Sarjassa alle 60kg ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä moni vanhoista mestareista lähtee IJFn uuden pisteenlaskujärjestelmän takia kilpailuun ilman sijoitusta. On siis mahdollista, että jo ensimmäisillä kierroksilla nähdään ottelupareja joissa saatetaan ratkaista koko sarjan voitto. Tämä tekee myöskin sarjan analysoimisen erittäin vaikeaksi. Otetaan kuitenkin ensin koppi sarjan sijoitetuista ottelijoista.
Amiran Papinashvili lähtee kilpailuihin ykkösijoitettuna. Georgian konkari on osoittanut tänä vuonna tasaista tuloskuntoa ottamalla neljä mitalia IJFn maailmankiertueelta. Yksikään mitaleista ei kuitenkaan ole kultainen. Kaiken lisäksi Japanin Ryujy Nagayama, mies joka antoi georgialaiselle todellisen selkäsaunan Ekaterinburgin Grand Slamissa, ottelee samassa poolissa. Hyvänä päivänä Papinashvili keräilee pronssista.
Japanin Naohisa Takato tuntuu lähtevän kilpailuihin aina ennakkosuosikkina sarjassa -60kg. Tämäkään kerta ei ole poikkeus. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että Takaton viimeisen arvokisakulta on vuodelta 2013. Pariisin Grand Slamissa Takato oli vakuuttava, mutta kultamitalin voittaminen Budapestissa tulee olemaan työn takana. Suurimman uhkan Takatolle muodostanee toinen japanilainen Nagayama, joka on kouluttanut vanhaa mestaria kahdesti vuoden sisällä, ensin Tokion Slamissa, ja myöhemmin Japanin mestaruuskilpailuissa. Myös kansainvälisesti Takaton heikkous otella vahvaa oikeaa kylkikahvaa on huomattu, mistä osoituksena tappiot vuoden 2016 Mastersissa ja Rion olympialaisissa. Jos tähän ongelmaan ei ole löydetty ratkaisua, voi Takato olla ongelmissa. Kaikesta huolimatta, on japanilainen silti suuri, ellei peräti suurin voittajasuosikki.
Kolmos ja neloissijoitetut Fransisco Garrigos (ESP) ja Eric Takabatake (BRA) ovat hyötyneet suuresti IJFn uudesta pisteidenlaskusysteemistä. Kylmä tosiasia on kuitenkin se, että todellisia maailman huippuja kohdatessaan miehet häviävät yhdeksän kymmenestä kohtaamisesta. Hyvänä päivänä ja sijoituksen, sekä hyvän arpaonnen yhdistelmällä, saattaa kumpainenkin kuitenkin taistella itsensä pisteille. Mitali vaatisi kuitenkin jo aikamoista temppua.
Azerbaidzanin Orkhan Safarov on aina vaarallinen ottelija. Viidenneksi sijoitetulla azerilla on kuitenkin ollut ailahtelevainen vuosi. Vuoden alussa Pariisissa Safarov oli huippuvireinen, pistäen jopa Takaton ahtaalle. Pariisin jälkeen Safarovin tuloskunto on ailahdellut, vaikka Euroopanmestaruuskilpailuista tulikin pronssia. Mies on myös välillä käynyt kokeilemassa alle 66kg sarjassa (jossa tulos oli heikkoa). Hyvänä päivänä Safarov on suosikki mitaleille. Tämän vuoden ailahtelevaisuus, ja mahdolliset paino-ongelmat tarkoittaivavat todennäköisesti kuitenkin sitä, että azeri ei tule Budapestissa saamaan ehjää ottelupäivää, ja tappio koittaa ennemmin tai myöhemmin. Sijoitus todennäköisesti välillä 3-7.
Vaikka Mongolian Amartuvshin Dashdavaa keikkuu edelleen korkealla maailmanrankingissa, on miehen otteleminen niin epätasaista, ettei kuutossijoitettua voi pitää mitalisuosikkina. Viimeisen kahden vuoden ajan lähes joka toinen Dashdavaan ottelu on päättynyt tappioon. Hyvänä päivänä saattaa keräillä mitalista, mutta tuskin, ellei kaaviossa otella pahasti ristiin.
Venäjän Robert Mshvidobadze (tästä eteenpäin Robert, koska no, sukunimi) sen sijaan on mielenkiintoinen tapaus. Hallitseva euroopanmestari on vasta myöhemmällä iällä murtautunut maailman kärkeen, ja miehen kunto näyttäisi olevan selvästi nousujohteinen. Venäläinen on erittäin varovainen ottelija, ja vaikkei miehen judo aina ehkä ole kaikkein näyttävintä, tuottaa se tulosta. Robertin kestävyys on myös erittäin hyvä, mikä saattaa toimia eduksi esimerkiksi otteluissa mongoleita tai uzbekeita vastaan. Kärsivällinen venäläinen saattaa olla Budapestissa yllätysvalmis, mutta todennäköisesti kohtaa voittajansa poolifinaalissa Takaton muodossa.
Sarjan kahdeksanneksi sijoitetun ottelijan nimi on tässä kirjoituksessa vilahtanut jo useampaan otteeseen. Japanin Ryuju Nagayama on eittämättä sarjan mielenkiintoisin ottelija. Ekaterinburgin Grand Slam muutama kuukausi sitten oli totaaliteurastusta, jossa Nagayama pyöritteli vastustajiaan miten tahtoi. Nagayama on myös kyennyt tuhoamaan Takaton kahdesti viimeisen vuoden aikana. Mutta sitten se toinen puoli...Nagayama on ensikertalainen aikuisten arvokisoissa. Lisäksi, mies on otellut koko elämänsä aikana vain kolme aikuisten kilpailua Japanin ulkopuolella. Tokion ja Ekaterinburgin näytöt ovat kuitenkin olleet niin vakuuttavia, että ilman suurempia vahinkoja Nagayma raivaa tiensä palkintopallille.
Entäs sitten ne sijoittamattomat ottelijat…?
Ganbat, Smetov, Urozboev, Tilovov, Khyar...kaavioon arvottavien nimien lista on pitkä ja pelottava. Koko sarjan kannalta on olennaista se, että mihin kohtaan kaaviota nämä nimet arvotaan.
Mongolian 2014 maailmanmestari Ganbat ei ole enää ehkä huippuvuosiensa vedossa, mutta silti Dusseldorfin GPstä irtosi matkaan kultamitali. Tämän lisäksi mongolialainen on monille todella vaikea ottelija. Esimerkiksi Papinashvilin ja Ganbatin keskinäiset ottelut ovat 6-1 mongolialaiselle.
Hallitseva maailmanmestari Yeldos Smetov (KAZ) ei ole kilpaillut tänä vuonna kuin kahdesti. Tappio Dusseldorfissa Brasilian Pelim Phelipelle ensimmäisellä kierroksella, ja lyhyt vierailu alle 66kg sarjassa Eurooppa Cupissa Saarbruckkenissa. Vaikka kazakin kunto on siis jonkinlainen arvoitus, on Smetov tasalaatuinen suorittaja arvokilpailuissa. Jos arpa ei heitä miestä japanilaisia vastaan ennen poolifinaalia, ovat mahdollisuudet mitaliin hyvät. Saarbruckenissa hyrräuchimata ainakin lennätti huomattavasti painavampia vastustajia komeasti ilman halki.
Myös Uzbekistanin olympiapronssimitalisti Diyorbek Urozboev on kilpaillut säästeliäästi. Islamic Gamesin pronssin lisäksi mieheltä löytyy vain yksi otteluvoitto Pariisin Grand Slamista helmikuulta. Mielenkiintoistahan taas on se, että se otteluvoitto tuli juurikin Japanin Nagaymaa vastaan. Tappio oli japanilaisen ainoa puoleentoista vuoteen. Urozboevin hurhlumhei ottelutyyli saattaa viedä Budapestissa pitkälle, tai sitten ottelut jäävät lyhyeen. Paljon riippuu kaaviosta, ja siitä kääntyvätkö kamppailutilanteet uzbekille, vai häntä vastaan. Viihdyttävää judoa on kuitenkin luvassa.
Myös toinen uzbekki Mukhriddin Tilovov on vaarallinen kilpailija. Vaikka miehen tulokset eivät ole vielä maailmanluokkaa, on toimituksen salainen lähde paljastanut miehen olevan kovassa kunnossa. Tässä siis musta hevonen kaikille riskipelien ystäville.
Ranskan Walide Khyarin ei varmaan tämän vuoden tilastojen mukaan edes pitäisi olla tällä listalla. Kaksi voittoa ja neljä tappiota...Se joka tuijottaa tilastoja, ei kuitenkaan ole nähnyt Khyarin ottelevan. Khyar on ottelija, jonka otteluissa tapahtuu. Lähestulkoon puolet aloituksista ovat nostokamppailuita. Tänä vuonna nuo kamppailut ovat vain kääntyneet ranskalaista vastaan. Vuoden 2016 euroopanmestari voi silti hyvänä päivänä voittaa kenet tahansa.
PS. Suosittelemme myös lämpimästi katsomaan tämän artikkelin alusta löytyvän videon, jonka tekijä on Martial Arts Kingdom
Hansokun kanssa yhteistyössä:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti