keskiviikko 23. elokuuta 2017

World Judo Championships Budapest 2017 - Ennakko -73kg ja Faye Njien haastattelu


Alle 73kg sarjan kiistaton hallitsija tällä hetkellä on Japanin Shohei Ono. Judomaailman harmiksi Ono ei kuitenkaan osallistu MM-kilpailuihin. Onneksi Japanilla on the next best thing, maailmanlistan ykkönen Soichi Hashimoto. Alle 73kg sarjan suurin kysymys tuntuukin olevan se, pystyykö kukaan lyömään Hashimotoa, jonka viimeisin tappio on vuodelta 2015. Tällä hetkellä japanilainen on 27 ottelun voittoputkessa johon kuuluvat Tokion, Pariisin, ja Ekaterinburgin Slamit, Aasian mestaruus, sekä IJF World Masters. Vakuuttavutta lisää se, että viimeiseen kahteen vuoteen Hashimotosta ei ole tehty pistettäkään. Kaikki voitetut ottelut ovat tulleet vaikuttavalla rutiinilla, eikä Hashimotoa olla juurikaan viimeiseen kahteen vuoteen uhattu. Onkin hyvin vaikeaa nähdä miten kukaan voisi Onon poissaollessa estää japanilaista jyräämästä itseään maailmanmestariksi. Hashimotolle yksi suurimmista vaaroista onkin se, että hän onnistuu ottamaan hansokumaken näyttävällä yhden käden sodellaan, jos vastustajan käsi jää vahingossa heitossa lukkoon.

Tiukimman vastuksen Hashimotolle pystynee antamaan Korean Changrim An, joka on itsekkin syntynyt ja opiskellut Japanissa. Pariisin Grand Slamin finaalissa An vei japanilaisen jatkoajalle asti (joka on muuten pisin selviytyminen Hashimoton pommitusta vastaan viimeiseen kahteen vuoteen). Tässäkään ottelussa Hashimoto ei kuitenkaan näyttänyt olevan kertaakaan vaikeuksissa.

Anin kanssa samalle puolelle kaaviota asettuu Azerbadzanin Rustam Orujov. Rion olympialaisissa hopealle otellut azeri on vaarallinen kilpailija, ja nälkä voittaa miehen ensimmäinen MM-mitali on varmasti kova. Azerin otteita on Rioa lukuunottamatta kuitenkin leimannut tietynlainen huippukunnon puuttuminen ja viimeinen sarjavoitto onkin tullut vuoden 2016 EM-kilpailuista. Tämän vuoden puolella kaikki ottelut maailman aivan kärkinimiä vastaan ovat päättyneetkin azerin tappioon. Toisaalta, jos mies onnistuu löytämään Rion kuntonsa, on taivas rajana.

Azereista mielenkiintoisempi onkin ehkä hallitseva Euroopanmestari, Hidayat Heydarov, joka on vasta 20-vuotias. Huhtikuun alusta lähtien, azeri on kerännyt tililleen 20 perättäistä voittoa, mukaan lukien Islamic Solidarity Gamesin finaalissa otettu voitto joukkuekaveri Orujovista. Alkuvuodesta Heydarov koki vielä muutaman yllätystappion, mutta nuorukaisen otteleminen on muuttunut myös aikuisten tasolla varmemmaksi ja varmemmaksi. Varsinkin muita eurooppalaisia vastaan otellessaan nuorukainen on erittäin väkevä. Toisaalta, ne muutamat ottelut Aasialaisia ottelijoita vastaan joita Heydarov on maailmankiertueella kerennyt ottaa ovat päättyneet tappioon. Japanilaisten ja korealaisten vahvan asennon murtaminen tuntuu tuottavan vielä toistaiseksi ongelmia nuorelle azerille, jonka tekniikat perustuvat siihen, että vastustajan saa taittumaan vyötäröltä. Budapestissa azeri arvotaan samalle puolelle Hashimoton kanssa, joten finaaliin tuskin on asiaa, mutta vahva ehdokas pronssille.

Myös 73kg sarjan on sellainen, että moni vahva mitalisuosikki lähtee kilpailuun ilman sijoitusta. Tästä lähtien lopputulosten muotoutumista on vaikea arvioida. Tässä muutamia nostoja sijoittamattomien ottelijoiden joukosta:

Unkarin konkari, Heinävedelläkin vieraillut Miklos Ungvari, raivasi itsensä vielä EM-vitoseksi. Huomioitavaa on se, että mattospesialisti Ungvari koulutti marraskuussa vielä Heydarovia siitä, miksi matossa pitää olla tarkkana.

Belgian olympiapronssimitalisti Dirk Van Tichelt ei ole olympiamitalin jälkeen ollut kummoisessa lyönnissä. Tosin ei ollut sitä ennenkään, joten miestä ei kannata veikkauksista ainakaan kokonaan unohtaa (kuten toimitus Riossa teki ja se sattui myös kukkaroon).

Vanhat mestarit pitävät edelleen pintansa tässä sarjassa, sillä Musa Mogushkov (RUS), näytti vahvaa virettä Varsovan EM-kilpailuissa otellessaan hopealle. Tämän lisäksi venäläinen ei kuitenkaan ole kilpaillut, joten kunto on lievä arvoitus.

Toinen venäläinen, Denis Iartcev, aloitti vuoden vakuuttavasti voittamalla Dusseldorfin GP:n, mutta suli tapansa mukaan EM-kilpailuissa. Peräti 8 World Tour mitalia omaava Iartcev ei ole koskaan onnistunut arvokilpailuissa. Venäläinen on kuitenkin taitava niin pystyssä kuin matossakin, ja taktisesti erittäin hyvä. Joko nyt olisi Iartcevin vuosi? Iartcev on myös viimeinen Shohei Onon voittanut ei-japanilainen.

Georgian vuoden 2012 olympiavoittaja Lasha Shavdatuashvilin otteita on leimannut epätasaisuus. Tästä huolimatta olympiavoittaja on aina olympiavoittaja, eikä miestä sovi unohtaa.

Mongolian Odbayar Ganbaataar on kuitenkin sijoittamattomista ehkä mielenkiintoisin. Mies on otellut vain kahdesti tänä vuonna. Bakun Grand Slamista irtosi kultaa, ja matkalla voittoon kaatui myös kaksinkertainen maailmanmestari Riki Nakaya (JPN). Aasian mestaruuskisoista sen sijaan matkaan lähti hopeaa. Ainoa tappio tuli Korean An Changrimille. Mongolialainen 2016 Masters hopeamitalisti on ottelija joka ei tarjoa suurta silmäniloa judokansalle, mutta kykenee parhaina päivinään hyydyttämään lähes kenet tahansa. Kaaviosta riippuen saattaa mongoli olla Budapestissa palkintopallillakin.

Sarjassa nähdään myös pohjoismaalaista väriä Ruotsin Tommy Maciaksen muodossa. Macias nostaa koko ajan tasoaan, ja Varsovasta irtosi mukaan jo EM-pronssia. Tästä huolimatta Maciaksen matka mitaleille on pitkä ja kivinen. Varsinkin aasialaiset ottelijat aiheuttavat ruotsalaiselle toistuvasti ongelmia. Hyvänä päivänä Macias kykenee etenemään kuitenkin pisteille. Tähän päälle yksi onnenkantamoinen, tai totaalinen itsensä ylitys, niin ruotsalainen on jo mitaleilla!

Viimeisenä, muttei vähäisempänä, sarjassa on mukana myös suomalaisväriä, vaikkei Suomen lippua tankoon nostetakkaan mahdollisen palkintoseremonian aikana. Nykyisin Gambiaa edustava, mutta Käpylästä lähtöisin oleva Suomen Armeijan kaartinjääkäri Faye Njie lähtee Budapestiin puolustamaan Santahaminan Esikunta ja Viestikomppanian kunniaa. Toimitus istahti jututtamaan tänä vuonna Afrikanmestaruushopeaa voittanutta Faita näin kilpailuiden aattona:


Miten olet valmistautunut kilpailuihin?
Valmistautuminen MM-kisoihin on ollut hieman normaalista poikkeavaa, koska suoritan tällä hetkellä asepalvelusta. Olen kuitenkin päässyt treenaamaan hyvin ja voin lähteä kisaan luottavaisin mielin.
Miltä tuntuu osallistua Hansokun arvion mukaan kamppailumaailman kovatasoisimpaan kilpailuun?
Tulevat MM-kisat ovat urani ensimmäiset, totta kai on aina hienoa kisata arvokisoissa mutta täytyy myös otella sillä asenteella että ne ovat kisoja siinä missä muutkin eikä jännittää kisaa sen enempää.
Paljonko painat tällä hetkellä?
Tällä hetkellä painan n. 73-74kg
Mitkä ovat tavoitteesi kilpailussa?
En ole asettanut itselleni tavotteita. Matsi kerralla mennään ja tatamilla annetaan kaikki itsestä irti.
Kuka on pahin kilpakumppanisi?
Soichi Hashimoto




Hansokun kanssa yhteistyössä:
www.penado.fi   (alekoodi "hansoku" -10% Ei koske tuoteryhmää matot ja tatamit)
www.urheiluteippi.fi (alekoodi “hansoku” -10% Tuet samalla Hansokun toimintaa!)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti