perjantai 25. elokuuta 2017

Jaakko Allin ja Samuli Viitasen kisakuulumiset ja -90kg Sarjan Ennakko

Sarjassa alle 90kg ottelee peräti kaksi suomalaista, kun Samuli “Voima” Viitanen ja Jaakko “Nage” Alli astelevat tatamille. Väkevä suomalaiskaksikko on vaaraksi kenelle tahansa. Samulin vaarallinen lonkka on erityisen tehokas migille ottelevia kahvamiehiä vastaan, kun taas Jaakon uranage voi päättää kenen tahansa lähelle erehtyvän kilpailun. Kokosimme yhteen miesten mietteitä ennen kilpailua.

Jaakko Alli

Miten olet valmistautunut kilpailuihin?
Ensinnäkin kesän harjoittelu on sujunut hyvin ja vuoden tärkeimpään kilpailuun huippukunto alkaa olla viritelty. Kesäkuun harjoittelujakso Pariisissa sekä kansainväliset leiriviikot Castelldefelsissä, Minskissä ja Papendalissa ovat toimineet hyvänä valmistautumisen MM-kisoihin. Työt on kisoja varten tehty kunnolla, joten lähden kisoihin levollisin mielin. 
Miltä tuntuu osallistua Hansokun arvion mukaan kamppailumaailman kovatasoisimpaan kilpailuun?
Ottelin myös aiemmissa MM-kisoissa Kazakstanin Astanassa 2015. Maailman koko judoeliitti on turnauksessa paikalla eli on tietysti mielenkiintoista astua sekaan taistoon mittaamaan omaa huippukuntoa.
Paljonko painat tällä hetkellä?
94 kiloa. Juuri sopiva aamupaino minulle tässä vaiheessa kaksi viikkoa ennen kilpailua. 
Mitkä ovat tavoitteesi kilpailussa?
Taso MM-kisoissa on kivenkova. Lähden kisoihin asenteella, että ottelen vuoden parhaan turnaukseni Budapestissa ja tietysti voittamaan jokaista ottelua yksi kerrallaan. Kuntoa on rakennettu tätä kilpailua varten ja lähdenkin MM-kisoihin varmasti tähän saakka elämäni parhaassa kunnossa. 
Kuka on pahin kilpakumppanisi?
Kovia kilpakumppaneita on tietysti monia, mutta hallitseva euroopanmestari, Serbian Kukolj on yksi vaikeimmista. 
Muuta?
Omista jutuistani voin sen verran tässä haastiksessa mainita, että vuokrasoppari Tampereen asunnosta on nyt purettu ja mies lähtee MM-kisojen jälkeen matkalaukkujen kanssa kohti Ranskaa.

Samuli Viitanen

Miten olet valmistautunut kilpailuihin?
Valmistautumiseni on rakentunut kolmen kansainvälisen huippuleirin varaan. Heinäkuun alussa treenattiin OTC-leirillä Castelldefelsissa, pari viikkoa myöhemmin Minskin OTC:lla ja viimeiset kovat kansainväliset treenimatsit otettiin Hollannin Papendalissa elokuun alkupuolella. Leirien välissä olen tehnyt kovaa fysiikka- ja tekniikkapainotteista treeniä kotona. Lisäksi hain kisatuntumaa Minskin maailmancupista. 
Miltä tuntuu osallistua Hansokun arvion mukaan kamppailumaailman kovatasoisimpaan kilpailuun?
On tietysti todella hienoa päästä astumaan judon MM-tatamille ja siksi aio nkin tehdä kaikkeni, jotta ensi perjantaina astuisin kyseiselle matolle mahdollisimman monta kertaa! 

Paljonko painat tällä hetkellä?
91kg 
Mitkä ovat tavoitteesi kilpailussa?
Tavallaan en ole ikinä ymmärtänyt tätä tavoitekysymystä, koska oman ajatusmaailmani mukaan siihen on vain yksi järkevä vastaus. Lähden jokaiseen kilpailuun tavoitteenani voittaa jokainen ottelu. Jos kilpailun jokaisen ottelun voittaa, on lopputuloksen päätteleminen hyvin yksinkertaista 🙂Kuka on pahin kilpakumppanisi?
En valmistaudu kisaan pohtimalla, kuka on hyvä ja kuka huono vastustaja itselleni. Viikon päästä sitten nähdään, kuka on kuinkakin paha. Yleisesti taso tulee olemaan todella kova, mutta kaikki vastustajat ovat voitettavissa. 

-90kg 


Alle 90kg sarja kokee tällä hetkellä todellista myllerystä monen mestarin vaihtaessa painoluokkaa tai lopettaessa ja uusien tähtien noustessa vanhojen tilalle. Sarjaa odottaa tällä hetkellä ottajaansa, ja lopputulosta onkin hyvin vaikea ennustaa.

Viime olympialaisten ja MM-kilpailuiden mitalisteista mukana on vain yksi: Korean hallitseva maailmanmestari Donghan Gwak. Vaikka Gwak on yksi sarjan suurimpia ennakkosuosikkeja, eivät korealaisen otteet ole olleet tänä vuonna erityisen vakuuttavia. Aasian mestaruuskilpailuista irtosi vasta viides tila, ja Rooman European Openissakin Gwak kärsi tappion puolan Piotr Kuczeralle. Korealaiset tulevat tosin arvokilpailuihin aina väkevässä kunnossa. Vain muutama päivä sitten Gwak osoitti kuntoaan voittamalla Universiadit suvereenilla suorituksella.

Gwak joutuu kuitenkin todelliseen testiin, jos mies meinaa nykykunnolla puolustaa maailmanmestaruuttaan. Hallitseva euroopanmestari Alexandr Kukolj (SRB) esitti Varsovan EM-kilpailuissa aivan taianomaista judoa matkallaan podiumille. Varsinkin newazassa Kukolj kykenee parhaana päivänä kurittamaan aivan ketä tahansa.

Mattomiehistä puhuttaessa on pakko nostaa esiin myös Kukoljin EM-finaali vastusta Axel Clerget (FRA). Vaarallinen ranskalainen on kokenut yksilökilpailuissa vain kaksi tappiota tämän vuoden puolella. Vasta 30-vuotiaana ensimmäisen arvokisamitalinsa ottanut Clerget janoaa varmasti Budapestista lisää menestystä.

Vaarallisessa vireessä on myös Venäjän Khusen Khalmurzaev, joka kukisti Hohhotin GP-finaalissa euroopanmestari Kukoljin. Venäläiselläkin on tältä vuodelta tilillään vain kaksi tappiota, EM-kilpailuissa Clergetille, ja Dusseldorfin GP-finaalissa Georgian Beka Gviniashvilille.

Gviniashvili onkin sarjan suurin villikortti. Väkivahva georgialainen on yksi sarjan suurimpia ennakkosuosikkeja, mutta lähtee kilpailuun ilman sijoitusta ja todella sekoittaa pakkaa. Bekan paikka kaaviossa onkin ratkaiseva tekijä sarjan alle 90kg kannalta.

Alle 90kg sarjan analysoiminen on lähes tuskastuttavaa. Esimerkiksi Kukojl, Khalmurzaev ja Gwak ovat sijoittelun mukaan kaikki samalla puolella kaaviota. Samassa poolissa olevat Gwak ja Khalmurzaev ovat kohdanneet kahdesti, molempien voittojen mennen helposti korealaiselle. Näistä otteluista on kuitenkin aikaa jo yli kaksi vuotta. Jos otteluparista etenee jatkoon Gwak, tulee korealainen todennäköisesti olemaan ongelmissa Kukoljin pitkien raajojen kanssa. Toisaalta lähitilanteissa vahva Khalmurzaev on huomattavasti todennäköisempi kukistamaan serbialaisen.

Periaatteessa ennakkosuosikeista helpoimmassa paikassa on Clerget, joka välttää pahimmat sijoitetut omalla puolellaan kaaviota. Toisaalta samalle puolella arvotut Uzbekistanin Ustopiriyon ja Kazakstanin Bozbayev kykenevät parhaina päivinään haastamaan lähes kenet tahansa maailmassa.

Myöskin Gviniashvilin paikka ratkaisee paljon. Jos mies arvotaan samaan lohkoon Gwakin kanssa, ei georgialaisella ainakaan Pariisin Grand Slamin perusteella tule olemaan asiaa jatkoon. Khalmurzaevia vastaan puntit ovat suunnilleen tasan, ja Clergetiä, sekä Kukoljia vastaan väkivahva georgialainen on ennakkoon vahvoilla ylivertaisten voimaomiaisuuksiensa takia.

Sarjassa on kuitenkin myös suuri määrä todellisia villejä kortteja. Slovenian Mihael Zgank otteli pronssille Pariisissa, totaalisesti hyydyttäen Gviniashvilin pronssiottelussa. Unkarin Krisztian Toth oli MM-hopeamitalisti jo A-juniorina, vuonna 2014. Tämän jälkeen oli kuitenkin vaikeaa loukkaantumisten ja kunnon löytämisen kanssa. Voiko Toth löytää kotiyleisöstä voimaa ja venyä kuten kolme vuotta sitten? Tänä vuonna taskussa kuitenkin Ekaterinburgin GS hopea. Entä sitten Piotr Kuczera? Puolalaisella on taskussa kaksi EOpen voittoa, Gwakin päänahka ja palava halu sekoittaa pakkaa. Entä Asley Gonzales? Kuubalainen on ollut varjojen mailla jo useamman vuoden, mutta maailmanmestari on aina maailmanmestari. Ja heitetäänhän pakkaan mukaan vielä Arabiemiraattien ostomies Sergiu Toma. Alle 81kg olympiapronssimitalisti lähtee Budapestiin alle 90kg sarjaan, mutta on silti tuskin sarjan heikoimmasta päästä. Mies oli seitsemäs alle 90kg sarjassa jo vuoden 2009 MM-kilpailuissa. 

Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti