lauantai 20. elokuuta 2016

Rio 2016 - Päivät 4-7

Päivä 4
Sarjassa -81kg Yhdistyneiden arabiemiraattien Sergiu Toma teki jotain minkä piti olla mahdotonta. Maailman taitavain otetaistelija ja mestari taktikko Toma, voitti Japanin Takanori Nagasen. Jo aikaisemmissa kahdessa ottelussaan Nagasea vastaan Toma on vaikuttanut olevan immuuni Nagasen heittotekniikoille. Molemmat aikaisemmat ottelut päättyivät vain varoitusten turvin Nagasen hyväksi. Rioon Toma oli kuitenkin tehnyt kotiläksynsä loppuun asti; yukon johtoon ja loppu varmasti otellen. Semifinaalissa Toma kohtasi Venäjän Khasan Khalmurzaevin. Ottelu oli todella tasaväkinen kahden hidariottelijan taistellessa paremmasta otteesta. Khalmurzaevin kunto oli kuitenkin parempi ja hän onnistui päättämään jatkoajan sumigaeshilla edeten olympiafinaaliin.
 Toisessa semifinaalissa kohtasivat Avtandili Tchrikishvili Georgiasta ja Travis Stevens USA:sta. Stevensin mielessä oli varmasti elävänä neljän vuoden takainen pettymys Lontoon semifinaalista, jonka jenkki hävisi lippuäänestyksellä. Historia oli lähellä toistaa itseään Stevensin saadessa varoituksen ottelun loppupuolella... Stevens kuitenki vaihtoi suuremman vaihteen päälle ja kuristi Trikishvilin! Finaalissa kohtaisivat siis Stevens ja Khalmurzaev. Pronssiotteluissa toisistaan ottivat mittaa GEO-JPN ja ITA-UAE. Georgialaisen ja japanilaisen piti otella toisiaan vastaan finaalissa, mutta toisin kävi. Tchrikishvilin alun raivokkaasta myllytyksestä huolimatta Nagase kuittasi pronssin yukon turvin. Toisessa pronssiottelussa Toma kukisti italialaisen vastustajansa ipponilla helpon oloisesti.Pronssiotteluiden jälkeen vuorossa oli odotettu finaali. Venäjän Ingushiasta kotoisin olevalla Khalmurzaevilla oli elämänsä tärkein ottelu edessä. Khalmurazaevilla oli mahdollisuus kirkastaa maanmiehensä saman sarjan Lontoon pronssi - kullaksi. Vastassa olisi kuitenkin USA:n Travis Stevens. Stevens tunnetaan erityisen hyvistä mattotaidoistaan, jotka ovat peräisin BJJ:stä, jota hän tukilajinaan harjoittelee. Stevens olikin voittanut päivän neljästä ottelustaan kolme matossa, kaksi sidonnalla ja semifinaalin kuristamalla. Finaalissa Stevens ei kuitenkaan mattopaikkoja saanut hyödynnettyä ja Khalmurzaev latasi matalan hidari uchimatan ipponin arvoisesti. Juhlat Kaukasiassa käynnistyivät jälleen, vain 3 päivää Mudranovin -60kg kullan jälkeen.


Alle 63kg sarjan finaalissa kohtasivat suurimmat ennakkosuosikit, Slovenian Tina Trstenjak ja Ranksan Clarisse Agbegnenou. Finaali loppui lähes ennen alkamistaan, kun slovenialainen käänsi ranskattaren sylinosto yrityksen wazarin arvoisesti ja jatkoi matossa suoraa pitävään sidontaan. Näin Trstenjak jatkoi Urska Zolnirin vuonna 2012 aloittamaa Slovenian valtakautta sarjassa alle 63kg. Sarjan pronssit menivät odotetusti Israelin Yarden Gerbille ja Hollannin Anicka Van Emdenille.


Päivä 5
Alle 90kg sarjan yllätysnimi oli ehdottomasti Kiinan Cheng Xunzhao. Ennen kilpailuiden alkua Chengin paras saavutus oli Kiinan GP:n voitto vuonna 2012. Olympialaisiin kiinalainen oli kuitenkin löytänyt uuden aseen: ipponseoinage-otteesta tehdyn osotogarin.  Ensimmäisessä ottelussa kiinalaisen osotogari päätti legendaarisen Ilias Iliadiksen kilpauran, toisessa ottelussa Unkarin Kriztian Toth, kilpailuiden 4.sijoitettu, koki saman kohtalon ja poolifinaalissa Ruotsin toivo Marcus Nyman löysi itsensä selältään vajaan kahden minuutin ottelun jälkeen. Tekniikkana tuolloinkin ipponseoinagen ja osotogarin yhdistelmä. Semifinaalissa kiinalaien törmäsi kuitenkin muuriin nimeltä Mashu Baker. Alkuotteluissa Japanin Baker oli murskannut kaikki vastustajansa ipponilla, eikä tahti hidastunut kiinalaistakaan vastaan. Ottelun puolessa välissä Bakeria varoitettiin. Seuraavassa aloituksessa näki, että Baker oli päättänyt heittää kiinalaisen ja lopettaa ottelun siihen paikkaan. Raivoisa otteenhaku ja ouchigari yuko, josta japanilainen jatkoi suoraan sidontaan päättäen ottelun. Näin Baker finaaliin ja Cheng pronssiotteluun.


Finaaliin Bakeria vastaan astelisi Georgian kultapoika, Varlam Liparteliani, joka oli omassa semifinaalissaan kyykyttänyt hallitsevaa maailmanmestari, Korean Donghan Gwakia, helpon oloisesti kahdella uchimata wazarilla. Finaalissa georgialainen ei kuitenkaan onnistunut pääsemään väkivahvan Bakerin painopisteen alle. Tarkasti otellut japanilainen iski oikealla hetkellä tehokkaalla pomputus ouchigarilla yukon arvoisesti. Tämä piste riitti tuomaan kultamitalin Japaniin. Toisessa pronssiottelussa oli jännitettävää myös suomalaisille, kun Ruotsin Marcus Nyman kohtasi Korean Gwakin. Nyman oli pystynyt kukistamaan Gwakin keväällä Dusseldorfin GPssä, mutta nyt oli toinen ääni kellossa. Ruotsalaisten ja monen suomalaisenkin harmiksi Gwakin koreanseoinage päätti ottelun ipponin arvoisesti. Toinen pronssi matkasi sarjan suuryllättäjä Chengin mukana Kiinaan.


Alle 70kg sarjassa Japanin Haruka Tachimoto teki naisen työn. Sijoittamaton Tachimoto otteli ensimmäisen ottelun jälkeen jokaisen ottelunsa sijoitettua ottelijaa vastaan. Japanilainen ei kuitenkaan kumarrellut kuvia tai sijoituksia vaan raivasi tieltään niin ykkössijoitettu Kim Pollingin, Kanadan Zupanicin ja Saksan vahvan Vargas-Kochin. Finaalissa Kolumbian kolminkertainen maailmanmestari Yuri Alvear lensi ensin taniotoshiin, jonka jälkeen Japanilainen paketoi kolumbialaisen matossa. Pronssit matkasivat Vargas-Kochille ja sarjan suuryllättäjälle Iso-Britannian Sally Conwaylle, joka matkalla pronssille kukisti Ranskan Gevrise Emanen, kolminkertaisen maailmanmestarin.


Päivä 6
Jo ennen kilpailuiden alkua oli selvää, että alle 100kg sarja tulisi olemaan erittäin tasainen. Tasaisessa sarjassa ennakkosuosikit onnistuivat kuitenkin pitämään hyvin pintansa. Ykkössijoitettu, Azerbaidzanin Elmar Gasimov, eteni vakuuttavasti semifinaaliin nakellen pisteitä tavaramerkillään, molemmista hihoista tehtävällä kataotoshilla. Semifinaalissa Gasimovia vastaan asteli sarjan ainoa todellinen yllättäjä Ukrainan Artem Bloshenko. Matkalla semifinaaliin Bloshenko oli osoittanut hienoa ippon-judoa, heittäen kolme neljästä vastustajastaan ipponilla. Semifinaalissa miehestä ei kuitenkaan ollut enää yllättäjäksi ja Gasimovin halaava kosotogake lopetti ukrainalaisen tähdenlennon.


Toisella puolella kaaviota vaa’alla 95,9kg painanut Georgian Beka Gviniashvili ei antanut muiden painoedun häiritä, vaan lähetti ensimmäiset vastustajansa maata kiertävälle radalle massiivisilla lonkkaheitoillaan. Poolifinaalissa maailmanlistan kärkinimi, Ranskan Cyrille Maret, osoittautui kuitenkin liian fiksuksi Gviniashvilille. Taktisesti otellut ranskalainen ei höntyillyt, vaan antoi georgialaisen yrittää. Ottelun puolessa välissä Maret käänsi georgialaisen huolimattoman lonkkaheiton wazarin arvoisesti ja eteni tällä pisteellä semifinaaliin. Semifinaalissa Maretin kohtasi Tsekin Lukas Krpalek. Vuoden 2014 maailmanmestari Krpalek oli otellut taktisesti koko aamupäivän, raivaten tieltään vuoden 2009 maailmanmestari Maxim Rakovin ja vuoden 2015 maailmanmestari Ryonosuke Hagan. Semifinaalissa Krpalek hyydytti Maretin täysin ja eteni finaaliin sidonta-ipponin turvin.Finaali Krpalekin ja Gasimovin välillä tuntui hapottavalta kotikatsomossa asti. Molemmat miehet hyökkäsivät lähes vuoron perään, tuloksetta. Viimeiselle minuutille mentäessä kumpaakaan ottelijaa ei oltu edes varoitettu ja tilanne oli tasan. Sitten, alle puoli minuuttia ennen loppua, Krpalek hyökkää. Pyörivään liikkeeseen tehty ouchigari yllättää Gasimovin ja azeri kaatuu selälleen. Ippon! Loppukumarruksessa nähdään vielä hieno urheiluhengen osoitus, kun ottelijat tervehtivät yhdessä Carioca Areenan yleisöä. Sarjan pronssit matkaavat Japanin Hagalle ja Ranskan Maretille, joka voittaa ensimmäisen MM tai olympiamitalinsa 29 vuoden iässä.
Alle 78kg sarjassa Yhdysvaltain Kayla Harrison puolusti olympiavoittoaan. Tasaisessa finaalissa Ranskan Audrey Tchemeota vastaan Harrison pakotti ranskalaisen antautumaan jujigatamella vain seitsemän sekuntia ennen loppua. Näin Harrison nousi kaksinkertaisten olympiavoittajien legendaariseen joukkoon. Pronssimitalit matkasivat ilman suurempia yllätyksia Brasilian Mayra Aguairille ja Slovenian Anamari Velensekille.


Päivä 7
+100 puhutti ihmisiä ehkä kaikista sarjoista eniten. Eikä syyttä, sillä sarjassa nähtiin monennäköistä hassuttelua. Uzbekistanilainen konkari Abdullo Tangriev otteli itsensä semifinaalin asti, tiputtamalla matkalla mm. 170kiloa painavan ja 203cm pitkän Daniel Natean. Ottelu oli huvittavaa seurattavaa kun arviolta 20cm lyhyempi ja 40kg kevyempi Tangriev paukutti eri tekniikoilla jättiläisestä ensin wazarin ja lopuksi ipponin.  Vastustajaksi semifinaaliin Tangriev sai Japanin Harasawan. Miehen, jonka varaan Japani oli laskenut Teddy Rinerin valtakauden päättämisen. Semifinaalissa Tangrievin kunto loppui tyystin ja Harasawa meni 4 varoituksen turvin finaaliin.


Israelin vahva joukkue oli epäonnistunut Yarden Gerbin -63kg pronssia lukuunottamatta. Or Sassonilla oli siis viimeinen mahdollisuus tuoda Israelille toinenkin mitali. Ensimmäisessä ottelussaan Sassonin oli määrä kohdata Egyptin Islam El Shehaby. Jo päiviä ennen kyseistä ottelua liikkui huhu, että El Shehaby ei suostu poliittisista syistä ottelemaan israelilaista vastustajaansa vastaan. Kuitenkin h-hetkellä egyptiläinen ilmestyi tatamin toiselle laidalle. Draamaa saatiin silti. Or Sassonin  voittaessa ottelun, ei egyptiläinen suostunut kättelemään, vaan peruutti tatamilta epäurheilijamaisesti pois!
Sasson eteni semifinaaliin voittaen molemmat ottelunsa wazareilla. Semfinaalivastustajaksi Sassonille tuli tietenkin Teddy Riner. Tuomarityöskentely ottelussa oli sellaista ******* (lisää tähän vapaavalintainen ruma sana), että toimituksen teki mieli heittää kodin irtaimisto seinille.  Alussa ottelu oli todella tasaväkinen ja silti Sasson sai passiivisuudesta varoituksen. Taas Rinerin ensimmäisestä yliastumisesta ei rangaistu shidolla. Toiseen yliastumiseen jo puututtiin asianmukaisesti varoittamalla ranskalaista, vaikka hän yrittikin esittää satuttaneensa silmänsä. Lopulta aikaa oli  enää 2 sekuntia jäljellä, kun Sassonin huomio kiinnittyi kelloon ottelun sijasta ja siitä Riner rankaisikin wazarilla tiputtaen israelilaisen pronssiotteluun. Tosin siitäkin on käyty keskustelua, olisiko heitto ollut wazari vai mieluummin vanha koka…Mitaliottelut olivat tylsiä kuin alkulämmittelyt treeneissä.  Molemmat pronssit ratkaistiin varoituksilla, toinen pronssi matkasi Or Sassonin mukana Israeliin  ja toinen jäi Rafael Silvalle Brasiliaan. Finaalissa Riner kohtasi Harasawan ensimmäistä kertaa koskaan ja judomaailma jännitti olisiko Japani vihdoin onnistunut löytämään vastalääkkeen ranskalaista Teddy Rineriä vastaan.  Valitettavasti ei ollut….  Riner palasi kotiin sankarina 2-1 shidovoiton turvin.

Naisten yli 78kg sarja täydensi Ranskan perjantaipäivän kun Emilie Andeol otti kultaa. Hallitseva olympiavoittaja, Kuuban Idalys Ortiz, joutui tyytymään tällä kertaa hopeaan. Pronssit matkasivat Kiinan Yu Songille ja Japanin Yamabe KanaelleHansokun kanssa yhteistyössä kamppailutarvikeliike:Tekstin kuvat:
European Judo Union / Photographer: Gabi Juan
www.eju.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti