sunnuntai 7. elokuuta 2016

Ennakko - Miehet 66kg

66kg
Sarjassa -66kg kaksi ottelijaa nousevat ennakkosuosikeiksi selvästi yli muiden. Vuoden 2015 maailmanmestari Korean An Baul ja Japanin kolminkertainen maailmanmestari Masashi Ebinuma löytyvät molemmat kaavion yläosasta ja todennäköisesti kohtaavat semifinaalissa.


Hallitseva maailmanmestari ja maailmanlistan kärkinimi An on viimeksi hävinnyt ei-japanilaiselle judokalla joulukuussa 2014, ollessaan vielä juniori. Vaikka vuosina 2015-2016 on tullut maailmanmestaruus sekä masters voitto, on An ollut vaikeuksissa japanilaisten ottelijoiden kanssa. Kuudesta ottelusta viisi on päättynyt tappioon, näistä kaksi Ebinumalle.


Lontoon olympialaisten pronssimitalisti Ebinuma on ollut vakuuttava viimeisen neljän vuoden aikana. Neljän vuoden aikana japanilainen on kärsinyt vain viisi tappiota, näistäkin kolme omille maanmiehilleen. Vuoden 2015 maailmanmestaruuskisoissa kärsitty tappio Rishod Sobiroville oli shokkiyllätys, mutta Riossa Ebinuma on todella suuri suosikki menemään päätyyn asti.


Ukrainan judotaitelija Georgii Zantaraia on eräs maailmankiertueen viihdyttävimmistä ottelijoista. Vuoden 2009 alle 60kg sarjan maailmanmestari on kuitenkin myös yksi kiertueen epäluotettavimmista ottelijoista. Äärettömän avoimen ottelutyylin omaava “Zantta” voi parhaana päivänä pystyä aivan mihin tahansa. Valitettavasti avoin ottelutyyli johtaa usein myös siihen, että ukrainalainen pakkaa kassinsa jo aikaisessa vaiheessa päivää. Riossa seinä nousee todennäköisesti pystyyn puolivälierässä Ebinumaa vastaan. Yllätysmahdollisuus saattaisi löytyä newazasta, vaikka viime aikoina ukrainalainen ei ole mattotaitojaan paljolti esitellyt.


Vuosien 2014 ja 2015 maailmanmestaruuskisojen hopeamitalisti Venäjän Mikhail Pulyaev lähtee kilpailuihin kolmossijoitettuna eikä tule näin ollen kohtaamaan Ebinumaa tai An Baulia ennen mahdollista finaalia. Toukokuun alussa Bakun Grand Slamissa venäläinen oli ylivoimainen, mutta viimeinen valmistautumiskilpailu Bratislavan Eurooppa-Cup päättyi tappioon Egyptin alle 60kg ottelijalle Ahmed Abdelrahmanille. Venäläisen tämänhetkinen kunto on siis lievä arvoitus. Mielessä täytyy kuitenkin pitää että Venäjä tulee arvokisoihin aina huippukunnossa, joten Pulyaevia voidaan turvallisesti pitää vahvana mitalikandidaattina. Puolivälierässä vastaan asettuu kuitenkin Israelin vaarallinen Golan Pollack, jolle venäläine  kärsi tappion helmikuussa Dusseldorfissa.


Venäläisen kanssa samalle puolelle kaaviota asettuu Mongolian maailmanlistan kakkonen Tumurkhuleg Davaadoorj. Miehen ainoat arvokilpailumitalit löytyvät Aasian mestaruuskilpailuista, joten arvokisojen onnistujasta ei voida puhua. Mongolilaisen epätyypillinen ottelutyyli aiheuttaa kuitenkin monille vastustajille ongelmia ja hän onkin pystynyt kukistamaan maailmassa kaikki Ania ja Ebinumaa lukuunottamatta. Hyvänä päivänä Davaadorj saattaa edetä aina finaaliin asti. Todennäköisesti ensimmäinen kova testi tulee myös mongolialaiselle puolivälierässä kun vastaan astelee Azerbaizanin Nijat Shikalizada, joka kukisti Davaadorjin marraskuussa Kiinan GP:n finaalissa.


Shikalizada ja Pollack omaavat molemmat mahdollisuuden edetä finaaliin Riossa. Todennäköisimpänä finalistina kaavion alapuolelta toimitus pitää kuitenkin Pulyaevia.


Eräs sarjan mielenkiintoisimpia villejä kortteja tulee Uzbekistanista. Vuosina 2010-2012 Rishod Sobirov dominoi sarjaa alle 60kg diktaattorin elkein. Vaikka tulokset alle 66kg sarjassa ovatkin olleet vaihtelevia, todisti Sobirov olevansa vaarallinen kenelle tahansa heittämällä Ebinuman selälleen vuoden 2015 maailmanmestaruuskilpailuissa. Vaikka “Sobbe” ei ehkä ole suurimpia mitalisuosikeita Riossa, saattaa uzbekki sekoittaa pakkaa melkoisesti. Sobirov tunnetaan myös arvokisojen kestomenestyjänä. Ensimmäinen arvokisamitali on vuoden 2008 Pekingin olympiapronssi!

Tasaisessa sarjassa muita mitaliehdokkaita ovat myös vuoden 2016 euroopanmestari Georgian Vazha Margvelashvili ja kotikisoissaan otteleva brasilialainen nostokone Charles Chibana. Brasilia on perinteisesti menestynyt kotikilpailuissaan erinomaisesti ja jos judohullun yleisön tuki sytyttää Chibanan, on brasilialainen enemmän kuin valmis taistelemaan mitaleista. Myös Valko-Venäjän Dmitry Shershan on Riossa yllätysvalmis vaarallisen mattojudonsa ansiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti