Tilastojen valossa alle 66kg sarja on kahden kauppaa kun Japanin ihmelapsi Hifumi Abe ja Korean hallitseva maailmanmestari Baul An iskevät yhteen. Lyödäänpä siis näitä tilastoja pöytään.
Rion olympiafinaalissa An Baul koki shokkitappion Italian Fabio Basilelle. Tätä ennen korealaisen edellinen tappio eurooppalaiselle ottelijalle oli vuodelta 2014 kun An oli vielä a-juniori. Viimeisten vuosien aikana Basilen lisäksi vain japanilaisottelijat ovat kyenneet kukistamaan korealaisen. Näistä ottelijoista mukana on kuitenkin vain Japanin Abe. Tänä vuonna An on ollut kolmessa käymässään kansainvälisessä kilpailussa voittamaton. Viimeisimpänä saavutuksenaan korealainen nappasi varmalla rutiinityöskentelyllä Universiadi kultaa vain muutama tunti sitten.
Japanin Hifumi Abe on todellinen ihmelapsi. Aikuisten kansainvälisissä kilpailuissa vieläkin a-juniori ikäinen Abe on hävinnyt viimeksi vuonna 2015. Tällöinkin tappiot aiheutti Mongolian Davaadorj, joka ei ole Budapestissa mukana. Kilpailussa ei siis ole mukana yhtään ottelijaa joka olisi koskaan pystynyt kukistamaan Aben. Viimeisen vuoden sisällä Abe on kilpaillut kolmessa Grand Slamissa, voittaen jokaisen näytöstyyliin.
Budapestissa Abe ja An ovat kuitenkin samalla puolella kaaviota ja ovat törmäyskurssilla semifinaalissa, johon molemmat selviytyvät jos jättiyllätyksiä ei tapahdu. Miesten edellisestä kohtaamisesta on 3 vuotta. Silloin voittaja oli Abe, mutta miten käy nyt? Abe on ottelun ennakkosuosikki, mutta nyt on edessä ehkä nuoren japanilaisen kovin testi tähän mennessä. Abe on heittokone joka on parhaimmillaan avoimissa otteluissa, vaikkei sulkeutunut ottelutyylikään ole toistaiseksi aiheuttanut japanilaiselle ongelmia. Toisaalta An on puolustukseltaan äärimmäisen vahva judoka. Tästä todisteena se, että korealaisesta on tehty vain 3 pistettä vuoden 2015 alusta lähtien. An on myös äärimmäisen hyvä otetaistelija, joka pitää ottelussa kovaa tempoa. Onkin epätodennäköistä että korealainen jäisi edes varoituksilla ottelussa takaa-ajo asemaan. Rion semifinaalissa An nollasi täysin Japanin triplamaailmanmestari Ebinuman ja lopulta kuittasi japanilaisen turhautumisen jatkoajalla yukon arvoisesti. Vaikka Abe onkin loppujen lopuksi ottelun ennakkosuosikki, siirtyy etu Anille mitä pidemmälle ottelu venyy. Abe on nuori ja kärsimätön ja haluaa heittää ipponilla. An sen sijaan tyytyy odottamaan ja pelaamaan otteilla kunnes oikea paikka löytyy. Tässä ottelussa yksi huolimaton yritys saattaa maksa Abelle maailmanmestaruuden.
Sarjassa on kuitenkin muitakin ottelijoita kahden kovan aasialaisen lisäksi. Israelin Tal Flicker ja Baruch Shmailov ovat kiertäneet tänä vuonna paljon kilpailuja ja lähtevät kilpailuihin ykkös ja nelossijoitettuina. Israelilaisten korkea rankingsijoitus perustuu kuitenkin suureen kilpailuiden määrään ennemmin kuin huippumenestykseen. Molemmat taistelevat kuitenkin pronssimitalista hyvänä päivänä. Tärkeää on myös huomata että ykkös ja nelossijoitettu kohtaavat Anin tai Aben aikaisintaan finaalissa.
Georgian Vazha Margvelashvili koki EM-kilpailuissa yllätystappion Slovakian Matej Poliakille. Tätä lukuunottamatta georgialainen on kuitenkin ollut vakuuttava. Toimituksen subjektiivisen näkemyksen mukaan (tästä saa olla eri mieltä) Margvelashvili on myös ainoa ottelija jota vastaan Hifumi Abe on hetkittäin ollut ongelmissa. Pariisissa georgialaisen vahva hidarikahva alisti japanilaisen polvilleen muutamaan otteeseen. Lopulta ryntäily kuitenkin kostautui pystymoroten muodossa, mutta hetken aikaa Japanin ihmepoika oli pulassa. Budapestissa Margvelashvili arvotaan samaan lohkoon An Baulin kanssa, joten kultamitali taitanee jäädä haaveeksi.
Azerbaidzanin Nijat Shikhalizada voitti MM-kilpailuista pronssia jo vuonna 2005, 16-vuotiaana! Tämän jälkeen kaikkien aikojen nuorin miesten MM-mitalisti ei ole kuitenkaan kyennyt nousemaan palkintopallille MM-kilpailuissa. EM-kilpailuistakin ensimmäinen pronssi tuli vasta tänä vuonna. Sijoittelun mukaan nyt olisi kuitenkin väkivahvan azerin tilaisuus parantaa. Azeri on sijoitettu viidenneksi, joka tarkoittaa sitä, että sijoitetuista ottelijoista vastaan asettuisivat ensin poolifinaalissa Shmailov ja semifinaalissa Flicker. Vaikka Shmailov onnistuikin kukistamaan azerin kertaalleen, ovat vedonlyöntisuhteet Shikhalizadan puolella. Flickeriä vastaan azeri sen sijaan johtaa keskinäisiä kamppailuita 3-1.
Sijoitettujen ulkopuolelta on hyvä nostaa esiin vielä kolme ottelijaa…
Venäjän Mikhail Pulyaev ei ole kilpaillut vuonna 2016. Vuosien 2015 ja 2014 MM-hopeamitalisti omaa kuitenkin taidot kukistaa kenet tahansa sarjassa (ehkä Abea lukuunottamatta). Toisaalta venäläinen on niin ailahtelevainen, että huonona päivänä tappio saattaa tulla vaikka ensimmäisessä ottelussa.
Italian hallitseva olympiavoittaja Fabio Basile on otellut olympialaisten jälkeen vain kerran, häviten puolituntemattomalle japanilaiselle sidonnalla Tokiossa. Judokilpailuiden sijaan Italiassa supertähdeksi kasvanut Basile on kunnostautunut tanssi ja muotimaailmassa. Toisaalta, toimituksen salainen lähde on paljastanut, että italiaano on valmistautunut Budapestiin harjoittelemalla kolme kuukautta Japanissa, joten judotuntumaakin pitäisi löytyä. Riossa Basile todisti pystyvänsä mihin tahansa. Tekniseltä taidoltaan italialainen on myöskin yksi maailman parhaista. Taidon ja itseluottamuksen yhdistelmä voi siivittää Basilen lopulta vaikka päätyyn asti. Ja se olisi jälleen yllätys - kaikille muille paitsi Fabiolle.
Toimituksen tunteville ei kuitenkaan liene yllätys että toimistomme katolla lennätetään tiistaina 29.8 sinikeltaista lippua. Ja ei, sarjassa ei ottele yhtään ruotsalaista. Varsovan EM-kilpailuissa nähtiin kuninkaan paluu, kun Ukrainan Georgii Zantaraia iski takaisin kultakantaan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Hyvää hurlumheitä on varmasti luvassa myös Budapestissa. Varsovassa “Zantta” otteli vakuuttavasti, kuten myös Hohhotin GPssä, vaikka Kiinassa finaalitappion kärsikin. Ukrainalaisen judomaestron ottelutyyli on niin avoin, että tulos voi vaihdella mistä tahansa totaalisen katastrofin ja upean ilotulituksen väliltä. Asema sijoittamattomana lisää myös Zantaraian villi kortti kerrointa. Todennäköisesti nykykunnossa edes huippusuoritus ei kuitenkaan riitä aivan kultaan asti, mutta mitaleista Zantta taistelee kynsin ja hampain (tai ottaa pääblokista hansokumaken Nicaraguan ottelijaa vastaan ensimmäisellä kierroksella).
Muita kiinnostavia nimiä ovat Kanadan hankala Antoine Bouchard, Mongolian erikoismies Ganbold Kherlen, ja olympialaisissa yllättänyt Domikaanisen Tasavallan Mateo Wander
PS. Suosittelemme katsomaan alla olevasta linkistä Martial Arts Kingdomin tekemän alle 66kg highlight-videon: https://www.youtube.com/watch?v=bvrZwQ5sZ7w&t=180s
Hansokun kanssa yhteistyössä:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti