lauantai 26. elokuuta 2017

World Judo Championships 2017 - Ennakko +100kg ja -100kg

+100kg


Teddy Riner on iso, paha ja vahva. Teddy Riner on 2.04m pitkä. Teddy Riner painaa 140 kiloa tiukassa lihassa. Teddy Riner penkkaa 230kg huonomalla tekniikalla kun kädetön lahna. Teddy Riner kiipeää köysiä kuin keskisarjalainen. Teddy Riner syö aamupalaksi peruskalliota ja siirtää voimaharjoituksena Eiffel-tornia pari metriä siihen suuntaan mihin huvittaa. Kuka maailmassa voisi ikinä pysäyttää Teddy Rinerin? Sen me aiomme teille rakkaat lukijat nyt kertoa.

Fakta on se, että judomaailmassa on vaan yksi seriffi ja se on Riner. Tänä vuonna on kuitenkin mahdollisesti vihdoin se vuosi jolloin kuningas kaatuu. Rion jälkeen Riner on kärsinyt loukkaantumisista, eikä miestä ole näkynyt kansainvälisessä kilpailussa kertaakaan. Ranskalaisella kasatut paineet ovat äärimmillään. Internet on täynnä artikkeleita “Näin voitat Teddy Rinerin” “Teddy Rinerin suurimmat haastajat!”. Samaan aikaan kun muut ovat valmistautuneet lopettamaan Rinerin valtakauden, on mies itse pohtinut jopa lopettamista. Kilpailuun lähtökohdat eivät siis missään nimessä ole optimaaliset. Tämän lisäksi Riossa nähtiin jo, että Riner on haavoittuvainen, kun Israelin Or Sasson haastoi Rinerin lievästi kiistanalaisessa semi-finaalissa. Kaikesta tästä huolimatta on Riner todennäköisempi maailmanmestari sarjassa, kuin kaikki muut yhteensä. On listoja, joissa puhutaan Rinerin kymmenestä pahimmasta haastajasta, mutta Hansokussa me tiedämme, että todellisia haastajia Rinerille on kilpailussa vain kolme. Seuraavassa esittelemme heidät, ja pohdimme näiden pienten porsaiden mahdollisuuksia isoa pahaa sutta vastaan.

Rion olympiafinaalissa Rineriä vastaan asteli Japanin Hisayoshi Harasawa. Vaikka ottelu päättyi Harasawan tappioon, antoi japanilainen Rinerille kuitenkin hyvän vastuksen. Ennen olympialaisia kaksikko ei ollut koskaan kohdannut, ja Rinerin todellinen voima pääsikin yllättämään Harasawan ottelu alussa. Japanilainen keräsi kaksi varoitusta ensimmäiseen minuuttiin, mutta vaihtoi sen jälkeen taktiikkaa ja alkoi puskemaan päälle. Rinerin saadessa kahvan, Harasawa lähti rohkeasti lähelle. Vaikuttikin siltä, että mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä varmemmaksi japanilainen tuli siitä, että Riner ei tule häntä heittämään. Budapestissa Harasawa ei enään ylläty Rinerin voimasta. Nykysäännöt eivät myöskään suosi vanhojen sääntöjen tapaan varoituksia, vaan nyt Rinerin tulee heittää Harasawa. Rinerin tapaan myös Harasawa on atleettinen, ja tuskin alkaa piiputtamaan missään kohtaa ottelua. Toisaalta, Japanilaisella on ollut vaikeuksia heittää sarjan suurimpia ottelijoita, joihin Riner ehdottomasti kuuluu.

Japanin toinen edustaja Budapestissa on Takeshi Ojitani. Ruuminrakenteeltaan Ojitani ja Harasawa eivät muistuta toisiaan tippaakaan, mutta tämä ei välttämättä ole Ojitanille haitaksi. Kahtena viime vuotena Japanin mestaruuden voittanut Ojitani muistuttaa ruumiinrakenteeltaan huomattavasti viimeistä Rinerin kukistanutta miestä, Daiki Kamikawaa. Vaikkei Ojitani tekniikkavalikoimaltaan ole kaikkein monipuolisin (oikeastaan miehellä on vain kaksi tekniikkaa osoto ja sasai), on hän täysin peloton. Todennäköisesti Ojitani ei jää Rinerin kahvaan alistettavaksi, vaan uskaltaa mennä lähelle ranskalaista ja todella haastaa tätä. Tämä aiheutti myös Rinerille ongelmia vuonna 2010 Kamikawaa vastaan (ja kyllä tiedämme että tästä on aikaa), kun Kamikawa hyökkäsi aina sasailla ranskalaisen kahvaa vastaan. Lähitilanteessa saattaa toisaalta piillä Rineriä lähes 20 senttiä lyhyemmän Ojitanin kompastuskivi, kun ranskalainen pääsee leipomaan osoto-harai kombinaatiotaan. Ojitani ei ole myöskään ikinä kohdannut Rinerin tasoista otetaistelijaa. Onkin mielenkiintoista nähdä pystyykö japanilainen saamaan isosta-Teddystä otetta jos miehet kohtaavat.

Viimeisenä vuorossa on Georgian Guram Tushishvili. Varsovan EM-kilpailuissa Tushishvili oli huikea. Vaikka georgialainen onkin kevyt, on hän vahva ja atleettinen. Tässä, ja tekniikkavalikoimassa piilee georgialaisen potentiaali. Tushishvili pudottelee polviseoinagella ja sodella itseään yli 40 kiloa painavampia miehiä kuten Brasilian Rafael Silvaa aivan naurettavan helpon näköisesti. Jos georgialainen kykenee pitämään Rinerin liikkeessä ja pudottautumaan tämän jalkojen väliin sodella, voi ranskalainen olla pahassa pulassa. Tämä nähtiin jo Sassonin kanssa Riossa. Toisaalta Tushishvili on pieni, todella pieni Rinerin rinnalla. Jos ranskalainen saa kahvan kiinni, on todennköistä että georgialainen vain vikisee. Georgialainen on myös nuori ja saattaa turhautua. Kokenut ja kärsivällinen Riner voi hyödyntää tätä ja rokottaa georgialaista typeristä yrityksistä. Toisaalta, nuoruus on voimaa. Tushisvili on röyhkeä ja peloton, ja tulee todennäköisesti hyökkäämään Rinerin kimppuun sellaisella temmolla johon ranskalainen ei todellakaan ole tottunut. Suurin kysymys kuulukin: Pystyykö Tushishvili heittämään Rineriä? Onko hän yksinkertaisesti tarpeeksi vahva? Jalkojen väliin nopea Tushishvili todennäköisesti onnistuu seoinagensa pudottamaan, mutta riittääkö voima viemään heittoa loppuun asti. Pienestä koostaan huolimatta, on Tushishvili ehkä Harasawan ohella Rinerin kovin haastaja.

-100kg
Alle 100kg sarjassa on kasassa sellainen nippu ottelijoita, että sitä on hyvin vaikea edes järjellä käsittää. Koska joka toisella ottelijoista on joku arvokisamitali, emme tässä kohtaa lähde enempiä analysoimaan, vaan esittelemme nopeasti suuren osan suosikeista.

Japanilaiset Ryonosuke Haga ja Aaron Wolf lähtevät molemmat kilpailuun sijoittamattomina. Hallitseva maailmanmestari Haga on kilpaillut hyvin harvakseltaan, eikä tältä vuodelta löydy kuin yksi kansainvälinen kisa. Upean uchimatan omaava Haga on silti hallitsevana maailmanmesarina sarjan suurimpia suosikkeja. Japanin mestaruuskisoissa Hagan kukistanut Wolf ei ole niittänyt Hagan tasoista kansainvälistä menestystä. Vaikka nuori japanilainen on väkivahva, ei World Tour kultaa ole tullut kahteen vuoteen. Hyvänä päivänä Wolf voi tosin jyrätä tieltään kenet tahansa.

Venäjän kaksikko, Kirill Denisov ja Kazbek Zankishiev, antaa japanilaisille varmasti kovan vastuksen. Zankishievin saldo näyttää vuodelle 15 voittoa, ja vain 3 tappiota, joten miehen otteluvarmuus on kyllä kunnossa. Myös Denisov on jyrännyt tänä vuonna vahvasti, 13 voittoa ja 3 tappiota. Budapestissa Denisov on sijoitettu seitsemänneksi, ja Zankishiev kuudenneksi. Kumpikin on vahva ehdokas vaikka kultamitalille asti.

Myös Azerbaidzanilta löytyy sarjaan kova kaksikko. Elkhan Mammadov kohautti Varsovassa voittamalla tyylillä Euroopan mestaruuden 35 vuoden kunnioitettavassa iässä. Elmar ‘Kingasimov’ Gasimov sen sijaan taisteli itsensä Riossa olympiahopealle. Vuoden 2013 maailmanmestari Mammadov on tällä hetkellä ehkä azereista kovemmassa lyönnissä, mutta täytyy muistaa Gasimovilla on tapana ottaa rennosti pienimmissä kisoissa. Vaikka tänä vuonna ei ole kulkenut entiseen malliin kuin ehkä somen puolella, voi Gasimov syttyä arvokisoissa vaikka kullan arvoisesti. Pakkaa sekoittaa myös se, että Gasimovia ei sijoiteta.

Hollannin Michael Korrel on sarjan ykkösijoitettu ja on varmasti valmis pilaamaan monen muun päivän. Tänä vuonna ennakkoon kovista nimistä ovat kaatuneet mm. Gasimov ja Zankishiev.

Ranskan Cyrille Maret odotti kauan ennen kuin alkoi kerätä arvokisametallia. Olympiapronssia 30-vuotiaana, samoin EM-hopeaa, ehkä nyt vielä MM-kultaa samalle ikävuodelle? Ei mitenkään mahdotonta. Tänä vuonna Maret on otellut mitaleille joka kilpailussa. Maret jää historiaan myös viimeisenä ottelijana, joka koskaan on voittanut Lukas Krpalekin alle 100kg sarjassa.

Entä mitä tekee Toma Nikiforov (BEL)? Dusseldorfissa finaalissa kaatui Japanin Wolf, ja matkalla finaaliin Zankishiev, mutta tätä seurasi kolme ensimmäisen kierroksen tappiota. Myös Nikiforov lähtee kilpailuun sijoittamattomana.

Entä arvokisojen ikiepäonnistuja Martin Pacek (SWE)? Tänä vuonna ei ole kulkenut, mutta ehkä se on hyvä. Ennen on World Tour mitaleita sadellut (käsittämätön 17 kappaletta), mutta arvokisoissa ei ole kulkenut. Ehkä nyt toisinpäin?

Portugalin liharekka Jorge Fonsenca on vahvempi kuin kaksi keskikokoista kaupunkia yhteensä. Vaikka kunto ei taaskaan tule riittämään mitaleille, niin eiköhän Fonsenca pistä jonkun kovan nimen laulukuoroon heti alkukierroksilla.

Viron Grigori Minaskin on hävinnyt lähes joka ottelun tänä vuonna, mutta tiputti kuitenkin Denisovin palomiehellä lapsenomaisen helposti Pariisissa. Voi siis hyvinkin sotkea pakkaa.

Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, elävä judolegenda Georgiasta - Varlam Liparteliani. Varsova oli kahdekasankertaiselle EM-mitalistille karvas pettymys, mutta heti kilpailuiden jälkeen Liparteliani tiesi mitä tehdä: “täytyy tulla vahvemmaksi”. Onko “Lipa” vahvistunut tarpeeksi neljässä kuukaudessa? Varmaa on ainakin se, että mies on sopeutunut uuteen painoluokkaansa koko ajan paremmin ja paremmin. Olisiko Budapestissa mahdollisuus jopa jättiyllätykseen? Ehkei, mutta mitaleille on varmasti saumat.

Ainiin..Tässä loput joskus MM tai olympiamitalin voittaneet -100kg ottelijat: Ivan Remarenco (UAE), Maxim Rakov (KAZ), Jose Armenteros (CUB), Ramadan Darwish (EGY), Dimitri Peters (GER), Luciano Correa (BRA).

Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentti:

  1. Simply log in by way of your 퍼스트카지노 desktop or cell and place your bets anywhere, anytime. With more than 8,000 betting shops dotted across the United Kingdom, it’s odds-on that you’ll come across minimal of|no less than} one when you walk down your local high road. But gone are the days of getting to make a trip to the bookies to place your bet. We cut via the noise of the net betting world to deliver you insights that make a real difference. We have put the hours into researching what completely different betting firms have to supply which means ready to} suggest the best ones to you.

    VastaaPoista