminnon avulla. Pam! Hansokun inboxiin pamahtaa haastattelusta myöhemmin pois tiputettu, erikoinen ja asiaton viesti - Samuli on siis ilmeisesti valmis aloittamaan haastattelun.

Missä ja miten olet valmistautunut EM-kilpailuihin?
Katowicen European Openin jälkeen olen päässyt takaisin kovien perustreenien pariin. Tämä on tuntunut erittäin hyvältä, kroppa on ottanut sairastelujakson jälkeen treeniä erinomaisesti vastaan ja kunto on noussut kohisten. Viime viikolla kävin ottamassa vielä kovat myllyt Tatan OTC-leirillä Unkarissa. Nyt herkistellään loppuaika kotona ja pysytään ehjänä.


Miten hoidat herkistelyn?
Herkistelyn hoidan lepäämällä ja syömällä hyvin sekä tekemällä lyhyitä intensiivisiä treenejä. Judotreeneissä keskityn nopeuteen, lyhyisiin irtiottoihin ja spesifien erikoistilanteiden hiomiseen

Pakollinen kysymys…. penkkimaksimi? (Kuulimme toimituksessa, että tätä oli juuri hetki sitten kokeiltu.)
Penkkimaksimi jäi valitettavasti arvoitukseksi nimeltämainitsemattoman Valtteri Pajusen amatöörimäisen höntyilyn vuoksi. Otin tänään rinnallevedon päälle pientä penkkikikkailua. 150 kiloa räjähti rinnasta ylös, mutta valitettavasti treenikaverini pelästyi voimanpurkausta niin, että sekaantui nostoon. Ymmärrän kuitenkin inhimilliset virheet.

Viime EM-kilpailuista toit mukanasi yhden hyvän päänahan mutta jouduit taipumaan toisessa ottelussasi Unkarin Tothille. Mitä odotat näistä EM-kilpailuista?
Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen ja haluan, että se näkyy EM-tatamilla. On turha edes erikseen mainita, että jokaista ottelua lähden voittamaan. Odotan, että saan itsestäni kaiken irti EM-kilpailuissa ja tulos on sitten sen mukainen. Jos häviän, kaadun saappaat jalassa, eikä omaa maksimia tarvitse jäädä spekuloimaan kuin Pajusen varmistamassa penkissä!

Entiset ystävät Samuli ja Valtteri Pajunen (kuva otettu ennen penkkimaksimiyritystä)

Toimituksessa ajatellaan myös, että voit kiivetä kaaviossa korkealle, edellyttäen että vastustajien tyyilt sopivat sinulle. Huhujen mukaan hidari- ja erityisesti pitkät hidari vastustajat tuottavat sinulle vaikeuksia. Millainen taktiikka sinulla on tällaisia vastustajia vastaan hiottuna EM-kilpailuja ajatellen? Onko huhuissa perää? Luovutatko jos vastaan asettuu esimerkiksi toiseksi sijoitettu Serbian Kukolj, jonka joskus olet maininnut vaikeimmaksi vastujaksi maailmassa?
Hyvin ajateltu! On totta, että pitkät hidarit ovat tuottaneet minulle ajoittain päänvaivaa. Viime viikon leirillä Tatassa painotin kuvaamianne treenipareja ja olin erittäin tyytyväinen kehitykseeni näiden vastustajien kanssa. Työkaluboksini on laajentunut huomattavasti, enkä tule olemaan kenelläkään helppo vastustaja. Kysymys luovuttamisesta on ihan hauska provo, mutta kanssani treenaavat tietävät, että luovuttaminen ei ole minulle koskaan vaihtoehto.

En siis huolehdi arvonnasta, vaan toivotan kaikentyyliset ottelijat lämpimästi tervetulleeksi.


Sarjassasi on 34 judokaa. Kenet heistä ajattelet etukäteen vaarallisimmaksi?
En ole katsonut ilmoittautuneita, enkä aio katsoa. Arvonnan jälkeen selvitän ensimmäisen vastustajani. Judokilpailu on aina täysin uniikki tapahtuma ja loppujen lopuksi kyse on päivän kunnosta. En siis aio uhrata ajatuksiani tai voimavarojani vastustajien spekulointiin etukäteen.
(Katso Viitasen sarja klikkaamalla TÄSTÄ)

Missä vaiheessa aiot aloittaa painonpudotuksen kilpailuihin ja paljonko sinulla on pudotettavaa?
Pieni hetki, käyn puntarilla.
-
Paino on tällä hetkellä 91,7 kiloa. Huominen aamupaino on luultavasti 0,5–1 kg yli painoluokkarajan. Minun ei siis tarvitse erikseen pudottaa painoa, viimeiset sadat grammat tippuvat, kun pitää mielen keveänä.
Toivottavasti mahdollisimman moni kilpakumppanini pudottaa mahdollisimman paljon painoa.
Itse keskityn sillä aikaa itseni ravitsemiseen, nesteyttämiseen ja lepäämiseen.

Yllättävää. Painatko aina noin vähän vai onko paino nyt harvinaisen alhaalla?
Kilpailukaudella haluan pitää painoni mahdollisimman lähellä kisapainoa. Judo-ottelun ratkaisee niin moni tekijä, että uskon parin kilon lihasmassaedulla olevan mitätön merkitys verrattuna kevyemmän urheilijan nopeus- ja kestävyysetuun.


Lonkkaheittojen lisäksi Samulin arsenaaliin lukeutuvat vahvat vastaheitot


Kolme urheilijaa valittiin edustamaan Suomea mutta loukkaantumisten ja sairasteluiden takia olet ainoa joka lopulta kilpailuihin lähtee. Mitä henkisiä ja fyysisisiä asioita sinulta on vaadittu, että olet päässyt judourallasi näin pitkälle?
Sitkeyttä, periksiantamattomuutta ja päämäärätietoisuutta. Vaikeita kausia tulee varmasti kaikille, mutta päivästä toiseen jatkuva kova työ palkitaan aina. Jokainen pystyy hyvänä päivänään tekemään kovan treenin, mutta loppujen lopuksi on kyse siitä, kuka tekee työn silloinkin, kun siltä ei tunnu

Millaiset fyysiset ominaisuudet sinulle ovat tämän myötä kehittyneet? Cooppeer, penkki, rinnalleveto yms?
Cooperia en ole hetkeen päässyt juoksemaan, mutta parilla edellisellä kerralla olen juossut hieman yli 3000 metriä. Penkkimaksimi on tuntematon edellä mainitusta syystä. Rinnallevetomaksimi on 135 kiloa ja maajoukkueen testeissä taidan jakaa omalla painolla tehtävän minuutin maksimitoistotestin ennätyksen Reinvallin Juhon kanssa. Asian paikkansapitävyyden ja tarkan tuloksen voi tarkistaa maajoukkuevalmentajilta

Luetko itse Hansokua?
Luen Hansokua! Teette hyvää työtä, jatkakaa samaan malliin!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti