keskiviikko 10. elokuuta 2016

Ennakko - Miehet 90kg

Alle 90kg painoluokka on täynnä mielenkiintoisia ottelijoita.

Ykkössijoitettuna kilpailuun lähtee vuoden 2016 Masters-voittaja Japanin Mashu Baker, joka on vuosina 2015-2016 hävinnyt vain yhden ottelun. Väkivahva japanilainen onkin yksi sarjan suurimpia suosikkeja. A-poolissa japanilaisen todennäköisimmin pystyy haastamaan Ranskan vaarallinen Alexandre Iddir. Vaikka kaikkein suurimmat voitot ovatkin vältelleet Iddiriä ovat ranskalaisen seoinage-heitot pelottava ase. Tämän sai kokea myös Georgian Varlam Liparteliani vuoden alussa Pariisin Grand Slamissa. Tappiolla ollut Iddir hautasi Lipartelianin mattoon vain sekunti ennen ottelun loppua valtavalla migi ippon-seoinagella.

Kreikan judolegenda Ilias Iliadis ei esittelyjä kaipaa. Vaikka olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari ei ole ollut parhaimpien vuosiensa iskussa on Iliadis arvokilpailuiden onnistuja. Miehen 6 MM-mitalia osoittavat ettei Iliadista voi koskaan jättää huomiotta. Toisen kierroksen ottelussa Iliadis kohtaa todennäköisesti Unkarin Kriztian Tothin, miehen jonka Iliadis kukisti vuoden 2014 MM-finaalissa. Tämän vuoden EM-kilpailuiden hopeamitalisti on sijoitettu Riossa korkeammalle kuin Iliadis. Mielessä täytyy kuitenkin pitää että Toth ei ole koskaan pystynyt Iliadista voittamaan.

Samassa poolissa Iliadiksen ja Tothin kanssa nähdään ruotsalaisväriä, kun Marcus Nyman astelee tatamille. Tänä vuonna ruotsalainen on osoittanut erinomaista kilpailuvirettä. Yhden Grand Prix ja kaksi Grand Slam voittoa kaivanut Nyman on voittanut suuren osan kovimmista kilpakumpaneistaan vuoden aikana. Dusseldorfin Grand Prixissa kaatuivat Toth, Iliadis, sekä hallitseva maailmanmestari, Korean Gwak Dong-Han. B-poolissa pakkaa sekoittaa vielä Portugalin arvaamaton Celio Dias, joka vuoden 2014 MM-kisoissa pudotti Bakerin jatko-otteluista.

C-poolista odotetaan vuoden 2015 MM-finalistien välienselvittelyä. Korean Gwak Dong-Han otetaisteli itsensä Astanassa maailmanmestariksi varmoin ottein, mutta tämän jälkeen sarjavoittoja on tullut vain yksi. Hyvänä päivänä Gwak kuitenkin pystyy myllyttämään konemaisella judollaan lähes kaikki vastustajansa. Myös Venäjän Kirill Denisovilla on ollut hankalaa MM-hopean jälkeen. Ainoa sarjavoitto tuli keväällä Etelä-Amerikasta ja tappioitakin on tilille kertynyt useampia. Siitä huolimatta Denisov ja Gwak todennäköisesti kohtaavat C-poolin finaalissa.

C-poolissa nähdään kuitenkin myös kotiyleisön suosikki Tiago Camilo. Camilo on ollut olympialaisten mitaliotteluissa kolmesti. 16 vuotta sitten Sydneyn olympialaisissa Camilo eteni aina 73kg sarjan finaaliin, häviten sen kuitenkin Italian Giuseppe Maddalonille. Kahdeksan vuotta ja kahdeksan kiloa myöhemmin Camilo nousi pronssipallille Pekingissä ja vielä vuoden 2012 olympialaisissa Lontoossa brassi kykeni taistelemaan itsensä viidenneksi. Tällöin tappio tuli Kreikan Ilias Iliadikselle. Vaikka toimitus ei pidä brasilialaista voittajasuosikkina on hyvä muistaa, että vuonna 2007 kotiyleisön tuki siivitti Camilon aina maailmanmestariksi asti. Saman tempun toistaminen Riossa olisi kuitenkin suurempi sankaritarina kuin Fabio Basilen voitto alle 66kg sarjassa.

Georgialaisen judon kultapoika Varlam Liparteliani ei ole koskaan voittanut MM tai olympiakultaa. Yksitoista aikuisten arvokilpailumitalia kertoo kuitenkin minkä tasoisesta ottelijasta on kyse. Lontoon olympialaiset päättyivät tappioon Australian Mark Antony vastaan. Tappio ei ollut pettymys vain Lipartelianille, vaan koko Georgian judohullulle kansalle. Riossa Liparteliani aikoo korjata vääryyden. Tehtävä ei kuitenkaan tule olemaan helppo. Samasta poolista löytyvät 2016 Aasian mestari Tajikistanin Ustopiriyon, Hollannin vaarallinen Noel Van T End, Mongolian Otgonbaatar Lkhagvasuren, sekä erityisesti vuoden 2013 maailmanmestari Kuuban Asley Gonzalez.

Vuonna 2013 juuri “Gonzo” kukisti Lipartelianin MM-finaalissa. Maailmanmestaruuden jälkeen kuubalainen on kuitenkin kärsinyt loukkaantumisista ja tulokset eivät ole olleet aivan samaa luokkaa kuin ennen. Vuosi 2015 oli kuitenkin jo lupaava, kun Gonzalez keräsi 5 mitalia maailmankiertueelta. Vuoden 2016 Havannan koti GP päättyi jo kuubalaisen sarjavoittoon. Kun voittajasuosikeista puhutaan täytyy muistaa, että viimeksi kun Riossa ollaan oteltu, oli Gonzalez maailmanmestari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti