keskiviikko 10. elokuuta 2016

Enakko - Miehet 100kg

Alle 100kg sarjassa mukana on peräti neljä maailmanmestaria, sekä kaksi olympiavoittajaa! Maailmanmestaruuskilpailuiden mitalistien määrää toimitus ei jaksa edes laskea. Lähes joka ottelussa on siis tarjolla huippuluokan judoviihdettä.   


Sarjan avaa huippuottelu Masters voittaja Elmar Gasimovin (AZE) ja hallitsevan olympiavoittajan Venäjän Tagir Khaibulaevin välillä. Vaikka Gasimov onkin ollut vuoden aikana huomattavasti paremmassa iskussa, on Khaibulaev isojen kilpailuiden mies. Gasimov sen sijaan ei ole arvokilpailuissa koskaan onnistunut. Ottelun voittaja kohtaa todennäköisesti Arabiemiraattien arvaamattoman Ivan Remarencon, joka parhaimmillaan on yltänyt pronssille vuoden 2014 MM-kilpailuissa.


A-poolin järjetön tulitus ei kuitenkaan lopu tähän. Poolin loppupäässä vuoden 2008 olympiavoittaja ja Lontoon hopeamitalisti Naidan Tuvshinbayaria (MGL) vastaan asettuu vuoden 2014 MM-kisojen hopeamitalistin, Kuuban Jose Armenteros. Vaikka molemmat miehet voittivat maanosansa mestaruudet vuonna 2016, on kummankin suorittaminen ollut vuoden aikana erittäin epävarmaa. Miehet eivät kuitenkaan ole ennen kohdanneet, joka antaa lievän edun Mongolian kansallissankari Naidanille. Miehen epätavallinen ottelutyyli tuottaa monille päänvaivaa ensimmäisessä kohtaamisessa. Jottei hupi kuitenkaan tähän loppuisi, kohtaa ottelun voittaja toisella kierroksella todennäköisesti Egyptin Ramadan Darwishin, vuoden 2009 MM-kilpailuiden pronssimiehen.


B-poolissakaan vauhtia ei turhaan hidasteta, kun maailmanlistan kolmonen, Ruotsin Martin Pacek, kohtaa Korean Gu-Ham Chon. Korealainen  siirtyi yli sadan kilon sarjasta alle sadan kilon sarjaan vuonna 2014 ja on sen jälkeen kerännyt roppakaupalla Grand Slam ja Grand Prix mitaleita, voittaen muun muassa vuoden 2014 Tokion Grand Slamin. Pacekin pitkä ruumiinrakenne ja kulmikas ottelutyyli saattavat kuitenkin tuottaa korealaiselle vaikeuksia RIossa. Samaan pooliin mahtuu vielä Saksan väkivahva Karl-Richar Frey. Viidestä kohtaamisesta Pacekin kanssa Frey on kuitenkin kyennyt voittamaan vain yhden. Chon kanssa otteluvoitot taas ovat Freyn hyväksi 1-0.


Homma ei käy kuitenkaan tylsäksi vielä C-poolissakaan. Maailmanlistan ykkönen ja Pariisin Grand Slamin kiistaton kuningas, Ranskan Cyrille Maret, kohtaa toisessa ottelussa joko hallitsevan Euroopan mestarin Henk Grolin tai Kanadan Kyle Reyesin, joka otti hopeaa vuoden 2016 Pan-Amerikan mestaruuskilpailuissa, sekä Pariisin Grand Slamissa. Reyes ja Grol eivät ole koskaan aikaisemmin kohdanneet. Maret sen sijaan on kohdannut Reyesin kahdesti, kerran voittaen ja kerran häviten. Grollin Maret sen sijaan on voittanut neljästä kohtaamisesta vain kerran, ja tämäkin tapahtui Maretin kotitalossa Pariisn Bercy-Areenalla. Mainittakoon vielä, että vuoden 2004 junioreiden EM-kilpailuissa Suomen Mikko Niemi pamautti Maretin selälleen taniotoshilla, mutta tuomarit päästivät ranskalaisen pälkähästä näyttämällä pelkkää wazaria. Lopulta Maret pystyi kääntämään ottelun itselleen.


Mutta eihän C-poolissakaan hupi vielä tähän lopu. Poolin alapäässä törmäyskurssilla ovat Belgian vuoden 2015 MM-pronssimitalisti Toma Nikiforov ja todellinen yleisön suursuosikki, vasta vuonna 2016 alle 100kg sarjaan siirtynyt Georgian Beka Gviniashvili. Järjettömistä vastaheittopommeistaan tunnettu Beka hankki siis olympialaisiin tarvittavat pisteet noin neljän kuukauden aikana! Nikiforov ja Gviniashvili eivät koskaan ole kohdanneet ja tulosta onkin vaikea ennustaa. Belgialainen on väkivahva taistelija, joka on otellut alle 100kg sarjassa jo useamman vuoden, mutta Gviniashvilin tarinassa on ainesta juuri sellaiseksi legendaksi, jonka takia olympialaiset ovat niin erityiset. Toimituksen katolla liehuu ainakin Georgian punainen risti valkoisella pohjalla! (Kysymykseen siitä kuka suomalainen on lennättänyt Bekaa tatamin poikki löytyy vastaus eräästä Hansokun aiemmasta jutusta)


Jääkaapille ei kannata suunnata myöskään D-poolin alkaessa. Poolissa ottelee nimittäin kolme maailmanmestaria! Tsekin vuoden 2014 maailmanmestari Lukas Krpalek aloittaa urakkansa Portugalin liharekka Jorge Fonsencaa vastaan. Fonsenca on voimiensa ansiosta vaarallinen vastustaja kenelle tahansa, mutta hyytyy myös nopeasti. Tämä todistettiin tämän vuoden Mastersissakin, kun Fonsenca johti Krpalekia, mutta hyytyi lopussa tsekin sidontaan. Ottelun voittaja kohtaa todennäköisesti toisella kierroksella Kazakstanin vuoden 2009 maailmanmestari Maxim Rakovin. Rakovia vastaan ensimmäisellä kierroksella asettuva Viron Grigori Minaskin ei kuitenkaan ole mikään heittopussi. 2016 EM-kilpailuissa Minaskin otti pronssia kukistamalla sarjan ykkössijoitettu Gasimovin.


Poolin kolmannelle maailmanmestarille, Japanin Ryunosuke Hagalle tie poolifinaaliin on hieman helpompi. Hagan suurin haaste tuleekin olemaan kotiyleisön raivoisasti kannustama Rafael Buzacarini. Buzacarini ei ole koskaan kyennyt voittamaan isoa turnausta, mutta tulee varmasti haastamaan Hagaa raivolla. Todennäköisesti Haga kuitenkin pudottaa brassin kohtuullisen helposti.

Kokonaisuudessaan alle 100kg sarja on niin tasainen että todellista ennakkosuosikkia on vaikea löytää. Vuoden 2015 järjestetyssä Tokion Grand Slamissa Haga jyräsi vastustajansa, mutta mies ei ole otellut vuonna 2016 yhtäkään ottelua kansainvälisessä kilpailussa, joten nykykunto on vähintäänkin arvoitus,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti